Juhan jutut -juhlakirja kertoo aikansa ilmiöistä ja ihmisistä

5Juhlakirja 10

Akaan Seudun päätoimittaja Juha Kosonen (keskellä), Akaan Kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Kristiina Maijala ja muusikko Harri Salminen nostivat maljan tilaisuuden kunniaksi.

Kulttuuritalo Laaksolassa oli tuplahumua viime lauantaina. Samassa tilaisuudessa julkistettiin Akaan Seudun 100-vuotisjuhlajulkaisu sekä avattiin Akaan Kuvataitelijoiden 35-vuotisjuhlanäyttely.

Kirjan julkistaminen oli Akaan Seudun juhlavuoden ensimmäinen tapahtuma. Päätoimittaja Juha Kosonen esitteli kirjan.

– Viimeiset 22 vuotta olen ollut takomassa tätä sampoa muiden mukana. Tästä syntyi julkaisu Juhan jutut, Kosonen kertoi.

Se on kertomus niistä 20 vuodesta, jotka paikallislehti on toiminut nimellä Akaan Seutu. Julkaisun keskiössä ovat ihmiset paikallislehden tekijöinä ja lukijoina. Julkaisussa vastataan myös kysymyksiin, miksi on toimittu niin kuin on toimittu.

Akaan Seudun Osuuspankin eläkkeelle siirtynyt toimitusjohtaja Heikki Teräväinen arvioi lukemaansa kirjaa juhlayleisölle.

– Mukaan otettu aineisto on valtavan laaja. Voin vain kuvitella sen laajuuden, josta se työstetty. Juha on kirjoittanut teoksensa siten kuin kaikki pääkirjoituksensa ja kannanottonsa. Ne eivät jätä ketään kylmäksi. Tämäkään teos ei tee poikkeusta, Teräväinen lausui.

Teoksessa on kaksoisjuoksutus. Toimittaja Liisa Ahokas on käynyt läpi kaikki Akaan Seudut vuodesta 1994 lähtien ja koonnut niistä aikajanan vuosien keskeisistä tapahtumista. Päätoimittaja Kosonen käsittelee teoksessa laajempia kokonaisuuksia.

– Teos on konkreettinen kurkistus paikallislehden sisälle sekä toisaalta Juhan omiin ajatuksiin ja arvomaailmoihin, Heikki Teräväinen arvioi.

Luottamus keskiössä

Hän nostaa teoksesta esille kertomukset lehtien ja lehtitalojen valtataisteluista. Kilpailua on ollut koko ajan ja on edelleen.

– Toimittajaesittelyistä sekä ilmoitusmyynnin esittelyistä käy ilmi myös paljon paikkakuntaan liittyviä asioita. Juha Kosonen käsittelee teoksessa kuntakehitystä, kaupunginjohtajan valintaa, Kylmäkosken kirkon remonttia sekä paikkakunnalla ollutta hyväksikäyttötapausta.

Heikki Teräväisen mukaan teoksen punaisena lankana on vastuullisuus ja luottamus.

– Luottamus omaan itseensä, taustayhteisöön ja toimintaympäristöön. Kun ne ovat kunnossa, niin muutkin luottavat, Teräväinen päätti puheensa.

Akaan Kuvataiteilijoiden uusi puheenjohtaja Kristiina Maijala toi terveiset juhlanäyttelyn juryttäjältä kuvataiteilija Janne Laineelta. Näyttelyn teemana on mielenosoitus, rytmi ja aika.

– Tämä on hengittävä ja rauhallinen näyttely, jossa vuoropuhelu teosten kesken on tärkeintä. Esillä olevat työt keskustelevat dialogia keskenään. Työt ovat erittäin hyviä ja korkealaatuisia, Maijala kertoi juryttäjän sanoista.

Hän siteerasi myös suomalaista kuvataiteilijaa ja taidekriitikkoa Erkki Pirtolaa.

– Taiteen ydin on sama kuin elämällä: paradoksaalisuus, hämmästely, ihmettely, henkisen laajentumisen tie. Ja sen tieteen metodina haltioituminen.

Näyttely on avoinna helmikuun loppuun saakka.

5Juhlakirja 1

Juha Kosonen on toiminut Akaan Seudun päätoimittajana 22 vuoden ajan.

5Juhlakirja 2

Tilaisuudessa olivat paikalla myös Pirkanmaan Lehtitalon toimitusjohtaja Olli Sirén vaimonsa Terhi Nurmen kanssa. Akaan Seutu kuuluu Pirkanmaan Lehtitalo -konserniin.

5Juhlakirja 3

Tilaisuudessa esiintyi Toijalan Nuorisoseuran kuoro Sommelo johtajanaan Juha Holma.

5Juhlakirja 6

Heikki Teräväinen kiitteli julkaisun taustamateriaalin laajuutta.

5Juhlakirja 5

Juhan jutut -juhlakirjan paljastivat Akaan Seudun toimittajat Tarja Antola ja Mikko Peltoniemi. Hänen vasemmalla puolellaan on kirjan taittanut Marika Tuominen Tampereen seudun ammattiopistosta sekä teoksen aikajanan toimittanut toimittaja Liisa Ahokas.

5Juhlakirja 4

Juhan jutut -juhlakirjan äärellä Akaan Seudun toimittajat Tarja Antola (oik.) ja Mikko Peltoniemi. Hänen vasemmalla puolellaan on kirjan taittanut Marika Tuominen Tampereen seudun ammattiopistosta sekä teoksen aikajanan toimittanut toimittaja Liisa Ahokas.

5Juhlakirja 7

Akaan Kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Kristiina Maijala avasi juhlanäyttelyn.

5Juhlakirja 9

Kulttuuritalo Laaksola täyttyi juhlavieraista.

5Juhlakirja 8

Kuvassa etualalla Anneli Vainonen (vas.) Akaan Kuvataiteilijoista, Akaan Seudun Osuuspankin eläköitynyt toimitusjohtaja Heikki Teräväinen sekä Akaan Karjalaseuran puheenjohtaja Eija Hatakka-Peltonen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?