Taidekaravaanin kurssityönäyttelyssä kuljetaan tekniikasta toiseen – Aila Laaksonen pääsi verestämään kymmenien vuosien takaisia piirustustaitojaan

Akaan pääkirjastossa on parhaillaan avoinna näyttely Taidekaravaani-hankkeen ja Akaan Kuvataiteilijat ry:n järjestämien kuvataidekurssien tuotoksista. Töitä ei ole nimetty, eikä niiden tekijöitä kerrottu, mutta mukana on teoksia muun muassa Aila Laaksoselta (vas.) ja Kristiina Maijalalta. Kuva: Oona Eskeli.

Akaan pääkirjastossa on parhaillaan esillä näyttely Taidekaravaani-hankkeen ja Akaan Kuvataiteilijat ry:n talvella ja keväällä järjestämien kuvataidekurssien tuotoksista. Vaikka aivan kaikki kurssilaiset eivät ole teoksiaan tähän käyttöön luovuttaneet, on näytillä kuitenkin reilu parikymmentä teosta.

Näyttelyssä on edustusta kaikilta kursseilta eli Mari Järventausta-Lindertzin johdolla toteutetuilta tussimaalaus- ja akryylimaalauskursseilta (4.12. ja 19.3.), Mirkka Tiirisen piirustuskurssilta (12.2.) ja Anu-Riikka Lampisen sekatekniikkakurssilta (7.5.). Toukokuun kurssi pidettiin Viialan yhtenäiskoululla ja muut Toijalassa yhteiskoululla. Jokainen kurssi koostui yhdestä nelituntisesta tapaamisesta, jonka aikana osallistujat pyrkivät saamaan valmiiksi aina yhden taideteoksen.

Kaikki näyttelytyöt ovat nimettömiä, ja niiden yhteydessä ei lue myöskään tekijän nimeä. Anonymiteetin tarkoituksena oli madaltaa kynnystä tuoda oma tuotos esille, perustelee kurssien järjestelyissä aktiivisesti mukana ollut Akaan Kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Kristiina Maijala.

Akaan Seudun ollessa tutustumassa näyttelyn antiin kesäkuun alussa tapahtui kuitenkin hienoinen anonymiteetin verhon raotus, kun Maijala kertoi myös osallistuneensa kolmelle kurssille ja näin ollen tuottaneensa kolme näyttelyteosta. Samalla kävi ilmi se, että yksi esillä olevista piirustuskurssin töistä on Aila Laaksosen käsialaa.

– Kristiinan tehokas ”tuletko mukaan” -markkinointi sai minut innostumaan ja ilmoittautumaan. Myös se houkutteli, että kaikki tarvikkeet olivat kurssilla maksutta valmiina. Olen käytännössä aloittelija, vaikka harrastinkin nuorena hiili- ja kynäpiirustusta. Etenkin lukioaikana tuli piirreltyä paljon, mutta siitäkin on jo 50 vuotta, Laaksonen muistelee.

Neljällä kurssilla oli yhteensä nelisenkymmentä osallistujaa, ja heidän ikähaarukkansa oli 15-vuotiaasta yli kahdeksankymppisiin.

Aila Laaksonen (vas.) nautti piirustuskurssista, jonka aikana osallistujien tehtävänä oli piirtää astia-asetelmaa. Myös Kristiina Maijala osallistui kurssille. Kuva: Oona Eskeli.

Asetelmalla hyvin alkuun

Aila Laaksosen mukaan piirustuskurssilla kaikki osallistujat piirsivät samaa astia-asetelmaa.

– Me oppilaat olimme valonheittimellä valkoiseksi valaistun asetelman ympärillä puolikaaressa, ja tehtävänämme oli piirtää asetelmaa juuri siltä kantilta, jossa kukin meistä seisoi. Ihan orjallisesti ei kuitenkaan täytynyt näkemäänsä noudattaa, vaan tarvittaessa sai esimerkiksi jättää jotakin pois.

Laaksonen on tuotokseensa ihan tyytyväinen, vaikka paranneltavaakin hän löytää.

– Tein alussa liian isoa ja olisinkin halunnut saada lopputulokseen enemmän tavaraa mukaan. Aikakin loppui vähän kesken, ja se näkyy etenkin kuvan taustassa. Kaiken kaikkiaan asetelman piirtäminen oli kuitenkin erinomainen ratkaisu opettajalta, sillä esimerkiksi maiseman piirtäminen olisi voinut olla jo liian haasteellinen tehtävä.

Yksi Viialan yhtenäiskoululla järjestetyn sekatekniikkakurssin tuotoksista. Kolmelle kurssille osallistuneelle Kristiina Maijalalle sekatekniikkakurssi oli mieleenpainuvin kokemus. Kuva: Oona Eskeli.

”Ohjauksessa sitä oppii”

Piirustuskurssin parhaina juttuina Aila Laaksonen nostaa esiin piirustuksen historiaan ja eri taiteilijoihin tutustuttaneen alkuopastuksen sekä inspiroivuuden ja piilevien kykyjen aktivoitumisen.

– Kurssi osoitti, että ohjauksessa sitä kyllä oppii ja että ei kannata aliarvioida itseään. Meillä oli kerrassaan korkean tason opetusta sekä lisäksi tosi hyvää seuraa ja kannustava henki.

Laaksonen olisi innokas osallistumaan jatkossakin vastaavanlaisille kuvataidekursseille.

– Oikeastaan olisin halunnut mennä heti jo sille akryylikurssille, mutta minulla oli silloin este.

Kolmelle kurssille osallistuneelle Kristiina Maijalalle mieleenpainuvin kokemus oli sekatekniikkakurssi, jolla hyödynnettiin kerroksellisuutta ja monia eri tekniikoita.

– Kurssilla oli monta työvaihetta, ja neljä tuntia riitti juuri ja juuri. Se, että en yhtään tiennyt mitä kaikkea tuleman pitää, oli minusta tosi mielenkiintoista. Jos tekisin toisen työn samalla tekniikalla, osaisin jo ennakoida lopputuloksen, Maijala tuumii.

Tekniikasta toiseen, Taidekaravaanin matkassa -näyttely on tutustuttavissa 22. kesäkuuta saakka Akaan pääkirjaston aukioloaikojen mukaisesti.

Tussimaalauskurssin satoa. Kuva: Oona Eskeli.
Tämäkin tummanpuhuva teos on tehty tussimaalauskurssin aikana. Kuva: Oona Eskeli.
Akryylikurssilla sai maalata joko osallistujan täysin itse valitseman kuvan tai opettajan mallikuvavalikoiman pohjalta. Nämä teokset lienevät tehty samasta mallikuvasta. Kuva: Oona Eskeli.
Tämä värikäs teos on tehty akryylimaalauskurssilla. Kuva: Oona Eskeli.