Perinnekammari jatkaa Kulttuuritalo Laaksolassa – ”Akaassa ei ole liikaa tiloja varsinkaan ammattimaiseen taidenäyttelytoimintaan”

Kultuuritalo Laaksola sijaitsee Toijalassa Ryödintien ja Hämeentien välissä. Kuva: Mikko Peltoniemi

Akaan Sotilaspoikien perinneosastolle vuokratun Perinnekammarin vuokrasopimusta Kulttuuritalo Laaksolassa on jatkettu elokuuhun 2025 saakka.

Lokakuussa 2021 Akaan kaupungin tilakoordinaattori Hanna Lautakoski kertoi Akaan Seudulle, että yksi Laaksolan huoneista, 28 neliön näyttelytila, oli vuokrattu syyskuusta alkaen kahdeksi vuodeksi sotiemme veteraanien perinnetoimintaan. Lokakuussa 2021 Akaan Seutu kertoi myös, että kaupunki ei peri tilasta vuokraa. Vuokraa ei jatkossakaan peritä.

Perinnekammarin avajaisia päästiin lopulta viettämään vasta 4. joulukuuta 2022. Akaan kaupungin tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattori Jarmo Julkunen uskoo Perinnekammarin käytössä olevan tilan säilyvän vuokrasopimuksen jatkamisen yhteydessä ennallaan.

– Tällä hetkellä varmasti näin, ellei haeta jotain uutta ratkaisua yhteistyössä Perinnekammarin kanssa. Akaa on pieni ja ketterä kaupunki ja uskon, että Laaksolan toimijat kyllä välittävät toisistaan ja kykenevät hyvään yhteistyöhön, Julkunen sanoo.

Perinnekammarin perustamisen yhteydessä Akaan Kuvataitelijat jäivät kaipaamaan perinnetoimintaan vuokrattuja neliöitä, koska Akaan kaupungilla on taidenäyttelyiden järjestämiseen sopivia tiloja vain vähän. Julkunen on tilojen vähäisyydestä samaa mieltä.

–  Akaassa ei ole liikaa tiloja varsinkaan ammattimaiseen taidenäyttelytoimintaan ja itse kulttuuripalveluiden edustajana toivon, että tulevaisuudessa tilanne olisi parempi. On tärkeää, että Akaassa on mahdollisimman monipuolista ja kaikkien asukkaiden saavutettavissa olevaa kulttuuritoimintaa. Kaupungin tehtävä on mahdollistaa ja edistää tätä, ei pelkästään oman tahtotilan vaan myös kulttuuritoimintalain johdosta, Julkunen näkee.

Perinnekammarin esineistöön oli valittu muun muassa sotilas- ja lottapukuja. Kuva: Pekka Mustonen

Lue myös: Akaan kuvataiteilijoiden näyttelyaikeet kariutuivat, kun tilavaraus Laaksolasta peruttiin – ”Olisimme toivoneet, että myös muiden näyttelyn pitäjien tarpeet otetaan huomioon”

Lue myös: Akaan Sotilaspoikien Perinnekammari avattiin juhlavin puhein – Yli satavuotiaan suojeluskuntalipun tekijät jäivät hämärän peittoon