Akaan Kuvataiteilijoiden protestinäyttely Laaksolassa – ”Ainoa ongelma on se, että tämä näyttää hyvältä”

Kristiina Maijala ja Teijo Kokko pitävät pieneen tilaan pystytettyä Akaan Kuvataiteilijoiden näyttelyä paitsi ahtaana, myös hyvännäköisenä. Kuva Jarno Keskinen.

Akaan Kuvataiteilijoiden uusi näyttely avautui yleisölle Kulttuuritalo Laaksolassa keskiviikkona 4. lokakuuta. Näyttely kantaa nimeä ”Runsas ja ahdas”, puheenjohtaja Kristiina Maijala kertoo. Näyttelyn nimi on Maijalan mukaan protesti sille, että näyttelyiden järjestämiselle ei ole riittäviä tiloja Akaassa.

– Ajattelimme, että laitetaan nyt sitten tähän. Saimme aluksi käyttöön vain yhden huoneen Laaksolasta. Meillä on noin 30 jäsentä. Jos kaikki tuovat näyttelyyn töitä niin onhan tämä melko niukka tila, Maijala näkee.

Osana protestia näyttelystä ei ole tehty myöskään teosluetteloa.

– Ainoa ongelma tässä protestissa on se, että tämä näyttää hyvältä, Maijala nauraa.

– Tästä tuli tosi kiva näyttely, tosi hieno. Nämä teokset vaan sopivat niin hyvin yhteen. Toki meillä on näyttelyä pystytettäessä silmää sen suhteen, mikä sopii yhteen. Ehkä tämä ei protestista niin hyvin käy, Maijala tuumii.

Näyttelyssä on esillä useita viialalaisen Joel Raivion puutöitä. Kuva Jarno Keskinen.

Tuleeko entistä huomattavasti tiiviimmästä asettelusta nyt Akaan Kuvataiteilijoiden näyttelyissä uusi normaali?

– Toivottavasti ei. Jäsenemme saivat tällä kertaa tuoda niin uusia kuin vanhojakin töitä, tavallisesti meillä on sääntönä, että töiden tulee olla korkeintaan kolme vuotta vanhoja. Tavallisesti on aina myös jokin teema, jota teokset käsittelevät. Nyt nämäkin kaikki tavanomaisuudet rikottiin, Maijala jatkaa.

Näyttelyä pystyttäessään kuvataiteilijat huomasivat, että Laaksolan ripustusvaijerit ovat hävinneet. Lasillisten taulujen ripustus oli erityisen hankalaa sen vuoksi.

– Lasi tuo tauluun painoa ja näyttelytilan seinien materiaali on huokoista. Pelotti, että taulu tipahtaa ja lasi menee rikki. Itse en uskaltanut tuoda lasikehyksiä lainkaan, Maijala kertoo.

Kuvataiteilijat pääsivät laajentamaan näyttelyään myös toiseen huoneeseen sekä Laaksolan eteistilaan.

Teijo Kokon teos ”Elämä on matka”. Taiteilija kertoo, että kananmunan muoto sykähdyttää häntä edelleen aiheena. Miehen tekemä kananmunateos nähtiin myös ensimmäisessä Näkymässä Nahkialanjärven rannalla. Kuva Jarno Keskinen

Poikkeusjärjestelyin auki syyslomallakin

Tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattori Jarmo Julkusen työhuone sijaitsee Kulttuuritalo Laaksolassa, ja normaalisti näyttelyyn pääsee, kun Julkunen on paikalla. Näyttelyä pystytään poikkeusjärjestelyllä pitämään auki myös Julkusen poissaolojen kuten syysloman aikana. 16. lokakuuta alkaen lokakuun loppuun saakka paikalla on aina arkipäivisin kaupungin työtekijä.

– Näyttelyyn pääsee aamuyhdeksästä puoleen päivään ja taas kello 12.45–15.00. Lauantaisin ja sunnuntaisin näyttely on auki kello 11–15, Akaan Kuvataiteilijat valvovat näyttelyä itse viikonloppuisin, Julkunen kertoo.

Kristiina Maijala kuvaa kaupungin sivistyspuolen työjärjestelyitä näyttelyn auki pitämiseksi aivan loistavaksi jutuksi.

– Aivan ihanaa. Me haluamme, että näyttely olisi saavutettavissa. Kirjasto olisi sikäli hieno näyttelytila, että se ei vaadi valvontaa. Että jos uusi kirjasto kaupunkiin suunnitellaan, siellä olisi hyvä olla kunnon näyttelytila, Maijala vinkkaa.

Päiväkodeista on jo kyselty näyttelyn aukioloaikoja, Julkunen kertoo ja toivoo, että koulut, päiväkodit ja muut isommalla ryhmällä näyttelyyn tulevat olisivat etukäteen häneen yhteydessä.

– Tämä näyttelyn pitäminen auki jonkun muun kaupungin työntekijän voimin on soveltavaa tekemistä. Kun meillä kerran on ihmisiä, jotka tekevät toimistotyötä niin miksi he eivät tekisi niitä täällä silloin kun en ole paikalla. Akaan toimistotiloista tämä on varmaan viihtyisimmästä päästä, Julkunen näkee.

Julkunen uskoo, että vastaavat järjestelyt voisivat olla jatkossakin mahdollisia.

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttely on auki 29. lokakuuta saakka.