Myös perusturvatoimen johto oli tulossa Hakalehtoon

Entisen vanhainkodin korjauskuluihin ei ollut varauduttu

Työterveyshuolto Akaasia ei pysty henkilökunnan ja asiakkaiden sisäilmaoireiden vuoksi jatkamaan toimintaansa entisessä valtion virastoltalossa Toijalassa. Aiemmin samasta rakennuksesta on samasta syystä lähtenyt muun muassa Akaan kaupungin perusturvatoimen johto.

Työterveyshuolto Akaasia ei pysty henkilökunnan ja asiakkaiden sisäilmaoireiden vuoksi jatkamaan toimintaansa entisessä valtion virastoltalossa Toijalassa. Aiemmin samasta rakennuksesta on samasta syystä lähtenyt muun muassa Akaan kaupungin perusturvatoimen johto. Teknisen toimen suunnitelmien mukaan perusturvatoimen johto olisi tullut Hakalehtoon Akaasian jälkeen vuonna 2018.

Vt. toimitusjohtaja Marja-Leena Parto-Kosken mukaan Työterveys Akaasian oli tarkoitus tulla Akaan kaupungin vuokralaiseksi entiseen Hakalehdon vanhainkotiin vuoden 2016 tai 2017 loppuun kestävällä vuokrasopimuksella. Jos sopimus olisi kestänyt vuoden 2017 loppuun, 60 000 euron muutoskulujen maksaminen vuokrana olisi voinut onnistua.

– Vuoden aikana me emme tietenkään olisi sitä maksaneet. Kahdessa vuodessa se olisi ehkä ollut mahdollista, sanoo Parto-Koski.

Valtuuston kokouksessa Akaan tekninen johtaja Antti Kemi kertoi lähtökohdaksi sen, että jos Akaasian vuokrasopimus kestää vuoden 2017 loppuun, vuokra määriteltäisiin niin, että Akaasia maksaisi puolet 60 000 euron remontista vuokra-aikana.

– Jos se jatkuu pidempään, he maksavat sen neljässä vuodessa pois, Kemi sanoi.

Kemin mukaan Akaan kaupungin perusturvatoimen hallinnon oli tarkoitus muuttaa Hakalehdon A-osaan vuoden 2017 jälkeen. Akaasia taas olisi siirtynyt Haittilantielle Toika Oy:ltä vuokrattuihin tiloihin. Perusturva ja Akaasia olisivat siis vaihtaneet tiloja keskenään.

Perusturvatoimen hallinto siirtyi Haittilantielle samasta virastotalon päädystä, josta Akaasia nyt lähtee. Myös silloin syynä olivat sisäilmaongelmat.

Ulkoseinät olisi pitänyt avata

Antti Kemi kertoi Akaan valtuutetuille viime keskiviikkona myös, että Hakalehdon A-osa on peruskorjattavassa kunnossa, mutta tällaisissa tapauksissa esimerkiksi salaojat pitää aina uusia ja rakennuksen ulkoreunat avata. Lisäksi Kemin juuri teettämien tutkimusten näytteet todistivat saman kuin vuoden 2011 kuntotutkimus: A-osan ulkoseinien sisällä olevat eristeet ovat mikrobivaurioituneet.

– Seinän lämpöeriste on pilaantunut, ja se pitää purkaa pois. Tämänpäiväisestä takapakista huolimatta olen varma, että sen saa korjattua, Kemi kuvaili Hakalehdon A-osaa valtuuston kokouksessa.

Salaojien kaivamisesta, seinien purkamisesta tai perustusten avaamisesta ei ole mainintaa valtuustolle esitetyssä hankesuunnitelmassa. Myöskään niiden kustannuksista ei ole esitetty mitään arviota, eivätkä ne sisälly 60 000 euroon.

Akaasia ei ollut varautunut maksamaan peruskorjauskustannuksia, mutta se ei voi myöskään muuttaa epäterveellisiin tiloihin.

– Akaan kaupunki on tietoinen, että tarvitsemme asianmukaiset ja terveet tilat, joissa meidän henkilökuntamme pystyy työskentelemään eikä saa oireita. Kaupunki on myös luvannut hankkia meille sellaiset tilat, sanoo Marja-Leena Parto-Koski.

Nykyisistä tiloista on lähdettävä huhtikuussa

Työterveys Akaasia on Sastamalan kaupungin liikelaitos, joka vastaa kuntien tehtäväksi säädettyjen työterveyshuollon palveluiden tuottamisesta sopimuskunnissa, joihin Akaakin kuuluu. Yhteistoimintasopimuksen mukaan Akaa järjestää Akaasialle tarvittavat tilat.

Marja-Leena Parto-Kosken mukaan Akaa remontoi aikanaan Akaasialle myös sen nykyiset tilat Toijalan virastotalossa. Nämä kustannukset Akaasia on maksanut kaupungille. Rakennuksen omistaa tamperelainen kiinteistöyhtiö D-kulma, jonka kanssa tekemänsä vuokrasopimuksen Akaasia on irtisanonut 1.1.2016 alkaen.

Akaasian työntekijät ja asiakkaat ovat kärsineet virastotalolla monenlaisista oireista, ja rakennuksessa tehtiin työsuojelutarkastus tammikuussa.

– Tarkastuksessa todettiin, että nykyinen tila aiheuttaa sisäilmaongelmia, ja meidän pitää todennäköisesti luopua sen käytöstä 1. toukokuuta. Me tarvitsemme mahdollisimman pian terveet tilat, ja kakkoskerroksen tilat eivät riitä meille.

Kaupunki vastaa toimintaedellytyksistä

Koska valtuusto torjui Hakalehto-esityksen, Akaan kaupunki ja Akaasia keskustelivat tiistaina 31.3. siitä, mistä tilat löytyisivät. Akaasian edellytys terveistä tiloista on pysynyt ennallaan. Niin myös luottamus siihen, että Akaan kaupunki pystyy ne järjestämään.

– Kaupunki vastaa sopimuksen mukaan siitä, että meillä on toimintaedellytykset. Meillä ei ole toimintaedellytyksiä, jos meillä ei ole kunnon tiloja.

Parto-Kosken mukaan Hakalehdosta puhuttiin Akaasian henkilökunnan kesken, ja esille tuli monenlaisia näkemyksiä. Parto-Koski on huomannut, että asia kiinnostaa muutenkin ihmisiä.

– Tuntuu, että tämä kiinnostaa kaikkia sellaisiakin, joita tämän ei tarvitsisi kiinnostaa. Soppaa hämmentävät ihmiset, joilla ei ole tietoa asiasta. En tiedä perustuvatko kommentit tietoon vai luuloon.

 

Kommentti

Aprillia!

Akaan tekninen johtaja Antti Kemi ei tyydy viettämään aprillipäivää vain 1. huhtikuuta. Hän hupsuttelee kesät talvet. Tässä muutamia esimerkkejä:

– Kemin mukaan Akaan kaupunki ei omista Viialan entistä teletaloa. Siksi sitä ei ollut viime vuonna kaupungin kiinteistöjen kuntoluokituslistalla eikä tämänkään vuoden listalla ennen kuin kaupunginhallitus lisäsi sen sinne. Esitys ei tullut Kemiltä.

– Kemin kirjoittaman teknisen toimen sisäisen valvonnan selonteon mukaan vuoden 2014 aikana ei havaittu säädösten vastaista toimintaa. Valkeakosken kaupungin terveysviranomaiset kyllä havaitsivat, että tekninen toimi ei tehnyt Rasin koululla kaikkia viranomaisten vaatimia tutkimuksia eikä lähettänyt tutkimusraportteja. Kaikkia raportteja ei ole edelleenkään lähetetty, vaikka niitä on pyydetty tämänkin vuoden puolella.

– Entisessä Hakalehdon vanhainkodissa ei voi olla kosteutta, koska se on täystiilitalo. Ei, vaikka vuoden 2011 kuntotutkimus näin kertoo. Myös Kemin teettämissä tuoreissa tutkimuksissa ulkoseinien lämpöeristeistä löytyi mömmöä, mutta näytteenottopaikat sattuivat hänen mukaansa osumaan pesäkkeisiin.

– Hakalehdon vanhainkodista ei Kemin mukaan ole mitään purkupäätöstä, ja A-osan lisäksi myös B- ja C-osat ovat täysin peruskorjattavassa kunnossa. Mitäs siitä, että Kemi kertoi akaalaisille yrittäjille 12.2.2015 kaupungintalon valtuustosalissa, että teknisen toimen vuoden 2015 hankintoihin kuuluvat muun muassa Hakalehdon B- ja C-osan purkutyöt.

­– Kemin tekemän hankesuunnitelmaluonnoksen mukaan Hakalehdon A-osan muutostyön kustannukset peritään vuokralaiselta pääomavuokran muodossa. Valtuuston kokouksessa Kemi sanoi ensin, että kuluista puolet saataisiin vuoden 2017 loppuun mennessä. Kun valtuuston puheenjohtaja ihmetteli ristiriitaa valmistelun ja puheen välillä, Kemi vakuutti, että summa saadaankin kokonaan. Toisaalta hän totesi lautakunnan, kaupunginhallituksen ja valtuuston saamasta puutteellisesta materiaalista näin: Se on vain valmistelua.

Osa päättäjistä luottaa edelleen virkamiehen tekemään valmisteluun. Siihen ja muihin virkamiehen puheisiin ovat tottuneet luottamaan myös toimittajat. En tiedä päättäjistä, mutta ainakin toimittajaa alkaa sylettää, kun yhtenään joutuu syömään silliä ja juomaan kuravettä päälle.

 

Mikko Peltoniemi

Yksi kommentti

  1. Timo Vepsäläinen

    Nyt kaupunki on velvollinen maksamaan, Akaasian puolesta, kolmenkymmenentuhannen euron uhkasakon, ellei Akaasia poistu nykyisistä toimitiloistaan AVIn antamassa määräajassa. Akaa on sopimusrikkoja, ellei tarjoa sopimuksessa lupaamiaan toimitiloja. Akaasian toimitilaongelmaan on löytymässä hyvä ratkaisu.

    Hakalehtoon ei tule Akaasiaa vuokralaiseksi, eikä Akaasia maksa korjauskuluja vuokrina. Akaa suorittaa korjaukset itse omalla kustannuksellaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?