Harmaat pantterit nousevat Sampolan lavalle

Vasemmalta: Hertta Autio (Marigit Vähävuori), Armi Autio (Laura Mäenpää), Hertta-Aurora (Paula Silen), Ilona (Sonja Pekkola) ja Kikka (Emilia Hakala).

Vasemmalta: Hertta Autio (Marigit Vähävuori), Armi Autio (Laura Mäenpää), Hertta-Aurora (Paula Silen), Ilona (Sonja Pekkola) ja Kikka (Emilia Hakala).

Lauantaina Toijalan Sampolassa ensi-iltaansa tuleva Heikki Lundin kirjoittama ja Kaarina Perolan ohjaama Harmaat pantterit on tämän päivän vanhustenhoidosta kertova komedia, joka osittain kyseenalaistaa median ja monien järjestöjen luoman myytin, että kaikki olisi kiinni rahan ja hoitohenkilökunnan puutteesta.

Harmaat pantterit on amerikkalaisten keksimä nimi eläköityneille, aktiivisille, urheileville ja matkusteleville vanhemmille ihmisille. Olisikohan meilläkin otettava tuo nimitys käyttöön, jotta päästäisiin kinaamasta ovatko eläkeiän ohittaneet vanhuksia, ikäihmisiä vai senioreita.

Harmaat pantterit -näytelmän henkilöt, Käpyhovin vanhainkodin asukkaat, ovat joukko aktiivisia, värikkäitä ja suorapuheisia persoonallisuuksia. Mukaan mahtuu monenlaista persoonaa, mutta kaikilla on sydän paikallaan.

Vanhainkodin uudeksi johtajaksi tuleva Ilona Huttunen (Sonja Pekkola) ei alistu vanhoihin kaavoihin, ja hän nostattaa vanhukset kapinaan. Näytelmän ohjaaja Kaarina Perola sanoo elävässä elämässä todenneensa, miten vanhainkodeissa henkilökuntaa on liian vähän ja työssä uupuminen on yleistä.

– Käsiä on liian vähän. Henkilökuntaa ei riitä vanhusten kanssa seurustelemiseen ja heidän ulkoiluttamiseensa. Vapaaehtoisapu olisi tervetullutta. Tällä näytelmällä on todella tärkeä sanoma.

Ohjaaja Perola tunnustaa muokanneensa ja päivittäneensä Lundin tekstiä jonkin verran.

– Olen lyhentänyt sitä ja karsinut mauttomuuksia ja kiroiluja vähemmälle. Vaikka näytelmä on vain neljä vuotta sitten kirjoitettu, siinä oli osittain myös päivittämisen paikkoja, muuten lähes kaikki henkilöt olisivat satavuotiaita, kertoo Perola.

Perola on toiminut ohjaajana muun muassa Kuopiossa ja Mikkelissä ja hänellä on kokemusta kaikenlaisesta teatterityöstä.

– Olen tehnyt kaikkea lastennäytelmistä komedioihin ja vakavasta draamasta laulunäytelmiin. Olen ohjannut niin klassikkoja kuin kantaesityksiäkin. Jotenkin mieluisimpia ovat näytelmät, joissa rooleja on alle kymmenen, tässä niitä on viisitoista. Tämä joukko on kuitenkin todella mukavaa, on eri-ikäisiä, on kokeneita ja vähemmän kokeneita, sanoo ohjaaja Perola.

Vanhoista konkareista häntä ilahduttaa Heikki Järvisen (saarnamies Karttunen) mukaantulo ja erityisesti hän on iloinen nuoren Emilia Hakalan (harjoittelija Kikka) mukanaolosta. Perola kiittelee Hakalaa erittäin lahjakkaaksi ja oivaltavaksi näyttelijäksi.

Perola pitää teatterinteosta myös siksi, että se on niin demokraattista.

– Siellä ei ihmisten statuksilla ole mitään merkitystä. Teatterin lavalla esitetään ihmissuhteita ja siellä kaikki on demokraattista. Ehtona on vain se, että osaa näytellä.

Harmaiden panttereiden rooleissa nähdään Sonja Pekkola (Ilona Huttunen), Anita Ruuskanen (eläkkeelle jäävä Käpyhovin johtaja), Jaana Saarela (hoitaja Maija Orava), Emilia Hakala (Kikka), Petja Kopperoinen (Masa, tukityöllistetty), Pirkko Taskila (Laimi Jaara), Lasse Saari (Valdemar Hanhela), Paula Silen (Hilja-Aurora Mäkäräinen), Margit Vähävuori (Hertta Autio), Irita Virtala (Aili Pietola), Kari Lankinen (Erik Vuorimies), Sauli Turja (sosiaalitoimenjohtaja Natunen), Heikki Järvinen (saarnamies Karttunen) sekä Laura Mäenpää (Armi Autio ja Mari Jaara)  Puvustus ja rekvisiitta: Tiina Salonen, lavastuksen suunnittelu Kaarina Perola ja sen toteutus Veikko Pekkarinen työryhmineen.

Näytelmän ensi-ilta on 11.1. kello 17.  Esitykset jatkuvat maaliskuun lopulle.

 

Tyynen läksiäiset: Vasemmalta sosiaalitoimenjohtaja Natunen (Sauli Turja), Tyyne (Anita Ruuskanen), Maija Orava (Jaana Saarela), Kikka (Emilia Hakala), Hilja-Aurora (Paula Silen) ja Ilona ( Sonja Pekkola).

Tyynen läksiäiset: Vasemmalta sosiaalitoimenjohtaja Natunen (Sauli Turja), Tyyne (Anita Ruuskanen), Maija Orava (Jaana Saarela), Kikka (Emilia Hakala), Hilja-Aurora (Paula Silen) ja Ilona ( Sonja Pekkola).

Käpyhovin asukas Hilja-Aurora (Paula Silen).

Käpyhovin asukas Hilja-Aurora (Paula Silen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaana Saarela Näyttämön johtoon

Toijalan Näyttämön uusi puheenjohtaja Jaana Saarela.

Toijalan Näyttämön uusi puheenjohtaja Jaana Saarela.

Kymmenen vuotta Toijalan Näyttämön puheenjohtajana toiminut Tuulia Passila luovutti yhdistyksen syyskokouksessa puheenjohtajan tehtävät ja nuijan hallituksessa pitkään mukana olleelle Jaana Saarelalle.

Jaana Saarela on esiintynyt Toijalan Näyttämön lavalla vuodesta 1996 ja hän on tuttu myös Viialan teatterista ja Eliisa-teatterista Tampereelta.

– Ensimmäinen näytelmä, jossa olin mukana, oli Toijala – viisitoista minuuttia. Mieluisin tähän mennessä on ollut Joanna Markhamin rooli Vuoroin vieraissa -farssissa. Se oli iso rooli ja siinä oli paljon opettelemista. Mutta pienikin rooli voi olla haastava. Haasteellisuus on tärkeää ja kyllä minä kaipaan sitä rooleilta vuosi vuodelta enemmän, sanoo Saarela.

Lauantaina ensi-iltaan tulevassa Harmaat pantterit -komediassa Saarela esittää työhönsä leipääntynyttä ja pahantuulista hoitajaa.

– Se on aika lailla erilainen rooli kuin minulla yleensä. Mutta haluan tehdäkin erilaisia rooleja, sekin on aina haaste.

Puheenjohtajan työ on myös haaste Saarelalle.

– En vielä ole henkilökohtaisesti ehtinyt kovasti pohtia ja ideoida uusia asioita. Toivoisin kuitenkin, että voisimme aikatauluttaa asioita pidemmälle. Eli suunnitella näytelmiä useamman vuoden etukäteen.

Tämän vuoden toimintasuunnitelmassa on Toijalan Sataman aseman maalaaminen ja sen seinien alimpien vuorilautojen uusiminen.

– Se tietää kovasti talkootyötä, mutta meidän on tarkoitus heti ensimmäisessä hallituksen kokouksessa selvitellä, löytyisikö yhteistyötahoja näihin töihin, kertoo Saarela.

Toijalan Näyttämön hallitukseen valittiin uusina jäseninä Päivi Valtonen ja Sauli Turja. Vanhoina jatkavat Pasi Rantanen, Sirkka Koivuniemi, Irita Virtala, Tiina Salonen ja Pirkko Taskila.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?