”Omatoimikirjaston vaikutus näkyy lainamäärissä selvästi” – Akaan pääkirjaston lainojen määrä nousi vuodessa noin 15 500 kappaleella

Akaan kirjastotoimenjohtajana syksyllä 2023 aloittanut Sari Seitajärvi teki iloisen havainnon koostaessaan Akaan kirjastojen tunnuslukuja päättyneeltä vuodelta. Kuva Jarno Keskinen.

Akaan kirjastotoimenjohtajana syksyllä 2023 aloittanut Sari Seitajärvi teki iloisen havainnon koostaessaan Akaan kirjastojen tunnuslukuja päättyneeltä vuodelta. Vuonna 2023 Akaan pääkirjastolla Toijalassa nousivat niin aktiivisten kirjastokorttien, kävijöiden kuin lainojenkin määrä. Selitystä Seitajärven ei tarvinnut pitkään miettiä.

– Omatoimikirjaston vaikutus näkyy vahvasti. Väittäisin näin, koska lainojen määrä nousi Toijalassa 15 475 kappaletta, ja Viialan kirjastossa nousua on vain 700, Seitajärvi sanoo.

Omatoimiaika otettiin Toijalassa käyttöön joulukuun lopulla 2022. Tuolloin myös Viialan kirjastossa Vilkussa oli tarkoitus ottaa käyttöön omatoimiajat, mutta se ei ole teknisten haasteiden vuoksi vielä onnistunut.

Seitajärven mukaan Toijalassa ei ole ollut ongelmia omatoimiaikana tapahtuvasta häiriökäyttäytymisestä tai vahingonteoista.

– Moni muu kirjasto on joutunut supistamaan tai lopettamaan omatoimiajat, koska on ollut ihan hirveitä tapahtumia kuten uhkaavaa käyttäytymistä muita asiakkaita kohtaan. Meillä on taidettu yhden kerran siirtää jakkaraa, Seitajärvi vertaa.

Akaa kulkeekin vastavirtaan, sillä 8. tammikuuta alkaen Akaan pääkirjaston omatoimiaika tuplattiin. Pääkirjasto on nyt lauantaisin ja sunnuntaisin omatoimisesti avoinna kello 9–17. Arkipäivien omatoimiajat pysyivät ennallaan. Ne ovat maanantaisin ja tiistaisin 10–12, keskiviikkoisin 16–19, torstaisin 10–12 ja perjantaisin 16–18.

Kokonaislainauksen määrä Akaan kirjastoissa vuonna 2023 oli 209 536. Kokonaiskävijämäärä Akaan kirjastoissa oli 86 396.

– Se menee positiiviseen suuntaan. Siinä on noin 5470 kävijän kasvu vuoteen 2022 verrattuna. Huonoin vuosi oli 2021, jolloin kokonaiskävijämäärä oli 73 353, Seitajärvi laskee.

Aktiivisia kortteja oli 4817. Määrä ei kerro koko totuutta, sillä yhdellä koululuokan kortilla voi olla 25 käyttäjää.

– Kaikissa luvuissa mennään reilusti ylöspäin. Korttien määrässä on noin 500 kappaleen nousu.

Lapset lainasivat Lindgreniä

Seitajärvi kokosi myös tiedot sadasta lainatuimmasta teoksesta aikuistenosastolla, nuortenosastolla, lastenosastolla sekä musiikkiosastolla. Aikuisia eniten kiinnostaneet teokset, Lucinda Rileyn Orkideatarha ja Seppo Jokisen Pahasti tehty olivat molemmat kiinnostaneet 75 lainaajaa. Nuoria kiinnosti eniten Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjan osa 16, jolle kertyi 134 lainausta. Kinneyn Neropatin päiväkirjat -teoksia mahtuu 20 nuortenosaston suosituimman teoksen joukkoon 17 kappaletta.

Vaikka luvut ovat pääosin hyviä, Seitajärvi suree sitä, että äänikirjojen lainaus kirjastoissa on laskenut. Tämä johtuu kustantajien ratkaisuista.

– Isot kustantajat päättivät vuosi sitten, että he eivät enää julkaise fyysisiä äänikirjoja ollenkaan. Niin päättivät muun muassa Otava, Tammi ja WSOY. Niinpä niitä ei ole sitten kirjastoihinkaan voitu hankkia.

Nuorten suosikkikirjailijan Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjoista ehdittiin fyysisenä äänikirjana julkaista vain osat 1 ja 2.

– Kirjastojen e-äänikirjakokoelmiin ei tätä äänikirjasarjaa ole kustantajien toimesta ollenkaan myyty. Tosi kiva päätös lasten ja nuorten lukuharrastuksen kannalta, Seitajärvi harmittelee.

Käytännössä siis esimerkiksi Kinneyn uudempia kirjoja äänikirjana haluavan nuoren on nyt hankittava jonkin kaupallisen äänikirjatoimijan palvelu.

– Se jää vanhempien maksukyvyn varaan ja sotii kirjaston alkuperäistä ideaa vastaan. Kirjasto on kädetön tässä tilanteessa.

Lapset olivat sadan suosituimman teoksen listan perusteella eniten kiinnostuneet Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli -teoksesta, jolle kertyi 150 lainausta. Ylivoimaisesti suosituin kirjasarja lastenosastolla oli Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomien Tatun ja Patun seikkailuista kertovat kirjat.

– Kuvakirjakokoelma liikkuu. Sieltä on vaikea poistaa mitään sillä perusteella, että otetaan liikkumattomat pois, koska siellä ei ole sellaisia. Tämä on ihana asia, Seitajärvi hykertelee.

Lasten suosikit ovat enimmäkseen kotimaisten tekijöiden käsialaa.

Yhdistyksetkin vierailulle kirjastoon

Seitajärvi iloitsee toimivasta yhteistyöstä Akaan koulujen ja päiväkotien kanssa. Torstaina 11. tammikuuta Akaan pääkirjastoon Toijalassa oli tulossa neljä lapsiryhmää.

– Kolme kasiluokkaa ja yksi kakkonen. Voi olla vähän tungosta, mutta tulkaa vaan. Opettajat ottavat yhteyttä ja kysyvät, voidaanko tulla huomenna tai milloin voidaan tulla. Olen ajatellut, että voisimme alkaa kutsua myös yhdistyksiä käymään kirjastolla, Seitajärvi ideoi.

Musiikkiosaston lainatuin teos oli Sami Kuuselan Pohjalta: Happoradion tarina, jolle kertyi vuonna 2023 24 lainausta. CD-levyistä suosituin oli Hevisauruksen Mikä minusta tulee isona? Kymmenen suosituimmat äänitteen joukossa on yhdeksän lastenäänitettä ja yksi rentoutusäänite.

Lue myös: Pääkirjastossa otettiin käyttöön omatoimiaika – Kirjoja voi lainata ja palauttaa myös viikonloppuisin