Katso video: Polina-tyttö osallistui yhteislauluun, kun ukrainalainen kansantanssiyhtye Volyn veti Toijalan kesäteatterin katsomon ääriään myöten täyteen maanantaina

Katsomo oli täynnä Volynin esiintyessä. Etualalla ja keskellä Akaan ja Loimaan ukrainalaisia. Kuva Akaan kaupunki.

Taidokasta tanssia ja suuria tunteita nähtiin Toijalan satamassa maanantai-iltana, kun ukrainalainen kansantanssiyhtye Volyn veti Toijalan kesäteatterin katsomon ääriään myöten täyteen. Akaan konsertti toteutettiin yhteistyössä Akaan kaupungin kulttuuripalveluiden ja Ukrainan kansainvälisen kulttuurikeskuksen kanssa.

Volynin esiintymisessä otettu Ukrainalaisten yhteiskuva. Kuva Akaan kaupunki.

Volyn on ammattilaisryhmä, joka on perustettu vuonna 1978 Lutskin kaupungissa Volynin alueella Luoteis-Ukrainassa. Olemassaolonsa aikana yhtyeellä on ollut yli 3500 konserttia ja se on esiintynyt kiertueilla niin Ukrainassa kuin kaukana sen ulkopuolella, muun muassa Kanadassa ja USA:ssa, Kreikassa, Italiassa, Puolassa, Itävallassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa ja monissa muissa maissa.

Volynin tanssijat. keskellä koreografi Valeri Smyrnov, tapahtuma -ja kulttuurikoordinaattori Reetta Westerbacka, oikealla Ukrainan kansainvälisen kulttuurikeskuksen johtaja Andriy K. Korban. Kuva Akaan kaupunki.

Volynin suurimmassa kokoonpanossa on yli 80 taiteilijaa. Konserttiohjelmassa, jota Volyn esittää nyt Suomen kiertueellaan, on mukana kuusi taiteilijaa. Myös Ukrainan arvostetuimpiin koreografeihin lukeutuva Valeri Smyrnov on mukana kiertueella. Akaasta Volyn jatkaa kiertuettaan Pohjois-Suomeen jakaen tanssin riemua ja perinteistä kumpuavaa uskoa rauhalliseen tulevaisuuteen.

Ohjelmisto keskittyi kasakkatansseihin

Yhtyeen ohjelmisto on monipuolinen. Se perustana on kuitenkin ukrainalainen kansantanssi. Yhtyeen konserttiohjelmassa on mukana vanhoja ja nykyisiä tansseja Ukrainan eri alueilta, kuten läntisiltä Bukovinan, Gutsulian, Galitsian, Podolian ja Volynian seuduilta sekä keskisiltä ja itäisiltä seuduilta Slobodasta ja kasakka-alueilta. Tällä kertaa ohjelmisto painottui ukrainalaiseen kansankulttuurin kuuluviin kasakkatansseihin.

Volynin tanssijoita. Kuva Akaan kaupunki.

Koreografiat olivat monipuolisia. yksikään numero ei ollut samanlainen kuin edellinen, eikä vain tekniikaltaan, vaan myös tunnelmaltaan. Tuliset bukovinalaiset ja volynialaiset tanssit vaihtuivat kasakkakilpailujen monenlaisiin temppuihin ja zaporižžjalaisten taisteluhenkeen.

Näyttävät puvut osa esitystä

Jokainen tanssi oli oma tarinansa ja sisälsi valtavan määrän fantastisia temppuja, viimeistä piirtoa myöten hiottuja liikkeitä ja upeita pukuja. Puvut olivatkin aivan oma lukunsa. Ainutlaatuiset, värikkäät ja kirjavat ukrainalaiset puvut olivat spektaakkelin erottamaton osa. Henkeäsalpaavan värikylläiset ja koristeelliset kansallispuvut edustivat kaikkia Ukrainan alueita kuten tanssitkin.

Volynin tanssijoita ja Suomessa asuvia ukrainalaisia. Kuva Akaan kaupunki.

Värikkään lisän Volynin tanssiohjelmaan toi laulaja Nadija Pylypin esiintyminen. Hänen ohjelmistoonsa kuului tunnettuja ukrainalaisia kansanlauluja. Pylyp oli opetellut suomeksi ”Hummani hei” -kansanlaulun ja laulatti taidokkaasti suomalaisyleisöä. Yhteisöllisyyden lämpö oli käsin kosketeltava, niin esiintyjillä kuin osalla yleisöstä oli kyyneleet silmissä laulaja Pylypin laulaessa Oy U Luzi Chervona Kalyna -laulua. Yleisö osoitti suosiotaan seisten. Esityksen jälkeen lähes kolmesataa ihmistä jäi kesäteatteriin puhumaan ja ottamaan ryhmäkuvia. Tunnelma oli uskomaton. Yhteinen kulttuurikokemus voimaannutti ja loi yhteisöllisyyttä. Taiteella on suuri parantava voima.

Volynin esitystä seuraamaan saapunutta ukrainalaisyleisöä. Kuva Akaan kaupunki.

Volynin tanssijoita. Kuva Akaan kaupunki.

Reetta Westerbacka