Läheisten ja työntekijöiden tuki auttaa yrittäjää menestymään

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen Toikan 120-vuotisjuhlassa: Kukaan ei ole yksin mitään

Menestyvän yrittäjän tunnistaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mielestä neljästä ominaisuudesta: kiitollisuudesta, matkasta, jolla on myös vaikeuksia, rohkeudesta kokeiluihin ja kotiseuturakkaudesta.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja Toikan vetäjät Mona ja Jukka Yrjölä tietävät perheyrityksen voiman.

­– Kiitollisuuden kohteena on aina oma henkilöstö, jota yrittäjä arvostaa. Hän tietää, että kukaan ei ole yksin mitään. Tarvitaan muita, erityisesti omaa henkilökuntaa. Toikassakin työntekijät ovat kuin perhettä, mietti Pentikäinen.

Mikael Pentikäinen puhui Toikan 120-vuotisjuhlassa Toijalan Sampolassa viime viikon tiistaina.

Kiitollisuuden kohteina ovat myös yritystä pyörittäneet menneet sukupolvet ja perhe. Toika on tästä hyvä esimerkki. 120-vuotisjuhlassa oli läsnä kolme sukupolvea.

– Yksikään yrittäjä ei selviä ilman läheistensä tukea. Tässä mielessä jokainen yritys on perheyritys. On tärkeää, että kannamme yrittäjäjärjestössä huolta yrittäjän koko perheestä.

Vaikeuksien kautta voittoon

Mikael Pentikäinen sanoo kuulleensa yrittäjän kuvaavan työtään usein matkaksi, joka ei ole ollut vailla vaikeuksia.

– Lähes jokaisen menestyneen yrittäjän matkalla on ollut vastoinkäymisiä. Niin on Toikallakin. Moni on kokenut konkurssin tai kolkutellut sen portteja.

Yrittäjä suhtautuu menestykseensä yleensä nöyrästi.

Toikan 120-vuotisjuhliin osallistuivat myös Seija ja Ilppo Yrjölä. Ilppon toimitusjohtajakaudella Toikasta tuli vahvasti vientiyritys.

Kun taustayhteisö perhe on kunnossa, yritys pyörii hyvin, yrittäjän ominaisuuksiin kuuluu myös nähdä uusia mahdollisuuksia.

– Monesti yrittäjä on mahdollisuuksia näkevä optimisti, jolle kova työ on elämän arvo ja rohkeus keskeinen luonteenpiirre.

Yrittäjän vahva persoona ei Pentikäisen mukaan tarkoita, että yritys on hänen shownsa. Patruunoiden aika on ohi.

– Parhaissa yrityksissä on vahva yhteistyö – niissä yhdistyvät luja yrittäjähenkinen työskentelytapa ja kurinalaisuuden kulttuuri, pysyvien tulosten taikakaava, sanoi Pentikäinen.

Paikkakunnan rakentaja

Suomi on pienten ja keskisuurten yritysten maa. Myös yksin yrittäminen nostaa päätään. Pk-yrityksistä on tullut monella paikkakunnalla kehityksen airuita, koska, menestynyt yrittäjä haluaa jakaa menestyksensä myös kotiseudulle ja koko Suomelle, jota yrittäjä itse on paljon saanut. Pentikäinen puhuu isänmaallisuudesta.

– Yrittäminen on monelle isänmaan palvelemista. Kiitollisuudelle rakentuva antamisen halu on monen yrittäjän lähtökohta, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Toikan 120-vuotisjuhlassa jaettiin myös huomionosoituksia. Yrityksen standaarin saivat puuseppä Jarmo Koski, puuseppä emeritus Arto Koskinen ja tuotekehittäjä Kari Koskinen.

Suomen Yrittäjien hopeinen ansioristi ojennettiin CNC-koneistaja Esa Pitkäkoskelle. Suomen Yrittäjien kultaisen ansioristin on saanut myös lähettäjä Arja Niemi-Hynynen.

Juhlan juonsi Panu Raipia ja musiikista vastasivat Hanna Kupari ja Varpu Salmela.

Jukka Yrjölä (vas.), Mikael Pentikäinen, Mona Yrjölä sekä huomionosoituksen saaneet Esa Pitkäkoski, Kari Koskinen, Arto Koskinen ja Jarmo Koski.

 

 

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen luovuttaa Toikan standaarin tuotekehittäjä Kari Koskiselle.

 

Ulkopuolinen hallituksen jäsen on perheyrityksen voimavara

Toikasta on mahdoton puhua ilman perhettä, onhan yritys ollut saman suvun kiinnekohta jo 120 vuotta, viiden sukupolven ajan. Toikan hallitusta silti johtaa ulkopuolinen hallitusammattilainen Merja Talkio-Vilanen.

– Oman yrityksen eteen tehdään kaikki, huonoina aikoina taistellaan miltei mahdottomien vaikeuksien läpi. Työtunteja ei lasketa. Työ on muuttunut jopa elämäntavaksi. Parhaat ideat saadaan lomilla, matkoilla, saunassa tai leirinuotioilla.

Merja Talkio-Vilanen kuvaa ulkopuolisia resurssiksi, jota muodossa tai toisessa on viisasta tulevina vuosina hyödyntää ja kehittää uusien markkinoiden, kasvavan liiketoiminnan ja nopeasti muuttuvan maailman tuomissa haasteissa.

Toikan hallitusta johtaja hallitusammattilainen Marja Talkio-Vilanen. Toimitusjohtaja Jukka Yrjölän mukaan ulkopuoliseen mukaantulo yritykseen on harkittu asia ja osa tarpeellista muutosta.

– Pk-yrityksissä kauempana häämöttäviä trendejä ja muutoksia voi olla haasteellista ennakoida ja kauaskantoisempi strategiasuunnittelu jää helposti arjen kiireiden jalkoihin. Ollaan kiinni operatiivisessa työssä. Omistajat pohtivat ongelmia ja mahdollisuuksia itsekseen, eivätkä huomaa tai halua hyödyntää yrityksestä riippumatonta osaamista.

Vaikka perhe on Toikan voima, omin voimin ei Talkio-Vilasen mielestä pärjätä.

– Hyvä henkilökunta on kaiken onnistumisen ytimessä. Kasvavan perheyrityksen menestyksen mahdollistavat osaavat ja innostuneet työntekijät.

Puheenjohtaja Talkio-Vilasen mielestä Suomelle on ensiarvoisen tärkeää, että perheyritykset jatkavat ja kasvavat.

– Liian moni myy yrityksensä. Toikan tarinaa kannattaa juhlia. Sen eteen kannattaa ponnistella.

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.