Akaan homeisen parakin loppuosa ei ole aiheuttanut ongelmia Laihialla

Laihialle ostetussa parakin pätkässä on kaksi luokkatilaa. Kuva: Laihian kunta.

Akaan kaupunki tiedotti viime viikolla, että Viialan yhtenäiskoulun käytössä Hirvialhon koulun pihalla oleva parakkirakennus on homeessa. Toisessa päädyssä olevassa musiikkiluokassa havaittiin loppuvuodesta 2017 epänormaalia hajua, jonka syyksi ovat selvinneet katon ja ulkoseinän mikrobikasvustot.

– Vesikaton alusvanerin alapinnassa on silmin havaittavaa mikrobikasvua. Musiikkiluokan yläpohjaan tehdystä rakenneavauksesta tuli myös voimakasta mikrobiperäistä hajua sisäilmaan päin ilmavirtausten mukana, ja tätä voidaan pitää pääasiallisena syynä musiikkiluokassa havaittuun poikkeavaan hajuun, kerrotaan Akaan kaupungin tiedotteessa.

Rakennus Vahalalta vuokrattu noin 300 neliön väistötila tuotiin Akaaseen Kangasalan Suoramalta. Alunperin rakennus oli ollut isompi, sillä Rakennus Vahala myi vuonna 2016 siitä noin 200 neliön osan Laihian kunnalle.

Myös Laihialla parakki on toiminut koulun väistötilana ja toimii edelleen.

– Meillä on ollut koko tämän lukuvuoden yläaste väistötiloissa, ja nyt olemme saaneet yläasteen remontoitua. Vuokraparakit, joita on, jätetään pois kesällä, mutta tuo jää vielä. Näin kunnanhallitus juuri päätti, kertoo Laihian tekninen johtaja Jari Mansikka-aho.

Vahalalta Laihialle ostetussa kokonaisuudessa on kaksi luokkatilaa, joilla jatkossa helpotetaan koulun tilanahtautta. Sisäilmaongelmia ei ole Jari Mansikka-ahon mukaan ollut.

– Ei noista ainakaan ole tullut mitään valituksia. Päinvastoin on ollut muutamia yksittäisiä oppilaita, jotka oireilivat joissain tiloissa koulurakennuksessa mutta ovat pystyneet olemaan noissa tiloissa.

Antti Kemi suositteli Akaassakin ostamista

Akaan tekninen johtaja Antti Kemi kysyi toimitusjohtaja Vesa Vahalalta kesäkuussa 2017, olisiko myös Akaaseen haviteltu loppuosa siirtorakennuksesta myytävänä. Kyllä oli. Hintapyyntö 300 neliön rakennuksesta oli 149 500 euroa. Siirto ja asennus olisivat maksaneet tämän lisäksi 30 000 euroa.

Toimitusjohtaja Vesa Vahala oli mukana Akaan vuokraamien väistötilojen asennuksissa. Kaupungin tekninen johtaja Antti Kemi odotti heinäkuussa 2017 piirustuksia koneiden paikoista, mutta parakkiin ei koskaan tullut puu- ja metallityön luokkia.

– Mun mielestä tämä kannattaisi ostaa itselle, jos vähänkään on kuviensa mukainen, Antti Kemi kirjoitti 25.6.2017 sähköpostissaan vs. kiinteistöpäällikkö Juha Jaloselle, hallintopäällikkö Riina Kivistölle ja vs. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuorelle.

 

Akaan vaurioita ei voi korjata lyhyessä ajassa

Rakennus Vahala toimitti Akaan osuuden siirtokoulusta vuoden 2017 kesällä. Rakennuksessa on neljä luokkatilaa, ja se hankittiin teknisen työn ja tekstiilityön opetuksen tiloiksi. Rakennusta ei kuitenkaan ole käytetty teknisen työn tilana vaan normaaleina luokkatiloina ja musiikkiluokkana.

Kaupunki haki tarjouspyynnöllä 500–600 neliön rakennusta, jossa olisi ollut pelkästään opetukseen kahdeksan eri kokoista tilaa. Suurimmat luokat olisivat olleet 70–90 neliötä.

– Kun ei saatu tarjousta, etsittiin markkinoilta, onko mitään saatavilla. Saatiin 300 neliötä, tekninen johtaja Antti Kemi kertoi Akaan Seudulle heinäkuussa 2017.

Akaan kaupungin mukaan tiloissa havaittu ajoittain vallinnut suuri alipaineisuus on tuonut rakenteissa olleet ongelmat esille rakenteista tulevien ilmavirtausten mukana.

– Näin suurta alipaineisuutta ei välttämättä rakennuksessa ole aiemmissa paikoissa ollut, jolloin hajuongelmia ei ole mahdollisesti tullut esille lainkaan. Kun tiloissa oli ajoittain selvästi maltillisempi alipaineisuus, oli tilassa vallitseva haju tällöin huomattavasti lievempi, Akaan kaupunki kertoo.

Tutkimuksessa havaittuja rakennevaurioita ei ole mahdollista korjata lyhyessä ajassa. Tämän takia ehdotetaan sisäilmatilanteen parantamiseksi lyhyen aikavälin toimenpiteitä.

Toimitusjohtaja Vesa Vahala (vas.) ja Akaan tekninen johtaja Antti Kemi olivat heinäkuussa2017 eri mieltä siitä, mihin käyttöön siirtokoulu on tulossa. Kemi kertoi, että taloon tulee tilat puutyön ja metallityön opetukseen. Vahala puhui yleisopetuksesta.

– Ensisijaisesti tulee huolehtia, että tiloissa ei ole merkittävää alipaineisuutta. Jos tilojen käyttö jatkuu vielä olemassa olevan lukukauden ajan, on syytä tällöin harkita myös tilaan asennettavaa ilmanpuhdistinta.

Jos painesuhteita ei pystytä hallitsemaan tai niissä on suurta vaihtelua, ei tilojen käyttöä tällöin voida suositella edes lyhyellä aikajänteellä.

– Rakennukseen on kohdistettava joka tapauksessa laajamittaisia rakenteellisia korjauksia, ulkoseiniin ja yläpohjaan kohdistuvia korjauksia viimeistään nykyisen lukukauden päättyessä, jos tilojen käyttöä jatketaan pidempään.

Vahala on luvannut toimenpiteitä

Ulkoseiniin ja yläpohjaan suositellaan vastaavanlaisia tutkimuksia koko rakennuksen osalle, jolloin rakennevaurioiden laajuus tarkentuu. Yläpohjan osalla tutkimukset voisi olla järkevämpää tehdä yläkautta lumien sulamisen jälkeen avaamalla vesikattoa eri kohdista.

Jatkotutkimuksilla tarkentuu, onko korjaustyötä ylipäätään järkevää lähteä toteuttamaan. Lisäksi tulee ottaa huomioon, että sisäilman ja hyvän lopputuloksen kannalta ei ole riittävää, että korjaukset kohdistuisivat vain toiseen edellä mainituista rakenteista.

Kaupungin tiedotteen mukaan vuokranantaja eli Rakennus Vahala Oy on ilmoittanut ryhtyvänsä tutkimusselostuksessa mainittuihin toimenpiteisiin. Tarjous laajemmista rakenteellisista kuntotutkimuksista, ilmanpuhdistimista sekä painesuhteiden seurannasta on pyydetty.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?