Kanit valtasivat Matinpuiston kentän

Vantaalaisen Helmi Nupposen kani Elmeri ei pitänyt sateesta. Rata jäi kesken käpälien kastumisen takia.

Suomen Estekanit ry järjesti Toijalassa Matinpuiston kentällä kanihypyn suomenmestaruuskilpailun lauantaina ja sunnuntaina. Suomen mestaruuksista kilpailtiin suoralla radalla, mutkaradalla, pituushypyssä ja korkeushypyssä. Yhdistyksen puheenjohtajan Karoliina Similän mukaan kilpailussa oli mukana nelisenkymmentä kania.

– SM-kisojen rataluokissa saa kilpailla vain ne kanit, jotka ovat osoittaneet taitonsa isoille esteille. Väliluokissa, eli helpossa suorassa, helpossa mutkassa, keskivaikeassa mutkassa ja vaikeassa suorassa, on mukana muitakin kaneja, Similä kertoo.

Similän mukaan kisaan osallistui kaneja ympäri Suomen. Akaa valikoitui kisapaikaksi siksi, että yhdistys ei ole suuremmin Pirkanmaalla kilpaillut.

Kanien esteradalla riitti vauhtia.

– Lisäksi kenttä on sopivan iso ja huoltorakennus vesi- ja vessapisteineen on lähellä. Testasimme tämän kentän muutama viikko sitten, ja totesimme kivaksi kisapaikaksi, Turussa asuva Similä sanoo.

Osa kaneista hoksaa esteradan idean helposti

Similän mukaan kanin kouluttamisen helppous tai vaikeus on pitkälti kanista itsestään riippuvaista.

– Osalla on voimakas sisäinen motivaatio hyppäämiseen ja ne hoksaavat idean nopeasti. Hyppääminen on kanille kuitenkin luontevaa ja ne ovat kokoonsa nähden voimakkaita. Osa kaneista toisaalta vaatii enemmän toistoja ja rauhallisemman tahdin. Pienistä esteistä aloitetaan vähän kerrallaan, Similä kertoo.

Toisinaan esteiden välillä piti pysähtyä miettimään.

Similällä itsellään oli kilpailussa mukana kaksi kania, Rydi ja Darling. Kotona Similällä on kymmenen kania lisää.

– Osa minun kaneistani on luonnonlahjakkuuksia. Esimerkiksi Rydi on vauhdikas ja ripeä kani, joka yleensä yrittää edessä olevan esteen yli. Minulla on myös sellaisia kaneja, jotka ovat alunperin tulleet lemmikeiksi. Niiden kanssa treenataan pienemmillä esteillä, Similä sanoo.

Similä kertoo, että kovin paljon hänellä ei ole käyttää aikaa kanien kanssa kotona harjoitteluun, treeni tulee pikkuhiljaa kisojen myötä.

– Kanit ovat ihania. Ne ovat kivannäköisiä, älykkäitä, nokkelia, uteliaita ja seurallisia. Ne ovat tosi kivoja lemmikkejä, Similä kuvailee kanien viehätystä.

Jasmine Dietz osallistui kilpailuihin Niilan kanssa. 4,5-vuotias Niila on kokenut kisakani.

Ifrit on itsenäinen kani

Akaalainen Jonna Hautakangas osallistui kilpailuihin 4,5 kuukautta vanhan Ifrit-kanin kanssa. Hautakangas hankki ensimmäisen kaninsa vuonna 2006.

– Olen kilpaillut vuodesta 2007 vuoteen 2012. Sen jälkeen tuli muutaman vuoden tauko, ja nyt on taas ensimmäiset kisat. Näihin kisoihin osallistuin siksi, että ne ovat paikalliset kilpailut, Hautakangas kertoo.

Hautakankaan mukaan Ifrit pärjäsi lauantaina ensikertalaiseksi hyvin.

– Esterata meni ensin kolmella virheellä ja sitten neljällä. Kotona olemme treenanneet hyppyjä muutaman kerran. Vähän olemme myös totutelleet valjaisiin sekä liikkumiseen ja hyppäämiseen. Se on ollut nyt kaksi viikkoa kilpailuiässä, Hautakangas sanoo.

Papu ylittää estettä Miia Rögerin ohjauksessa.

Hautakangas ei usko Ifritin nousevan SM-kisojen rataluokkiin.

– Se on aika itsenäinen kani, joka ei arvosta sitä, että sen tekemisiin puututaan, Hautakangas tuumii.

Akaalaisen Jonna Hautakankaan kani Ifrit ei arvosta sitä, että sen tekemisiin puututaan.

Karoliina Similä rohkaisi Darlingia ylittämään esteen.

Papu joutui hetken ihmettelemään vesiestettä ennen sen ylittämistä.

Niila osallistui kaikkiin SM-luokkiin.

HEI, LÖYSIT TIMANTIN! :)

Tämä sisältö on lehden tilaajille.

Kirjaudu sisään, jos sinulla on jo tunnukset.

Uusi käyttäjä, luo tunnukset, niin pääset aloittamaan ilmaisen kokeilujakson. Tunnusten luominen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>