Homekoirat paljastivat Hirvialhon koulun mikrobivauriot

Kari Immosen mukaan homekoirien käynti Hirvialhon koululla palasti sekä mikrobipäästöjen lähteet että läpivientien vuotokohdat. Tutkimukset koululla jatkuvat, ja korjauksiakin suunnitellaan.

Hirvialhon koulun kellarikerroksesta on löydetty kosteusperäisiä päästölähteitä, jotka vaikuttavat tilojen sisäilmaan. Tämä on selvinnyt, kun diplomi-insinööri Kari Immonen ja rakennusterveysasiantuntija Raimo Lajunen ovat tutkineet Hirvialhon koulun sisäilmaongelmaa.

– Toukokuun aikana päästöjä voidaan vähentää erillisillä toimenpiteillä kuten alipaineistuksella ja tuuletuksella. Kesän aikana tehdään tarvittavat korjaukset, jotta syksyllä on käytettävissä kunnossa oleva koulurakennus. Tekninen toimi pyytää asiantuntijoilta korjaussuunnitelman ilmanvaihtoteknisiin korjauksiin, Akaan kaupunki tiedotti tiistaina.

Vauriot johtuvat vesivahingoista

Diplomi-insinööri Kari Immonen kertoo, että Hirvialhon koulun päästölähteet löytyivät, kun homekoirat kävivät rakennuksessa huhtikuun alussa. Kari Immosen mukaan lähteet ovat kosteusvaurioperäisiä ja niissä on mikrobeja, mutta lähteet eivät ole kovin aktiivisia. Kosteutta Hirviahon koululta ei Immosen mukaan löydetty.

– Otosluontoisissa mittauksissa ei löydetty semmoista kosteutta, joka aiheuttaisi murheita. Sitäkin on tarkoitus tutkia vielä tarkemmin toukokuussa ja kesäkuussa, Immonen kertoi tiistaina.

Mikrobipäästöt johtuvat ainakin osittain Hirvialhon koulussa sattuneista vesivuotovahingoista. Tuorein niistä tapahtui viime vuoden elokuussa, kun sadevedet tulvivat kellarikerrokseen.

– Teknisen työn luokka on yksi paikka, jossa vesi on lainehtinut laajalla alueella, ja sen jäljet eivät ole kaikki vielä kuivuneet. Se ei ole ongelmallinen tila, koska teknisen työn tilasta on erittäin hyvät poistoilmajärjestelmät muutenkin, Kari Immonen kertoo.

Päästölähteitä ei ole Immosen mukaan muissa opetustiloissa.

– Päästölähteet sijoittuvat kellarikerrokseen ja muutamiin teknisiin tiloihin, ei luokkahuoneisiin.

Viime vuonna Hirvialhon koulun kellarikerrokseen tehtiin uusi kotitalousluokka. Näistä tiloista ei Kari Immosen mukaan ole löytynyt mikrobipäästöjen lähteitä

Ylempien kerrosten rakenteissa ei Immosen mukaan ole ongelmia.

– Haitathan leviävät ilmavuotojen kautta ympäri tiloja mutta hyvin vähäisissä määrin, Kari Immonen sanoo.

Homekoirien käytyä rakennuksessa sieltä otettiin kymmenkunta näytettä, mutta analyysiä niistä ei ole vielä saatu.

Välipohjien läpiviennit vuotavat

Mikrobit ovat kulkeutuneet Hirvialhon koulun kellarikerroksesta muualle rakennukseen välipohjien läpi.

– Se on vanha rakennus, ja putkien läpiviennit kulkevat välipohjien läpi. Niiden kautta ajautuu painesuhteista, sääolosuhteista ja ilmanvaihdosta riippuen niin pieniä määriä muihin tiloihin, että koira ne havaitsee, mutta ihminen ei havaitse. Homekoirien avulla saatiin selville vuotoilmareitit, jotka voidaan korjata. Samalla myös paljastui, mistä päästöt ovat peräisin, kertoo Kari Immonen.

Korjaustoimenpiteistä ensimmäinen on vuotoilmareittien tukkiminen ja toinen ilmanvaihtojärjestelmän säätäminen.

– Rakenteellisiin korjauksiin ei ole näillä näkymin tarvetta, mutta tilojen pudistamista täytyy tehdä kyllä, Immonen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?