Kaupunki selvittää Kylmäkosken nuorisotilan jatkoa

Viidesluokkalaiset Janessa Näsi (vas.), Anna Oksa ja Niina Pulkkinen ovat Kylmäkosken nuorisotilan vakiokävijöitä. Tyttöjen mielestä nuorisotilassa voi viettää aikaa kavereiden kanssa. Parasta on biljardin pelaaminen. Toimintaa ohjasivat 30.3. nuoriso-ohjaajat Laura Oksanen ja Milla Huovinen.

Akaan kaupunki  neuvottelee Kylmäkosken nuorisotilan vuokrasopimukselle jatkoaikaa.  Akaan va. sivistysjohtaja Tuovi Ronkainen on valmis jatkamaan nykyisen tilan vuokraamista vuoden loppuun toiminnan turvaamiseksi, jos muuta tilaa ei löydy.

– Uusi sivistysjohtaja saa sen jälkeen päättää asiasta, va. sivistysjohtaja Tuovi Ronkainen toteaa.

Nykyinen vuokrasopimus päättyy huhtikuun lopussa. Nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen kertoo, että tilan vuokranantaja on valmis jatkamaan vuokrasopimusta.

Vaihtoehdot vähissä

Nuorisotoimi on kartoittanut myös kaupungin omia kiinteistöjä nuorisotilan käyttöön. Nuorisosihteeri Jouko Pekkarisen mukaan entistä kunnantaloa vastapäätä sijaitsevassa Säästötalossa olisi tarkoitukseen sopivaa tilaa. Nuorisosihteerin mukaan Säästötalon osalta on selvitettävä rakennuksen vaatima remontti ja sen hinta.

– Siellä on tullut sadevedet sisään, ja mitä se aiheuttaa, on oma juttunsa. Jos pääsisi pienellä remontilla, joka ei maksaisi mansikoita, saisi siitä toimivan tarkoitusta varten. Muita vaihtoehtoja ei hirveästi ole, Pekkarinen toteaa.

Säästötalon yläkerrassa on toiminut aiemmin muun muassa Pirkan Helmen toimisto, joka joutui muuttamaan pois, kun ukkoskuuron sadevedet tulivat heinäkuussa 2011 katon läpi sisätiloihin.

Nuorisotilaa suunniteltiin aikanaan entiseen kunnantaloon eli Kylmäkoski-taloon yhdessä kirjaston kanssa. Nuorisosihteeri Jouko Pekkarisen mukaan kirjastohankkeen kariutuminen kaatoi myös nuorisotilan rakentamisen Kylmäkoski-taloon.  Kaupunki on sittemmin yrittänyt myydä rakennusta, mutta tuloksetta.

Pekkarinen ei pidä Kylmäkoski-taloa vaihtoehtona nuorisotilalle.

– Rakennus on ollut vuosikaudet tyhjillään, mikä tuskin on tehnyt ainakaan hyvää. Epäilen, että sen laittaminen kuntoon tulisi kalliiksi. Talolle pitäisi löytää myös muuta toimintaa. Meillä ei ole koko talolle kuitenkaan käyttöä. Alun perin nuorisotilalle oli suunniteltu yksi siipi, Pekkarinen toteaa.

Ammattikoululaiset vakiokävijöitä

Nuorisosihteeri Jouko Pekkarisen mukaan Säästötalossa olisi nuorisotilalle sopivaa tilaa, jos se on kunnostettavissa käyttöön.

Kylmäkosken nuorisotila on avoinna joka toinen torstai. Nuoriso-ohjaaja Sari Laaki kertoo, että viides–kuudesluokkalaisten Pikkunuokussa on kävijöitä ollut keskimäärin kymmenkunta ja parhaimmillaan lähemmäs 20. Pikkunuokun jälkeen ilta on varattu avoimelle tilatoiminnalle, joka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille nuorille 7.-luokkalaisista ylöspäin. Sari Laaki arvioi, että kävijöitä on ollut kahdeksan molemmin puolin.

– Pääasiassa kävijät ovat ammattiin opiskelevia nuoria. He kokevat sen omaksi paikaksi, johon he tulevat suoraan koulusta bussilla. Lukiolaisia tai yläkouluikäisiä ei käy juuri ollenkaan, Sari Laaki kertoo.

Illanviettoon kuuluu ruuanlaittoa, jutustelua, pelailua ja läksyjentekoa.

– Meillä on mukavan kotoisaa meininkiä, Sari Laaki sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?