Joukkoliikenne paremmin asukkaiden ulottuville liityntäpysäköinnin avulla

Toijalan asema on Akaan tärkein vaihto- ja liityntäpaikka

Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Etelä-Pirkanmaalla. Tämä on tavoitteena 2040.

Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Etelä-Pirkanmaalla. Tämä on tavoitetila vuonna 2040.

Ruuhkassa on kurjaa seistä aamuin illoin – bussilla matka sujuisi paremmin, mutta linja kulkee liian kaukaa kotoa. Tämä on arkipäivää monelle pirkanmaalaiselle työmatkalaiselle. Hyvillä vaihtoyhteyksillä sekä liityntämatkojen ja -järjestelyiden toimivuudella ja turvallisuudella voidaan kuitenkin oleellisesti vaikuttaa matkaketjun sujuvuuteen ja tehdä joukkoliikenteestä aito vaihtoehto päivittäisessä liikkumisessa yhä useammalle.

Liityntäpysäköinnin avulla on mahdollista parantaa palveluiden ja työpaikka-alueiden saavutettavuutta joukkoliikenteellä. Kun yhä useampi voi valita osalle matkastaan bussin tai junan, voidaan väyläverkon ruuhkautumista hidastaa kriittisissä paikoissa. Erityisen tärkeää liityntäpysäköinti on Tampereen sisääntuloväylien ruuhkaisuuden vähentämiseksi. Liityntäpysäköinnin avulla tarjotaan tyydyttävä joukkoliikenteen palvelutaso myös maaseutualueille, joille joukkoliikennelinjoja ei voida kannattavasti tarjota.

Pirkanmaan liitto on yhdessä Pirkanmaan ELY-keskuksen, Liikenneviraston sekä kuntien kanssa laatinut selvityksen liityntäpysäköinnin ja joukkoliikenteen vaihtopaikkojen kehittämisestä Pirkanmaalla. Selvityksen tuloksena on tehty ehdotus liityntäpysäköintialueiden ja merkittävien joukkoliikenteen vaihtopaikkojen tavoitetilaksi vuosille 2020 ja 2040. Kohteet on jaettu kolmeen erilaiseen aluetyyppiin riippuen niiden roolista liikennejärjestelmässä. Vaikka tavoitevuosi 2040 onkin kaukana, voidaan kohteita alkaa heti toteuttaa suunnitelman mukaisesti.

Pirkanmaan liitto toivoo vinkkejä

Eteläisellä Pirkanmaalla merkittävässä roolissa ovat Toijalan ja Lempäälän rautatieasemat sekä valtateiden liittymien ja kuntakeskusten liityntäpysäköintipaikat. Akaassa merkittävin vaihto- ja liityntäpaikka on Toijalan asema, joka palvelee matkustajia niin Tampereen kuin etelänkin suuntaan.

Viialan asemalta on mahdollista liittyä lähijunaliikenteeseen ja bussiyhteyksien liityntäpysäköintipaikkoja tarjotaan Palokadulla, Krossarilla ja seututien 190 tienhaarassa. Valtatiellä 3 kehitetään liityntäpysäköintiä Toijalan ja Jutikkalan eritasoliittymissä. Valtatien 9 suunnasta puolestaan on liityntämahdollisuus Kylmäkoskitalolta.

Asukkaat voivat kertoa mielipiteensä ja käydä antamassa vinkkejä liityntäpysäköintipaikkojen jatkosuunnitteluun Pirkanmaan liiton karttapalvelussa: http://kartta.pirkanmaa.fi/

Karttapalvelu on auki kommenteille elokuun loppuun asti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?