Kylmiksen nuorisotila on mukavan lähellä

Jasper Näsi, Minja Tammipuro ja Nora Lehtonen pelaavat nuorisotilassa usein biljardia.

Jasper Näsi, Minja Tammipuro ja Nora Lehtonen pelaavat nuorisotilassa usein biljardia.

Kylmäkosken nuorisotila ei ehkä ole maailman isoin, mutta se on silti tärkeä nuorille. Tätä mieltä ovat sekä nuoret itse, nuoriso-ohjaaja Sari Laaki että nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen.

Taajaman keskustassa sijaitsevassa tilassa vietettiin avoimia ovia viime perjantaina.

Kymmenvuotias Mikael Lehtonen istuu pelaamassa tietokonepeliä.

– Käyn täällä aika usein. Tykkään pelata pelejä ja askarrella, Mikael tuumaa.

Hän on tyytyväinen nuorisotilaan eikä kaipaa sinne uudistuksia. Kylmäkoskella on sen verran pienet piirit, että kävijät ovat yleensä hänelle tuttuja, joten tilaan on mukava poiketa.

Kahdeksasluokkalaiset Minja Tammipuro, Nora Lehtonen ja Jasper Näsi ovat hekin vakikävijöitä. He kertovat kuuntelevansa tilassa musiikkia, piirtelevänsä, pelaavansa biljardia ja ihan vain juttelevansa kavereiden kanssa.

Minja kaipaisi Kylmäkoskelle jotain muutakin paikkaa, jossa nuoret voisivat oleskella silloin, kun nuorisotila ei ole auki. Hän käy usein myös Viialan nuorisokeskuksessa.

Myös Jasper käy siellä toisinaan, mutta hän pitää enemmän Kylmiksen nuorisotilasta.

– Tämä on parempi, koska täällä on kavereita.

– Täällä on helppo käydä, sillä tämä on lähellä, täydentää Nora.

Ohjattua toimintaa

Sari Laaki kertoo, että tiloissa käy keskimäärin 10–20 lasta ja nuorta aukioloaikoina. Nuorempien eli nelos–kuutosluokkalaisten ryhmässä korostuu ohjauksellinen tekeminen ja vuorovaikutus. Lasten kanssa esimerkiksi askarrellaan, pelataan yhdessä tai ulkoillaan.

Isommat nuoret viihtyvät biljardipöydän sekä tietokonepelien ääressä.

– Joskus nuoret toivovat laajempia aukioloaikoja, mutta välttämättä he eivät tule ajatelleeksi, että pääsisivätkö he kuitenkaan paikalle nykyistä useammin. Kaikki Akaan nuorisotilat ovat nuorten käytettävissä, ja usein he menevätkin kavereiden mukana muihin taajamiin. Meillä on jokin nuorisotila auki joka arkipäivä, Laaki sanoo.

Kylmäkosken tiloihin on tehty pintaremonttia, jotta tilaa saatiin viihtyisämmäksi. Valvonnassa on kaupungin työntekijän lisäksi Kylmäkosken 4H-yhdistykseltä ostetun henkilön työpanos.

Nuorisotila kunnostettiin EU-rahoitteisen Olkkari-hankkeen yhteydessä. Hanke päättyi viime syksynä, ja nyt tila toimii täysin Akaan kaupungin nuorisopalveluiden rahoittamana.

11Kylmiksen nuokku 4

Avoimien ovien päivänä oli tarjolla kakkua.

11Kylmiksen nuokku 2

Jasper Näsi, Nora Lehtonen ja Minja Tammipuro viihtyvät nuorisotilassa.

11Kylmiksen nuokku 3

Mikael Lehtonen pelaa mielellään tietokonepelejä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?