Äänikuningas Mika Setälä juhli vaalitulosta keittämällä kahvit

Kristillisdemokraattien ainoa ehdokas Mika Setälä oli 198 äänellä Akaan ääniharava.

Akaan äänikuningas on kristillisdemokraattien Mika Setälä, joka on sai kuntavaaleissa 198 ääntä. 49-vuotias Setälä asuu Viialassa ja opettaa matematiikkaa Lempäälän lukiossa. Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta, jotka ovat eskarissa, alakoulussa ja yläkoulussa. Setälä johtaa tällä hetkellä koulutuslautakuntaa.

Kouluasiat ja kaupunginjohtajakysymys ovat vieneet tänä keväänä sen verran paljon Setälän aikaa, että miehen väitöskirjatyö on ollut pysähdyksissä. Setälän tavoitteena on saada työ valmiiksi tulevan valtuustokauden aikana.

Setälä seurasi vaalien tuloslaskentaa internetistä kotisohvallaan. Vaalitulostaan hän juhlisti keittämällä  kahvit.

Some-aktiivisuus apuna

Toiselle kaudelle valittu Setälä oli puolueensa ainoa ehdokas Akaassa. KD muodosti vaaliliiton Suomen Keskustan ja Liberaalipuolueen kanssa. Setälä olisi äänimäärällään mennyt sisään ilman vaaliliittoakin.

Setälä arvelee äänipotin olevan KD:n uskollisen äänestäjäkunnan, kahden vuoden takaisen kansanedustajaehdokkuuden tuoman julkisuuden sekä some-aktiivisuuden ansiota.

– Olen pyrkinyt olemaan somessa aktiivinen neljän vuoden ajan ja olemaan kuntalaisten kanssa vuorovaikutuksessa.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa KD:llä oli Akaassa viisi ehdokasta. Puolue keräsi tuolloin 211 ääntä, joista Setälä 92. Ehdokkaiden etsintä näissä vaaleissa ei tuottanut tulosta.

–  Kaikilla puolueilla oli vaikeuksia saada ehdokkaita, ja pienillä se oli erityisen vaikeaa, kun porukka on pienempi. Kävimme läpi kaikki potentiaaliset ehdokkaat, jotka ovat lähellä KD:tä, mutta kukaan ei halunnut lähteä, mihin heillä oli ymmärrettävät syyt. Toivottavasti neljän vuoden päästä meillä on 5–10 ehdokkaan lista, Mika Setälä sanoo.

Setälä uskoo reiluun kohteluun

Setälällä ei ole vaatimuksia luottamustehtäväpaikkojen suhteen.

– Me valtuutetut ja eri poliittiset ryhmät etsimme parhaat ihmiset paikoille, joita on jaossa. Olen avoin kaikelle, ja uskon saavani reilua kohtelua muilta ryhmiltä.

Setälän mukaan kokonaisuus on otettava kaupungissa haltuun, strategia ja visio on saatava paremmalle tolalle ja kaupunki tarvitsee lisää tuloja.

– Tuotamme palvelut kustannustehokkaasti, emme törsää mihinkään. Tuloja pitää saada isommaksi. Elinkeinopolitiikkaan pitää satsata. Mitä paremmin se toimii, sitä paremmin pystymme satsaamaan peruspalveluihin.

Setälä olisi itse valmis maksamaan lisää veroja tietyn siirtymäajan.

– Tehdään diili ja korvamerkitään verotuloja vaikka koulujen tilanteen parantamiseen.

Naisenemmistö näkyy päätöksenteossa

Setälä uskoo, että naisenemmistö tulevassa valtuustossa näkyy nykyistä suopeampana suhtautumisena varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. Vihreiden menestystä hän kuvailee maanvyörymävoitoksi.

Setälä ei osaa sanoa, näkyykö Akaan johtajuuskriisi äänestystuloksessa. Hänen mukaansa päätelmien tekeminen vaatisi kyselyn tekemistä äänestäjille.

– Ehkä osa on ajatellut, että kaupunginjohtaja on joutunut kaltoin kohdelluksi ja sillä perusteella äänestänyt  tiettyjä ihmisiä. Sitten voi olla toisia, jotka ovat kokeneet, että kaupunginjohtaja on kohdellut kaupunkia kaltoin ja halunneet antaa tukensa niille, jotka haluavat muutosta ja uutta johtajuutta, Setälä pohdiskelee.

Hän toteaa kaupunginjohtajan puolustajina profiloituneiden Hannu Järvisen ja Harri Rämön saaneen hyvin ääniä, mutta hän miettii samalla, olisivatko miehet pärjänneet muutenkin.

– Sitä on vaikea sanoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?