Akaan Seudun päätoimittajalla Juha Kososella on kaksinkertainen juhlavuosi. Kosonen täyttää 60 ja Akaan Seutu 100 vuotta.

Nyt on Juhan juhlavuosi

Päätoimittaja Juha Kosonen täyttää 60 vuotta 31. tammikuuta. 60-vuotispäiväänsä hän viettää lähipiirissä.

Päätoimittaja Juha Kosonen täyttää 60 vuotta 31. tammikuuta. 60-vuotispäiväänsä hän viettää lähipiirissä.

Katutason toimistohuoneeseen on kaksi ovea kutsuvasti auki. Työpöydän takana istuu leppoisa päätoimittaja, jota  niin vieraiden kuin henkilökunnan on helppo lähestyä.

– Lehden tekeminen on ryhmätyötä, missä kaikkien osaamista hyödynnetään. Tänä päivänä mitään työtä ei tehdä yksin, Juha Kosonen sanoo.

Hän tietää ja on elänyt toisenlaisiakin aikoja.

– Ennen oli järkäleiden aika, sellaisten päätoimittajien ja päälliköiden, joiden kanssa huoneessa ollessaan oli viisautta hengittääkin samaan tahtiin. Jos joku kuvittelee vielä voivansa olla työpaikan Napoleon, hän erehtyy pahasti.

Tänä vuonna satavuotista taivaltaan juhliva Akaan Seutu perustettiin edeltäjiensä kivijalalle 1996 jatkamaan pitkää paikallista lehtiperinnettä. Juha Kososella oli uuden lehden synnyttämisessä merkittävä rooli, ja hän toimi voimakkaasti myös Akaan kaupungin rakentamiseksi.

– Jouduin työni puolesta käymään kolmessa eri valtuustossa, itse asiassa kolmessa eri maailmassa, ja näin, että kunnat olivat yksin liian pieniä.

Paikkakunnan tapahtumat nivoutuvat paikallislehden lehden tarinaan. Juha Kosonen on kirjoittanut Akaan Seudun 100-vuotisjuhlajulkaisun nimellä Juhan jutut, jossa hän käsittelee lehden syntyä ja tapahtumia viimeisen parinkymmenen vuoden ajalta. Kosonen muistelee lämmöllä paikkakunnan viisaita ihmisiä, jotka 100 vuotta sitten perustivat oman lehden.

– Siksi Akaan Seutu ei ollut uusi lehti aloittaessaan, vaan sillä oli pohjalla vankka paikallislehtiperinne. Ja juuri sen vuoksi oli myös ilo tulla tänne tekemään lehteä, hän sanoo.

Uutisia tosiasioista

Akaan Seutu teki 90-luvun lopulla paljon sisäisiä uudistuksia ja päätoimittajan muotoilemassa kuosissa lehti oli 2000-luvun alussa, jolloin journalismi muuttui rohkeammaksi, osaaminen kasvoi ja syntyi uusia kontakteja.

Juha Kososen mukaan Akaan Seutu on uutislehti, paikkakunnan puolestapuhuja ja kokoava voima, jossa on mukana myös pullantuoksu. Kososella on vankka sanomalehtitausta ja hän on kouliintunut uutistoimittaja. Kaikki eivät vielä tänä päivänäkään ole tottuneet suoraan asioiden kerrontaan paikallislehdessä.

– Olen tehnyt juttuja ja mielipiteitä olevasta todellisuudesta. Joku sanoi, että lehti ei näytä paikallislehdeltä, koska se on kriittinen. Lehti ei voi paeta todellisuutta, vaan sen pitää kertoa, mikä on totta. Siinä yhteydessä lukijalta vaaditaan viisautta, haluaako hän kaupungilta päätöksiä, joista syntyy tällaisia uutisia, vai olisiko uutisen kertomaan asiaan jokin toinen vaihtoehto olemassa.

Talousvaikeuksissa olevaa Akaan kaupunkia Kosonen vertaa sukellusveneeseen.

– Olen käynyt sukellusveneessä ja voin kuvitella, miltä veneen päälliköstä tuntuu, kun sukelletaan syvälle. Kaupunki on tehnyt rajuja päätöksiä, joista osa on asiallisia, mitkä allekirjoitan, ja osa sellaisia, mitkä minä kyseenalaistan. Vaikuttaako se mihinkään, on aivan eri asia.

–  Minä en kuitenkaan halua Akaasta  nukkumalähiötä. Kaupungissa pitää olla palveluja ja yrityksiä, kulisseja emme rakenna. Tässäkään kriittisyys ei tarkoita sitä, ettemme olisi Akaan puolella, päinvastoin, Kosonen linjaa.

Kiehtova työ

Intohimoisena journalistina Juha Kosonen on huolissaan maakuntalehdistä, jotka ovat hänen mielestään muuttuneet surullisen samannäköisiksi. Median murros näkyy myös uutisoinnin yksipuolistumisena.

– Journalismia vaivaa vaihtoehdottomuus. Asioita katsotaan yhdestä kulmasta. Kun yksi toimittaja tekee jutun moneen lehteen ja kaikkiin mahdollisiin kanaviin, kukaan ei jää miettimään, voisiko asiaan olla jokin toinen näkökulma. Äkkiä vaan pois ja seuraavaan aiheeseen.

Mediamurroksesta huolimatta toimittajan työ on edelleen nuorten opiskelupaikkaa hakevien suosiossa.

– Jokin tässä alassa kiehtoo edelleen ja hakijamäärät ovat entiseen tapaan suuria. Minulle tämä ammatti on tarjonnut näköalapaikan. Toimittaja näkee ja saa tietää asioita, joita muut eivät tiedä. Tieto on meidän kauppatavaramme.

– Omasta kokemuksesta tiedän myös, että tekstillä, kuvalla ja äänellä leikkiminen on sitä paitsi mukavaa. Kun kaikki rulettaa, tämä on kivaa hommaa, hän kertoo.

Kirjoittaminen on edelleen keino vaikuttaa ja käyttää valtaa. Juha Kosonen toivoo, että kaikenikäiset ihmiset hankkisivat lisää medianlukutaitoja.

– Esimerkiksi turvapaikanhakijoita koskeva kirjoittelu on mennyt aivan överiksi. Jos yksi on varas, kyseenalaistamatta leimataan kaikki, ja yhtäkkiä meille on muka tullut 30 000 varasta. Ei näin. Kaikkea ei pidä uskoa vaan kaikki viestit pitää kyseenalaistaa.

Ajatus tulevasta

100-vuotiaan lehden luotsaaminen on Juha Kososelle mieluisa ja antoisa tehtävä.

– On upeaa olla satavuotiaan lehden päätoimittaja ja olla mukana tekemässä tätä lehteä. Minulla on joka päivä hyvä tunne ja ajatus siitä, että akaalaiset ovat halunneet ja haluavat oman lehtensä. Ihmiset soittelevat, tulevat tapaamaan, antavat juttuideoita. Se kaikki tuntuu hienolta.

Entä millaisia ovat muun median mukana murroskautta elävän Akaan Seudun seuraavat sata vuotta?  Juha Kosonen lainaa Komisario Palmun kohtausta, jossa kollega toteaa pieleen menneen rikostutkimuksen vuoksi, että edessä on kaiken loppu.

– Ei. Tästä se vasta alkaa, sanoo Palmu. Niin on myös lehden kanssa. Minulla on ajatus tulevasta mediasta, vaikka en sitä kovin pitkälle itse toteutakaan. Siihen liittyen aion vielä toteuttaa monta jippoa, Juha Kosonen myhäilee.

Kari Pusa

Kirjoittaja on Lempäälän-Vesilahden Sanomien päätoimittaja. Akaan Seutu ja Lempäälän-Vesilahden Sanomat kuuluvat Pirkanmaan Lehtitalo -konserniin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>