Henkilöstöjohtajan mielestä myös valtuutetut voisivat olla polttamatta

Akaan kaupungin savuttomuus on toteutunut lähes täysin

Akaan henkilöstöjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori on sitä mieltä, että myös valtuutetut voisivat lopettaa tupakoinnin kaupungintalon ulko-ovilla ennen kokouksia ja niiden jälkeen.

Akaan henkilöstöjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori on sitä mieltä, että myös valtuutetut voisivat lopettaa tupakoinnin kaupungintalon ulko-ovilla ennen kokouksia ja niiden jälkeen.

Akaan kaupunki on ollut savuton työpaikka neljän vuoden ajan. Savuttomuus työpaikalla hyväksyttiin osana kaupungin strategiaa valtuustossa 28.9.2011, ja 1.1.2012 tupakointi kiellettiin kaupungin kaikilla työpaikoilla työaikana.

Kaupungin henkilöstöjohtajan Briitta-Liisa Sinivuoren mukaan asiasta nousi aluksi hirveä kohu.

– Se oli silloin uutta, mutta nyt asiasta ei ole enää keskusteltu mitään. Minusta tuntuu, että väki on 95-prosenttisesti sisäistänyt sen, että olemme savuton työnantaja.

Alkuvaiheessa pidettiin asiaan liittyviä teemaluentoja ja muuta infoa, ja työterveyshuolto tuki kaupungin henkilöstöä järjestämällä tupakoinnin lopettamiskursseja. Nyt tuhkakupitkin on henkilöstöjohtaja Sinivuoren mukaan viety pois, ja kaikissa kaupungin laitoksissa on ulko-ovilla savuton työnantaja -kyltit.

Nuhtelua kovempia toimenpiteitä pohdittiin

Vaikka tilanne on kohun jälkeen rauhoittunut, kaikki Akaan kaupungin työntekijät eivät ole taipuneet savuttomuuteen.

– En voi sanoa, että kielto olisi pitänyt ihan sataprosenttisesti. Varmasti silloin tällöin tulee tapauksia, että joku on työajalla tupakoinut työnantajan ulkotiloissa, Sinivuori myöntää.

Kaupungin kaikki noin 70 esimiestä ovat saaneet ohjeet, joiden mukaan heidän täytyy keskustella tupakointikieltoa rikkovien kanssa. Välillä on myös pohdittu kovempien kurinpitotoimien käyttöönottoa.

– Parisen vuota sitten yt-toimikunta käsitteli mahdollisia kovempia toimenpiteitä savuttomuuden rikkomisesta mutta tuli siihen tulokseen, että suullinen nuhtelu riittää. Kaikkia esimiehiä ei voida saada toimimaan saman ohjeistuksen mukaisesti, ja ihmisen täytyy itse tajuta pään sisällä, mitä savuttomuus tarkoittaa, Sinivuori toteaa.

Myös Akaan kaupungintalon ulko-ovilta on poistettu tuhkakupit, mutta katoksesta löytyy joukko savuttelijoita ainakin ennen ja jälkeen valtuuston kokousten. Tämän on huomannut myös henkilöstöjohtaja Sinivuori, joka arvelee, että tumpit laitetaan nykyään muualle.

Hänen mielestään valtuutettujen tupakointi kokousten yhteydessä ei ole kovin korrektia, vaikka he eivät olekaan kaupungin henkilöstöä.

– Samojen sääntöjen pitäisi koskea heitäkin, Sinivuori sanoo.

Hän arvelee, että mikään kunta ei ole vielä kieltänyt tupakointia kokousten yhteydessä, mutta voisiko Akaa olla ensimmäinen?

– Kenties, pohtii henkilöstöjohtaja Sinivuori.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?