Säästökuuri leikkaa koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa

Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan 1.-2.-luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan leikkaukset toteutuvat ensi syksystä alkaen.

Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan 1.-2.-luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan leikkaukset toteutuvat ensi syksystä alkaen.

Akaan kaupungin talouden tasapainottamisohjelma tietää tuntuvaa leikkausta 1.–2.-luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan.  Taustalla ovat valtuuston hyväksymän säästöpaketin tavoitteet vähentää aamu- ja iltapäivätoiminnasta 4 henkilötyövuotta ja avustavaa henkilökuntaa 5 henkilötyövuotta.

Näillä näkymin rajuimmin leikkaus kohdistuu iltapäivätoimintaan.

– Todennäköisesti 1.–2.-luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan aikaa tullaan rajaamaan niin, että kun nyt palvelua on puoli seitsemästä  viiteen, jatkossa sitä olisi maksimissaan neljä tuntia päivässä eli ehkä seitsemästä suurin piirtein kolmeen, sivistysjohtaja Jukka Oksa kertoo.

Oksan mukaan 1.–2.-luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan muutokset toteutuvat ensi syksystä alkaen.

Esioppilaiden aamu- ja iltapäivähoitoon kaupungin säästökuuri ei vaikuta, koska esioppilaat ovat lain mukaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden piirissä.

Sivistysjohtaja Jukka Oksa myöntää aamu- ja iltapäivätoiminnan supistamisen tietävän perheille mietittävää, miten pienten koululaisten iltapäivät jatkossa järjestyvät. Oksan mukaan koulutoimi on yhdessä varhaiskasvatuksen kanssa alustavasti pohtinut yhteistyötä päiväkotien kanssa, mutta asia on vielä valmisteluasteella.

Avustava henkilökunta vähenee ja ryhmäkoot kasvavat

Henkilökunnan vähentäminen aamu- ja iltapäivätoiminnasta näkyy myös koulutunneilla.

– Kun samat ihmiset ovat olleet koulun puolella töissä päivän, työpanos vähenee myös siellä. Kun samaan aikaan nostetaan ryhmäkokoja ja vähennetään avustavaa henkilökuntaa, se ei ole helppo pala. Mutta sellainen valtuuston lukkoon lyömä tavoite on ja sen mukaan koetetaan talousarviota valmistella ja toimintaa sopeuttaa, Jukka Oksa sanoo.

Ryhmäkokojen nostaminen on yksi säästöpaketin toimista. Sivistysjohtajan ennakkolaskelmissa 0.–2.-luokilla ryhmäkoot tulevat vaihtelemaan välillä 14–24 ja tyypillisesti koot on noin 20 paikkeilla. 3.-9.-luokilla suurimmissa ryhmissä olisi 28 oppilasta, kuten tälläkin hetkellä. Isommilla luokilla keskimäärin ryhmäkoot olisivat lähellä 25 oppilasta.

– Ennakkolaskelmien mukaan ihan mammuttiryhmiä ei pitäisi tulla, mutta totta kai ryhmäkokojen nostaminen näkyy, vaikuttaa ja puhuttaa, sivistysjohtaja sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?