Lehtienlukupistettä esitetään Kylmäkosken terveysasemalle

5KylmäkoskenKirjasto1

Kylmäkosken kirjastonjohtajan Tarja Korhosen mukaan kirjaston konsolipelivalikoima on vaatimaton, mutta lainattu. Pelejä lainataan pitkin Pirkanmaata. Kylmäkosken kirjasto on Akaan kirjastoista ainoa, josta näitä pelejä löytyy. Valikoimissa on myös tyttöjen pelejä. – Pelaaminen on myös tyttöjen juttu, Tarja Korhonen toteaa.

Akaan vapaa-aikalautakunta päättää ensi torstain kokouksessaan, miten korvaavat kirjastopalvelut Kylmäkoskella järjestetään, kun kirjasto 1.5. lakkautetaan.

Sivistysjohtaja Jukka Oksa esittää, että Kylmäkosken terveysasemalle perustetaan lehtienlukupiste sekä palautuslaatikko, johon asiakkaat voivat jättää palautettavat kirjat. Kirjastovirkailija kävisi kerran viikossa terveysasemalla toimittamassa asiakkaille tilattuja kirjoja sekä vastaanottamassa palautettavia kirjoja.

Ehdotuksen mukaan Kylmäkosken kirjastosta siirretään aineistoa Kirkonkylän koululle käsikirjastoksi koululaisia varten ja Kirkonkylän koulun oppilaille järjestetään mahdollisuus kirjastovierailuihin Viialan kirjastoon lukuvuosittain.

Ehdotukseen sisältyy myös pyrkimys saada Valkeakosken ja Lempäälän yhteinen kirjastoauto Kirkonkylän koululle joka toinen viikko.

Jukka Oksan mukaan lehtienlukupiste sijoittuisi terveysaseman aulatiloihin.

– Lähinnä sijainti ja se, että terveysasema on kaupungin tiloja, ovat ehdotuksen taustalla. Uskoisin, että tilaa siellä riittää, kun miettii minkä verran siellä on yhtä aikaa ihmisiä. Sinne on tarkoitus hankkia kaappeja, joissa vuoden lehdet olisivat saatavilla. Kirjastoihminen kävisi kerran viikossa katsomassa, että paikat ovat kunnossa, Oksa kertoo.

Onko palvelu säilyttämisen arvoinen?

Kylmäkosken kirjastonjohtajaa Tarja Korhosta kirjastopalvelujen järjestämisessä terveysasemalla mietityttävät käytännön asiat. Tarkoitukseen suunnitellusta tilasta Korhosella ei ollut vielä viime perjantaina tietoa.

– Siinä on paljon kysymyksiä ratkaistavana. Mikä paikka on, tarvitseeko hankkia uusia kalusteita, mitä se maksaa ja voidaanko tiloja ylipäänsä käyttää tällaiseen? Tässä vaiheessahan terveysasema ei ole lähdössä vielä pois, eikä vapautuvaa tilaa ole tulossa, hän miettii.

Kirjastonjohtaja pohtii myös, kuinka lehdet pysyvät järjestyksessä ja oikeilla paikoillaan, jos kirjastohenkilökunta käy paikalla kerran viikossa.

– Terveysaseman henkilökunta tuskin riemastuu lehdistä, jotka lojuvat siellä täällä. Todennäköisesti heillä ei ole halua ruveta lehtiä sortteeraamaan.

Kirjastonjohtajan mielestä tässä vaiheessa paras vaihtoehto olisi, että kirjasto voisi jäädä nykyisiin tiloihinsa.

– Vaihtoehto, jota kukaan ei tunnu haluavan, olisi se että jatkettaisiin tässä kirjastotilassa ja näillä toiminnoilla. Saamieni tietojen tämän rakennuksen korjaaminen siedettävään kuntoon maksaisi 75 000 euroa. Onko se sitten paljon vai vähän ja onko se palvelun säilyttämisen arvoista, voi itse kukin miettiä. Mutta me emme ole päättäjiä, Korhonen toteaa.

Kylmäkosken kirjaston lopettaminen on puhuttanut kirjaston asiakkaita. Korhosen mukaan moni vakioasiakas on lopettamisesta luonnollisesti pahoillaan. Kun alun perin kirjasto piti sulkea jo vuoden vaihteessa, kävijät ovatkin iloinneet kirjaston saamasta neljän kuukauden jatkoajasta.

Akaan kirjastoista lainausmäärät putosivat viime vuonna Kylmäkoskella ja Viialassa vuoteen 2012 verrattuna. Kylmäkosken kirjastonjohtaja Tarja Korhonen arvioi kirjaston sulkemisaikeiden näkyvän Kylmäkosken luvuissa.

– Meillä on varmaan vaikuttanut se, että kirjastoa on oltu koko ajan lakkauttamassa, emmekä koko viime syksynä pystyneet hankkimaan kirjoja. Toki koko kirjastoala on murroksessa. Ihmiset hankkivat ihan muualta palveluita, joita ennen saatiin kirjastosta.

Korhonen pitää silti kirjastoa tärkeänä paikkana, koska se on kaikille avoin.

– Kirjastolla on tärkeä kylää yhdistävä tekijä. Koululaisille tämä on hyvin tärkeä kouluaikana ja koulun jälkeen ja paikka, johon voi tulla. Mutta on tämä myös aikuisten asiakkaitten paikka. Olemme pyrkineet näkemään palvelun niin, että kyse ei ole vain kirjojen lainaamisesta vaan kokonaisvaltaisemmasta asiasta.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?