Akaan kaupungin maksamien korkojen todellinen määrä selviää vasta tilinpäätösvaiheessa – Yhdeksän lainan korko on jo noussut, korkomenot silti yhä viime vuoden tasolla

Vuonna 2022 maksettujen korkojen todellinen määrä selviää kuitenkin vasta tilinpäätösvaiheessa, koska silloin huomioidaan korkokulujen jaksotus, Akaan kaupungin talousjohtaja Mari Puhka-Susi kertoo. Kuva Jarno Keskinen.

Akaan kaupungilla oli marraskuun 2022 lopussa lainaa yhteensä 79 040 683,11 euroa sisältäen pitkäaikaiset lainat ja yhden lyhytaikaisen lainan kuntatodistusohjelmalla. Kuntatodistusohjelma on rahoitusmalli, jossa kunta tai kuntayhtymä laskee rahamarkkinoilla liikkeeseen lyhytaikaisen velkasitoumuksen. Lainasumma koostuu 13 pitkäaikaisesta ja yhdestä lyhytaikaisesta lainasta. Uusia lainoja Akaan kaupunki on nostanut viimeksi marraskuun lopussa 2022, jolloin nostettiin yksi pitkäaikainen, 17 miljoonan euron laina Viialan yhtenäiskoulun rakentamisen rahoittamiseen sekä kaupungin ainoa lyhytaikainen laina. Tätä ennen pitkäaikaista lainaa nostettiin viimeksi tammikuussa 2022.

Yhdeksän lainan korko on noussut

Vuoden 2022 aikana on noussut yhdeksän pitkäaikaisen lainan korko, Akaan kaupungin talousjohtaja Mari Puhka-Susi kertoo.

– Lisäksi yksi laina on tänä vuonna päättynyt. Yhdeksän pitkäaikaisen lainan lisäksi lyhytaikaisen, kuntatodistusohjelmalla otetun lainan korko on noussut, Puhka-Susi kertoo.

Pitkäaikaisista lainoistaan Akaa maksaa korkoa tällä hetkellä tehdyt korkosuojaukset huomioiden 0,00–2,61 prosenttia.

Kuntatodistusohjelmalla otetun lyhytaikaisen lainan korko on tällä hetkellä 1,63 prosenttia. Tämän lainan korko oli vielä alkuvuoden aikana negatiivinen. Ensimmäisen kerran korko oli positiivinen heinäkuun lopussa.

Totuus korkokuluista selviää tilinpäätöksessä

Puhka-Susi uskoo korkojen nousun vaikuttavan enenevässä määrin jatkossa. Verrattuna tammi-marraskuuhun 2021 korkokulujen toteuma on tänä vuonna ollut toistaiseksi suunnilleen sama. Vuonna 2022 maksettujen korkojen todellinen määrä selviää kuitenkin vasta tilinpäätösvaiheessa, koska silloin huomioidaan korkokulujen jaksotus.

– Tilinpäätösvaiheessa tulee lisäystä vuoden 2022 aikana maksettuihin korkoihin. Jos esimerkiksi tiedetään, että helmikuussa 2022 tulee koroista maksettavaa, jossa on mukana myös vuodelle 2022 kuuluvaa korkomenoa, silloin kirjataan vuodelle 2022 kuuluva osuus vasta vuoden viimeisenä päivänä. Tilinpäätösvaihe osoittaa lopullisesti, mikä vuositasoinen muutos koroissa oli, Puhka-Susi sanoo.

Akaan kaupunki on suojannut lainojaan koronvaihtosopimuksilla ja kiinteillä koroilla. Kaupungilla on tällä hetkellä yksi kynnyksellinen koronvaihtosopimus 22,0 miljoonan euron lainapääomaan. Tämä laina on muutettu kolmen kuukauden euribor-korkoisesta lainasta kiinteäkorkoiseksi lainaksi niin, että korko on 2,28 prosenttia euribor-koron ollessa viisi prosenttia tai alle. Muutoin lainan korko on euribor miinus yksi prosentti. Toinen koronvaihtosopimus on tehty 700 000 euron lainaan muuttamalla kuuden kuukauden euribor-korko kiinteäksi koroksi 0,049 prosenttia.

Pitkäaikaisista lainoista kiinteällä korolla on kolme lainaa. Näiden pääoma oli marraskuun lopussa yhteensä 25 990 053,00 euroa. Lisäksi kaupungilla on yksi valtionlaina 158 933,27 euron pääomalla.

– Marraskuun lopussa kaupungin lainakannasta oli kiinteäkorkoista noin 62 prosenttia ja vaihtuvakorkoista noin 38 prosenttia.

Talousjohtaja Puhka-Susi siis uskoo korkojen nousun vaikuttaa enenevässä määrin jatkossa.  Miten nousevat lainanhoitokulut on tarkoitus kattaa?

– Vuosikate pyritään pitämään riittävän vahvana muun muassa käyttötalouden nettomenoja hillitsemällä ja verotulojen myönteisellä kehityksellä, Puhka-Susi vastaa