Vastaus Merja Toivoselle

Ratamestarin talo on ollut myynnissä kesästä 2011.

Merja Toivonen toivoi (AS 8.1.) Akaan kaupunkisuunnittelulautakunnalta selitystä kielteiseen kantaan Ratamestari Raiskion talon myyntipäätöksestä 4.12.2013. Asian valmistelijana ja kaupunkisuunnittelulautakunnan esittelijänä kommentoin vielä hieman päätöksen taustoja ja yritän tarkentaa esitettyjä perusteluja, joita selityksen pyytäjä piti erittäin ontuvina. Kaupunkisuunnittelulautakunnan päätös kokonaisuudessaan liitteineen löytyy kaupungin nettisivuilta.

Ostotarjouksessa esitettiin alueelle olemassa olevien rakennusten lisäksi kahta uutta ”tyyliin sopivaa pienrivitaloa”. Tilanne ei siis ole sama kuin naapuritontilla jossa kunnostettiin vanha rivitalo. Uusien asuinrakennusten tulee täyttää lainsäädännön nykyvaatimukset sekä asuinrakennusten että niiden oleskelualueiden osalta. Rautatien välitön läheisyys aiheuttaa tärinän ja melun osalta melkoisia haasteita, joita ei vanhan rivitalon korjaamisessa tarvinnut huomioida. Lisäksi tarjouksen mukainen ratkaisu edellyttäisi nykyisen asemakaavan muuttamista.  Miljoonasillan muuttamista kävelysillaksi pidän kokonaan toisen mittaluokan hankkeena, enkä kommentoi sitä tässä yhteydessä.

Kaupunkikuvan viihtyisyyteen vedotessani en tarkoittanut sitä, että viihtyisyys kärsisi pientalomuotoisesta asumisesta.  Tarkoitin sitä, että mikäli tälle alueelle saataisiin julkista tai sen tyyppistä toimintaa, olisi se varmasti kaikkien akaalaistenkin etu. Suomessa on useita samantyyppisiä kohteita muutettu kahvila-, ravintola- tai kulttuurikäyttöön, jotka ovat paitsi kaupunkilaisten itsensä, myös muualta tulijoiden ihastusten kohteita. Sijaintihan on kaikin puolin erinomainen.

Selityksen pyytäjän ehdotusta tilan muuttamisesta väliaikaisesti ”keskustan kehittämisen avoimeksi tilaksi” pidän kiinnostavana. Mikäli järjestöt ja vapaaehtoiset kansalaiset tosiaan sitoutuisivat sovittuihin aukioloihin ja tällaisen toiminnan ylläpitämiseen, olisi se varmasti tutkimisen arvoinen ehdotus. Arkkitehtikilpailun järjestämistä sen sijaan asukkaille suunnatulla ”avoimella ideakilpailulla” pidän arveluttavana ajatuksena, enkä usko että näillä ”ihmisen kokoisilla ideoilla”, joita talkootöillä toteutettaisiin, saataisiin ratkaistuksi niitä kaupungin kehittämiseen liittyviä haasteita, joita tällä hetkellä pyritään ratkomaan.

Jyri Sarkkinen

Akaan kaavoituspäällikkö

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?