Yli 50 vuotta toiminut Matin Kello ja Optiikka lopettaa

Kelloseppä Juha Leinivaara kertoo lopettamispäätöksen aiheuttaneen unettomia öitä. Leinivaara on saanut selvittää ratkaisua myös lukuisille asiakkaille, jotka ovat kauhistelleet Toijalan katukuvaan yli 50 kuuluneen liikkeen lopetusta.

Kelloseppä Juha Leinivaara kertoo lopettamispäätöksen aiheuttaneen unettomia öitä. Leinivaara on saanut selvittää ratkaisua myös lukuisille asiakkaille, jotka ovat kauhistelleet Toijalan katukuvaan yli 50 vuotta kuuluneen liikkeen lopetusta.

Akaan vanhimpiin yrityksiin kuuluva Matin Kello ja Optiikka lopettaa toimintansa. Päätös kypsyi alkuvuodesta hiljaisen viime vuoden ja heikon joulumyynnin jälkeen.

– Kauppa ei kannata tässä maailmantilanteessa. Kullan hinta on noussut, ja Suomeen tulleet optiikkaketjut ovat ajaneet optiikkapuolta ahtaalle ympäri Suomea. Myös korupuolella on ollut hiljaista jo monta vuotta putkeen. Viime vuosina olemme päässeet vielä omillemme, mutta viime vuosi jäi niin hiljaiseksi, että päädyimme tähän ratkaisuun, kelloseppä Juha Leinivaara kertoo.

Lopettamisen vaihtoehtona olisi ollut sinnitellä vielä kuluva vuosi, mutta Juha Leinivaaran mukaan se olisi johtanut vielä tukalampaan tilanteeseen.

– Olen lukenut yrittäjistä, jotka yrittävät loppuun asti ja sitten velat kaatuvat päälle. Lopettamispäätös on meidän täällä töissä olevien kannalta paras ratkaisu. Jatkoa pääsee rakentamaan nyt paremmin. Ei tämä helppo ratkaisu ollut, mutta pakon edessä tämä täytyy tehdä.

Juha Leinivaara omistaa yrityksen yhdessä sisarensa, optikko Nina Leinivaaran kanssa. Lisäksi liikkeessä työskentelee Sirkka Linna, ja eläkkeellä oleva Jukka Leinivaara on tarvittaessa tuurausapuna.

Yli 50-vuotias yritys on Leinivaaran perheellä jo kolmannessa polvessa. Matin Kellon perustivat Matti ja Eila Leinivaara vuonna 1963.

Juha Leinivaaran mukaan Valtatien hiljeneminen näkyy myös vanhassa perheyrityksessä.

– Mitä enemmän liikkeitä on lähtenyt, sitä hiljaisemmaksi keskuskatu on tullut. Kun vielä kirjakauppa ja Tiimari menivät, on niin paljon helpompaa tehdä päätös lähteä ostoksille muualle.

Leinivaaran mukaan uskollisimmat asiakkaat ovat asioineet paikallisessa liikkeessä sen perustamisesta lähtien, mutta nuoria houkuttelevat Ideapark ja Tampere.

Asiakkaille lopettamispäätös on tullut yllätyksenä.

– Sitä on kauhisteltu ja kyselty, että onko tämä totta, Juha Leinivaara kertoo.

Toiveena jatkaa kellojenkorjausta ja kaiverrusta

Vaikka Matin Kello ja Optiikka lopettaa, Juha Leinivaaran toivoo voivansa jatkaa kellojenkorjausta, kaiverrusta ja paristonvaihtoa.

– Siihen riittäisi pieni työkoppi, jossa voisin ottaa asiakkaiden töitä vastaan. Silloin ei Toijalasta tarvitsisi lähteä näiden palvelujen takia toiseen kaupunkiin.

Matin Kello ja Optiikka toimii omissa tiloissa. Juha Leinivaara ei vielä osaa sanoa, myydäänkö liiketila vai tarjotaanko sitä vuokralle.

5matinkello3
Juha Leinivaara kertoo lopettamispäätöksen kypsyneen tammikuussa hiljaisen viime vuoden ja heikon joulumyynnin jälkeen.

Juha Leinivaara kertoo lopettamispäätöksen kypsyneen tammikuussa hiljaisen viime vuoden ja heikon joulumyynnin jälkeen.

5Matinkello1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?