Yrittämisen Taivas ja Helvetti -kirja Akaan abiturienteille

Akaalaiset yritykset Fläkt Woods, Leomuovi, Akaan Seudun Osuuspankki ja Akaan Seutu sekä Tampereella pääpaikkaansa pitävä ohjelmistoalan yritys Vincit lahjoittivat Yrittämisen Taivas ja Helvetti -kirjan Akaan lukion ylioppilas- ja itsenäisyysjuhlassa uusille ylioppilaille ja abiturienteille. Idea lahjoituksesta on Vincit Oy:n toimitusjohtajan Mikko Kuitusen, joka kirjoitti ylioppilaaksi Toijalan lukiosta vuonna 1999.

Toijalan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut toimitusjohtaja Mikko Kuitunen keräsi yritysryppään, joka lahjoitti yrittäjätarinoita sisältävän Taivas ja Helvetti -kirjan Akaan abiturienteille.

Toijalan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut toimitusjohtaja Mikko Kuitunen keräsi yritysryppään, joka lahjoitti yrittäjätarinoita sisältävän Taivas ja Helvetti -kirjan Akaan abiturienteille.

Lahjoittajat haluavat rohkaista tulevia ylioppilaita miettimään yrittäjyyttä vakavana uravaihtoehtona. Kirjasta myös paljastuu, kuinka erilaisia yrittäjätaustoja Suomesta löytyy. Kirjan lyhyet tarinat ovat Mikko Kuitusen  mielestä myös hyvää ajanvietettä.

– Meille riittää, että yksi teistä kirjan saavista innostuu ja perustaa yrityksen. Voisin kyllä kuvitella, että innostujia on enemmänkin.

Muun mussa Suomen Nuorkauppakamarit ry:n Vuoden Nuoreksi Johtajaksi tänä vuonna valitseman Kuitusen päätyminen yrittäjäksi ei ollut vielä lukiossa itsestäänselvyys. Hän perusti ohjelmistoalan yrityksen Vincit Oy:n vuonna 2007. Yrityksen liikevaihto on tänään 10 miljoonaa, ja se työllistää 120 henkilöä.

Uusien ylioppilaiden kanssa kuvaan halusivat Leomuovin toimitusjotaja Risto Kalliainen, Akaan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Tuomo Smått ja Vinckit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuitunen.

Uusien ylioppilaiden kanssa kuvaan halusivat Leomuovin toimitusjotaja Risto Kalliainen (vas.), Akaan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Tuomo Smått ja Vinckit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuitunen.

– Kun olin täällä lukiossa, en pitänyt yrittäjyyttä minkäälaisena uravaihtoehtona. Siitä puhuttiin todella vähän, ja olen ilokseni huomannut, että nykyisin on toisin – lukiolaiset jo ymmärtävät, mitä siihen liittyy, miettii Kuitunen.

Yrittäjäksi Mikko Kuitunen ajatui sattuman kautta. Lukiossa hän pohti tutkijan ja jopa lääkärin uraa.

– Ne yrittäjät, jotka minä tunnen, ovat tunteneet nykymuotoisen lukio-opiskelun hyvin haastavaksi. Niitäkin aineita pitää opiskella, jotka eivät kiinnosta. Se oli ainakin minulle hyvin hankalaa. Tämän talon kielten, historian ja yhteiskuntaopin opettajat eivät niin kaiholla varmaan muistele meikäläistä. Luonnontieteet ja liikunta sensijaan kiinnostivat.

Yrittämisessä on Kuitusen mielestä se hyvä puoli, että jos on joku asia, jossa olet todella hyvä – tai sinulla on joku intohimo – niin ei oikeastaan muuta tarvita.

– Aina löydät tyyppejä, joiden intohimona on vaikka laskujen lähettäminen tai markkinoiminen, joten voit lyöttäytyä kimppaan oman intohimosi kanssa. Siinä on yritys, sanoo Kuitunen.

Kaikista ei ole yrittäjiksi. Yrittäminen ei Mikko Kuitusen mielestä sovi henkilölle, joka ei halua ottaa täysin vastuuta omista tekemisistään tai henkilölle, joka ei ”ei saa mistään kiksejä”.

– Sain idean tämän kirjan luovuttamisesta Taivas ja Helvetti –kirjan kiertueella. Kirjassa on parikymmentä hyvin erilaista yrittäjätarinaa. Sain myönteisen vastauksen lahjoitukseen koulun rehtorilta ja mukaan paikallisia yrityksiä. Täällä ollaan.

Voittajien on helppo hymyillä. Akaan lukio on Pirkanmaan paras. Rehtori Tuovi Ronkaisen mielestä koulun määrätietoinen työ palkitaan.

Voittajien on helppo hymyillä. Akaan lukio on Pirkanmaan paras. Rehtori Tuovi Ronkaisen mielestä koulun määrätietoinen työ palkitaan.

Lukion juhlassa todistuksen ja ylioppilaslakin rehtori Tuovi Ronkaiselta saivat Petteri Huovinen, Aate Jokinen, Sami Karvonen ja Jere Palolahti. Akaan lukio sijoittui Suomen Tietotoimiston teettämässä lukiovertailussa Pirkanmaan ensimmäiseksi suomenkielisistä lukioista.

Ylioppilas Aate Jokista kiirehtivät juhlan jälkeen onnittelemaan isovanhemmat Anja ja Pekka Vilpas.

Ylioppilas Aate Jokista kiirehtivät juhlan jälkeen onnittelemaan isovanhemmat Anja ja Pekka Vilpas.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?