Akaan ainoan terveysaseman paras paikka on Viialassa

Ei hyvältä näytä Toijalaan liittyneitten kuntien tilanne. Akaan lukion rehtorikaan ei muistanut koulunsa tilanpuutteeseen apua harkitessaan, että Viialassahan on valmiina peruskunnostetut lukion tilat. Ei tarvitsisi lähteä liittämään Akaan lukiota mihinkään ja jäisi historiaan koulukuljetusten bussiralli.

Mutta varsinainen juttuni aihe on purnaaminen siitä, kun Viialasta aiotaan viedä lukion lisäksi myös terveysasema. Jos Akaan lääkäripalvelut keskitetään ja rakennetaan uusi terveysasema, niin sen paras paikka on Viialassa, Hämeentien länsipuolella Asemakadun varressa. Siinä on lyhyt matka niin Toijalan kuin Kylmäkoskenkin suunnasta tuleville linja-autoille.

Toijalan terveysaseman nykyiselle paikalle ei missään tapauksessa uudisrakennusta kannata tehdä. Sinne on bussireiteiltä ylivoimaisen pitkä matka vanhuksille, ja se pakottaisi heitä käyttämään taksia lääkäriin päästäkseen. Tämä puolestaan lisäisi terveydenhoidon kokonaiskustannuksia, joista melkoinen osa kasvavien omavastuiden takia jäisi potilaiden itsensä maksettaviksi.

Terveysaseman sijoittamisessa kannattaa hyödyntää vuosien mittaan syntyneet linja-autoreitit, joita terveysasemaliikenne entisestään vahvistaisi. Terveysaseman sijoittaminen ”väärään” paikkaan aiheuttaa kaupungin tukemien bussivuorojen lisäämistarvetta ja vähentää keskittämisellä saatavien säästöjen nettomäärää.

Vai olisiko sittenkin paras ratkaisu pitää ainakin Viialan terveysasema käynnissä? Kaupungilla tuntuu olevan homekoulujen aiheuttamaa rahanmenoa niin paljon, ettei taida olla kovinkaan helppoa löytää budjettiin uudisrakennuksen vaatimia miljoonia.

Tuomo Huhtala

Kommentit (2)

  1. Timo Vepsäläinen

    Yksi kysymys. Miksi Toijalan terveyskeskukseen tarvitaan iso laajennusosa? Urjalan ja Toijalan vuodeosastopotilaista vuodeosastopaikkaa todella tarvitsevat voidaan hoitaa Valkeakoskella. Tilanpuutteen vuoksi vuodeosastolle sijoitetut sijoittuvat uusiin tuetun asumisen asuntoihin (väljennetty, modernisoitu vanhainkoti). Eli mihin sitä lisätilaa tarvitaan?

    Akaan lukio ei ole loppumassa tilanpuutteen vuoksi, lopetussyynä on pienuus eli liian vähäinen oppilasmäärä. Puuttuu noin kaksisataa lukiolaista. Ei pikkulukiot vedä väkeä. On suppea kurssitarjotin, riittämätön erityisopetus, vaihtoehdottomuus kaksois- ja kolmoistutkintoon, liian tutut maisemat ja samat yhteistyöverkostot.

    On mahdollista saada vähemmällä enemmän ja laadukkaampaa investoimalla vähemmän.
    Ei isoa ivestointia lyhytaikaseksi tarkoitettuihin vuodeosastopaikkoihin —> on rahaa investoida tuetun asumisen asuntopaikkoihin ja säilyttää Toijalan, Urjalan ja Viialan terveyskeskukset miltei nykyisenlaisinaan.

    Antaa lukion mennä —> saavat monipuolisemman ja paremmat jatkomahdollisuudet koulutuksen toisaalla. Nykyisestä lukiosta vapautuu opetustilaa kolmelle tai neljällesadalle peruskoululaiselle. Ei investointeja.

  2. Timo Vepsäläinen

    Akaassa on meininkin, kun vanhassa vitsissä. Ennen viinanhinnan laskua oli Alkossa ruuhkaa, kun saivat ostaa vielä vanhalla hinnalla. Akaassa on kova hinku pönkittää isolla rahalla toimintas, jotta saataisiin samanmoista suppeeta ja puutteellista palvelua, kuin ennenkin. Jos tässä viivitystaistelussa pärjää vuoden tai pari, voi lähteä henskeleita paukutellen uusiin vaaleihin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?