Akaan ainoan terveysaseman paras paikka on Viialassa

Ei hyvältä näytä Toijalaan liittyneitten kuntien tilanne. Akaan lukion rehtorikaan ei muistanut koulunsa tilanpuutteeseen apua harkitessaan, että Viialassahan on valmiina peruskunnostetut lukion tilat. Ei tarvitsisi lähteä liittämään Akaan lukiota mihinkään ja jäisi historiaan koulukuljetusten bussiralli.

Mutta varsinainen juttuni aihe on purnaaminen siitä, kun Viialasta aiotaan viedä lukion lisäksi myös terveysasema. Jos Akaan lääkäripalvelut keskitetään ja rakennetaan uusi terveysasema, niin sen paras paikka on Viialassa, Hämeentien länsipuolella Asemakadun varressa. Siinä on lyhyt matka niin Toijalan kuin Kylmäkoskenkin suunnasta tuleville linja-autoille.

Toijalan terveysaseman nykyiselle paikalle ei missään tapauksessa uudisrakennusta kannata tehdä. Sinne on bussireiteiltä ylivoimaisen pitkä matka vanhuksille, ja se pakottaisi heitä käyttämään taksia lääkäriin päästäkseen. Tämä puolestaan lisäisi terveydenhoidon kokonaiskustannuksia, joista melkoinen osa kasvavien omavastuiden takia jäisi potilaiden itsensä maksettaviksi.

Terveysaseman sijoittamisessa kannattaa hyödyntää vuosien mittaan syntyneet linja-autoreitit, joita terveysasemaliikenne entisestään vahvistaisi. Terveysaseman sijoittaminen ”väärään” paikkaan aiheuttaa kaupungin tukemien bussivuorojen lisäämistarvetta ja vähentää keskittämisellä saatavien säästöjen nettomäärää.

Vai olisiko sittenkin paras ratkaisu pitää ainakin Viialan terveysasema käynnissä? Kaupungilla tuntuu olevan homekoulujen aiheuttamaa rahanmenoa niin paljon, ettei taida olla kovinkaan helppoa löytää budjettiin uudisrakennuksen vaatimia miljoonia.

Tuomo Huhtala

Kommentointi on suljettu.