Akaan Seudun Osuuspankki siirtyi Tuomo Småttin aikaan

Perjantai 27. kesäkuuta ei ollut Akaan Seudun Osuuspankissa mikä tahansa pankkipäivä, vaikka päällisin puolin konttori ainakin yritti toimia normaalisti asiakkaitaan palvellen. Kakkukahvit, paljon iloisia ihmisiä, tummia pukujakin ja vieläpä revyy. Oli pankkia 25 vuotta menestyksellisesti luotsanneen Heikki Teräväisen viimeinen työpäivä.

Portaille ja pidemmällekin

Toimitusjohtajan tehtävien vaihdos oli koruton mutta historiallinen. Kello 12 sinivalkoisen nauhan leikkaamista olivat pääovelle saapuneet todistamaan myös Maija ja Erkki Laine. Talousneuvos Laine oli Heikki Teräväisen edeltäjä, joten paikalla oli yhteensä 60 vuotta akaalaista taloushistoriaa.

– Lämpimät kiitokset näistä 25 vuodesta. Ilo on ollut taivaltaa ihan teidän kaikkien kanssa, ja uskon sen tästä jatkuvankin. Paikka jossa nyt seisomme, on yksi pankin tärkeimmistä paikoista kahdestakin syystä. Tästä asiakkaat tulevat sisään, toki nyt sisään tullaan myös sähköisesti, molemmat sisääntulot ovat tärkeitä. Toiseksi pankin johdon pitää tulla myös pankin portaille – pidemmällekin, ja katsoa miltä toimintaympäristö, asiakaskunta ja ympäristö näyttävät, pohti Heikki Teräväinen hetki ennen tehtävien luovutusta.

28teräväinen-1 28teräväinen-2 28teräväinen-3 28teräväinen-4 28teräväinen-5 28teräväinen-6 28teräväinen-7 28teräväinen-8 28teräväinen-9 28teräväinen-10

Akaan Seudun Osuuspankki on noussut Heikki Teräväisen johdolla Akaan merkittävimmäksi julkiseksi toimijaksi. Osuuspankki on Akaassa menestyvä rahalaitos mutta myös yhteiskunnallinen vakuuttaja, asuntorakentaja ja kiinteistövälittäjä. Teräväinen itse on myös julkinen toimija, osallistuja ja aktiivinen sekä kantaaottava keskustelija.

– Elämä pyörii aina pankin portaiden ulkopuolella, ja me koko pankin joukkue olemme mahdollistaneet osaltamme sen. Annamme nyt Erkin kanssa pankin tunnussanat seuraajalleni, lopetti Heikki Teräväinen oman osuutensa.

”Tähän kotiin on hyvä palata”

Toisena virallisena valvojana toiminut pankinjohtaja Jere Hakala antoi sinivalkoisen nauhan Hekki Teräväiselle ja Erkki Laineelle. Nauhan levityksen jälkeen oli Tuomo Småttin vuoro. Hänelle virallinen valvoja antoi sakset ja Heikki Teräväinen ”salasanan”.

Nauhan leikkaamisen jälkeen Akaan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja on varatuomari Tuomo Smått.

– Tähän alkuun haluan lausua tuon salasanan: lämpimästi tervetuloa. Salasana osui osuuspankkilaisuuden ytimeen, johon itsekin vahvasti uskon. Erkin ja Heikin te varmasti tunnette, mutta kuka minä olen? Olen Tuomo Smått ja syntynyt Jäännös-Akaassa Kylmäkosken kunnan Sontulan kylässä 1978. Silloiseen Osuuspankki-ryhmään tulin töihin vuosituhannen vaihteessa OP-Kiinteistökeskukseen, avautui tuore toimitusjohtaja.

Toimitusjohtaja Smått muisteli pankkiuransa alkua hyvin henkilökohtaisen ”esineen”, ensimmäisen käyntikortin avulla.

– Käyntikortti on hauskalla tavalla kovin vanhanaikainen. Vasemmassa nurkassa on kapeakasvoinen nuori mies, joka selvästi ei ole osannut käydä parturissa, sillä tukka ulottuu aina puoleen selkään asti. Hän ei osannut pukeutuakaan, sillä kortin kuvaan hän ei ole osannut pukeutua kravattiin. Hän jollain etäisellä tavalla muistuttaa kyllä henkilöä, joka minua katsoo peilistä. Käyntikortti tuntuu kovin kotoisalta, vanhoine puhelinnumeroineen ja liikemerkkeineen, kertoi Smått.

Miltä nyt tuntuu, on kysymys joka Tuomo Småttille on esitetty nimityksen julkitulon jälkeen useasti.

– Minusta tuntuu siltä, miltä kotiin palaavasta tuntuu. Minusta tuntuu hyvältä, oikein hyvältä. Tähän kotiin on hyvä palata. Pankin talous on kunnossa, osaava henkilökunta palvelee asiakkaita auliisti, pankki arvostaa asiakkaitaan ja asiakkaat silmin nähden pankkiaan.

Vallanvaihdon jälkeen Leea ja Heikki Teräväisen päivä jatkui lähetystöjen tervehdyksiä kuunnellen. Revyyssä Harri Salminen lauloi muun muassa Juha Vainion mainion ikivihreän Pankinjohtajan vapaaillan, joka hyvin kuvaa myös Teräväisen asemaa Akaassa. ”Hän muiden mielestä on kylmää rautaa kovaa kärkeä, ja kylän herroista se herra ylimmäinen.” Revyyn säkeestä voi päätellä hyvin tervehdyksien esittäjien määrän ja puheenvuorojen laadun.

28teräväinen-11

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?