Myös viisi valtuutettua haluaa karsia lomautuksia

Ammattiliitto Talentia vaatii Akaata perumaan lomautukset

Vihreiden Heli Piirainen antoi ammattijärjestö Talentialle lausunnon, jonka mukaan Akaasta puuttuu ainakin neljä sosiaalityöntekijää, ja kaupungin lastensuojelu on jo useamman vuoden ollut katastrofaalisessa tilassa.

Vihreiden Heli Piirainen antoi ammattijärjestö Talentialle lausunnon, jonka mukaan Akaasta puuttuu ainakin neljä sosiaalityöntekijää, ja kaupungin lastensuojelu on jo useamman vuoden ollut katastrofaalisessa tilassa.

Niina Koivuniemi (vas), Antti Maijala (vas), Matti Humaloja (vas), Jarno Palander (vas), Inka Savolainen (sd) ja Heli Piirainen (vihr) haluavat, että Akaan valtuusto ottaa henkilökunnan lomautukset tiettyjen henkilöstöryhmien osalta uudelleen valmisteltavaksi.

Viisikon mielestä valtuuston tulisi edellyttää, että kaupunginhallitus tekee selvityksen, jossa valtuutetuille kerrotaan, miten lomautukset voidaan toteuttaa lakia rikkomatta aloilla, joissa on sosiaalilain säädännön vaatimat mitoitukset.

– Nämä alat ovat lasten päivähoito, vanhus- ja vammaistyö ja terveydenhuolto, todetaan valtuustoaloitteessa, joka jätettiin viime keskiviikkona.

Humaloja ja Palander olivat kokouksessa varavaltuutettuina Jukka Saaren ja Mikko Virolaisen tilalla. Akaan valtuusto päätti syyskuun kokouksessaan osana säästöohjelmaa, että kaupungin koko henkilöstö lomautetaan viikon ajaksi vuonna 2014.

”Lastensuojelussa katastrofaalinen tila”

Perjantaina myös Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ilmoitti vaativansa, että sosiaalitoimen sosiaalityöntekijät ja ohjaushenkilöstö sekä päivähoidon kasvatushenkilöstö rajataan Akaassa lomautusten ulkopuolelle.

– Talentian jäseniltä saadun tiedon mukaan sosiaalitoimen tilanne on Akaassa täysin kestämätön, eikä lomautuksiin ole missään olosuhteissa varaa. Jos lomautuksiin päädytään, tarkoittaa se silmien tietoista ummistamista sosiaalitakuun velvoitteilta, joiden lakisääteiset määräajat eivät toteudu normaalioloissakaan, todetaan Talentiasta.

Tiedotteen mukaan myös Aluehallintovirasto seuraa Akaan tilannetta tiiviisti.

– Kaupungin lastensuojelusta on tällä hetkellä meneillään jo toinen selvityspyyntö vuoden sisään, johon kaupungin on vastattava joulukuun alkuun mennessä.

Saman kertoo Talentian välityksellä myös vihreiden valtuutettu Heli Piirainen

– Meiltä puuttuu jo nyt ainakin neljä sosiaalityöntekijää. Etuuskäsittely viivästyy jatkuvasti, ja avilta saadaan nuhteita. Lastensuojelu on jo useamman vuoden ollut katastrofaalisessa tilassa. Se näkyy huostaanottojen ja erikoissairaanhoidon järjettömissä luvuissa, on Piirainen sanonut Talentialle.

”Kohtuutonta uhkailua”

Ammattijärjestö Talentia kertoo lähettäneensä Akaan valtuustolle viestin, jossa se muistuttaa myös eduskunnan oikeusasiamiehen kannasta. Sen mukaan kuntapäättäjät ja ylimmät virkamiehet voivat joutua virkavastuuseen tehdessään tieten päätöksiä, jotka rikkovat lakia tai joista seuraa lain vastainen tila.

Henkilöstojaoston puheenjohtaja Eero Lapinleimu (kok) ihmetteli, kun valtuustossa uhattiin kaupungin virkamiehiä vankilalla.

Henkilöstojaoston puheenjohtaja Eero Lapinleimu (kok) ihmetteli, kun valtuustossa uhattiin kaupungin virkamiehiä vankilalla.

Samasta asiasta puhui Akaan valtuuston keskiviikon kokouksessa myös aloitteen esitellyt Niina Koivuniemi.

– Ennen kuin tulee linnaa, putkaa ja vankilaa, voitaisiinko selvittää, miten lomautukset hoidetaan, Koivuniemi toivoi.

Kaupunginhallituksen henkilöstöjaostoa johtava kokoomuksen Eero Lapinleimu kertoi, että yt-palavereita pidetään joka maanantai. Hän ihmetteli Koivuniemen puheita.

– Se, että tässä vaiheessa jo uhkaillaan vankilalla ja sakoilla, on kohtuutonta virkamiehiä kohtaan.

Yksi kommentti

  1. aarne kiuru

    Lienee kaikille selvä, ettei laittomuuksiin voi lomautuksissakaan mennä.

    Perusturvalautakunta esittää neljän työntekijän lisäystä lastensuojeluun ensi vuoden talousarviossa. Eiköhän valtuusto sen hyväksy, koska näin saadaan henkilökuntaa ”etulinjaan” ja kustannukset korvautuvat ostopalvelujen vähenemisenä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?