Sivistysjohtaja ei kommentoi opistojen yhdistämistä

Akaan Opiston kurssimaksuihin tulossa korotuksia kautta linjan

Espanjan kielen alkeiskurssilla Arvo Ylpön koululla opiskelevat ovat tyytyväisiä opetuksen tasoon Jouni Karapalon johdolla. Kurssin hinnan nousukaan ei heitä hirvitä.

Espanjan kielen alkeiskurssilla Arvo Ylpön koululla opiskelevat ovat tyytyväisiä opetuksen tasoon Jouni Karapalon johdolla. Kurssin hinnan nousukaan ei heitä hirvitä.

Akaan Opiston jaosto on päättänyt nostaa kurssimaksuja ensi vuodelle. Rehtori Risto Nieminen kertoo, että korotukset ovat 7–9 prosentin luokkaa, kun ne ovat aikaisempina vuosina olleet 5–7 prosenttia.

Esimerkiksi kerran viikossa kokoontuvien ryhmien lukukausimaksut nousevat 35 eurosta 38:aan euroon. Kaksi kertaa tai useammin viikossa kokoontuvilta ryhmiltä peritään lukukaudessa viisi euroa enemmän kuin tänä lukuvuonna.

– Budjettimme koostuu valtion tuista, kuntien maksuosuudesta sekä kurssilaisilta perittävistä maksuista. Valtio on leikannut tukiaan, mikä näkyy taloudessamme. Lisäksi loven budjettiin teki se, kun Kylmäkoski liittyi Akaaseen, rehtori Nieminen kertoo.

Valtio maksaa tukia paitsi opintotuntien mukaan myös asumistiheyden perusteella. Mitä suurempi asukastiheys, sitä enemmän tukea. Koska Kylmäkoski on harvaan asuttua aluetta, sen liittyminen Akaaseen pienensi Opiston toiminta-alueen keskimääräistä asukastiheyttä.

Nieminen korostaa myös sitä, että kurssitarjontaa jouduttaisiin supistamaan, jos maksuja ei nostettaisi.

Valkeakoski-opisto on halvempi

Akaan Opiston kurssihinnat ovat yleisesti ottaen korkeammat kuin esimerkiksi Valkeakoski-opiston. Tänä lukuvuonna 48 tunnin mittainen englannin kielen kurssi maksoi Akaassa 90 euroa, kun Valkeakoskella sai 62 eurolla 52 tuntia opetusta.

Erityisen suuri ero on atk-kurssien hinnoissa. Akaan opistossa 16 tunnin mittaiset kurssit maksoivat tänä lukuvuonna 65 euroa. Valkeakoski-opistossa 56 tunnin pituisen kurssin hinta on 66 euroa.

– Tähän on historiallinen syy. Meillä on ollut periaatteena, että atk-opetuksen kurssimaksuilla katetaan noin 75 prosenttia kurssien kustannuksista, rehtori Nieminen selvittää.

– Eri opistoilla on vähän erilaiset periaatteet hinnoitteluissaan. Meillä kurssit ovat suhteessa halvempia, mitä enemmän niihin sisältyy tunteja. Ja lapsille suunnatut kurssimme ovat jopa edullisempia kuin monella muulla opistolla. Myös Pilates-opetuksemme on edullisempaa kuin Valkeakoski-opistossa.

Akaan Opiston opiskelijamäärät ovat pudonneet jonkin verran viime vuosina. Vuonna 2008 kurssilaisia oli 3 850, ja vuonna 2012 heitä oli 3 550. Opetustuntien määrä oli 9 420 vuonna 2008 ja viime vuonna 8 142. Tämän vuoden tilastot eivät ole vielä valmiit, sillä osa kursseista jatkuu yhä.

Kurssilaisten määrän lasku johtuu Risto Niemisen mukaan osin opetustuntien määrän laskusta ja jonkin verran kurssimaksujen noususta.

Akaan sivistysjohtaja Heikki Tuokko ei ota kantaa siihen, onko tulevaisuudessa suunnitelmissa yhdistää Akaan Opisto ja Valkeakoski-opisto.

– Valtuustosopimuksessa kuitenkin mainitaan, että Akaan Opiston tulevaisuudesta päätetään tällä valtuustokaudella.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?