Akaan Shakki ry järjestää tulevana viikonloppuna nopean shakin SM-kisat Toijalan yhteiskoululla. Lauantaina 13.8. pelataan henkilökohtainen sarja ja sunnuntaina 14.8. joukkuesarja.
Henkilökohtaisessa sarjassa pelaajat pelaavat itsekseen omasta voitostaan, kun taas joukkuesarjassa pelaavat 4+1 hengen joukkueet, jotka voivat olla muun muassa yhdistyksiä, kerhoja tai niin sanottuja puulaakiporukoita.
Miesten 20–50-vuotiaiden kolmen parhaan lisäksi SM-mitalein palkitaan kolme parasta alle 20-vuotiasta, yli 50-vuotiasta, yli 65-vuotiasta ja kolme parasta naista. Shakin sukupuolijakauma kun on hyvin miespainotteinen.
Akaan Shakin puheenjohtajan Ossi Kuparisen mukaan paikalle henkilökohtaiseen sarjaan odotetaan noin 50:tä henkilöä. Joukkuesarjan osallistujamääräodote on roimasti korkeampi, noin kolmekymmentä joukkuetta eli jopa 120 pelaajaa.
Yhteiskoulun ruokasali, joka toimii turnauksen pelipaikkana, tulee olemaan jopa yhtä täynnä kuin koululaisten edellisellä viikolla alkavissa ruokailuissa. Tunnelma tulee kuitenkin olemaan melkoisesti rauhallisempi, sillä shakin kisaetikettiin kuuluu kisatessa täysi hiljaisuus.
Kisojen järjestäjiä ei juuri ole
Vaikka tämä onkin ensimmäinen Akaassa pelattava aikuisten sarjan suomenmestaruusturnaus, on shakissa kisattu täällä jo monesti. Nuorten kisoja Arvo Ylpön koululla ja Päivölässä on järjestetty jo useita. Mutta miksi juuri Akaa?
– Kisojen järjestäminen on iso ja haasteellinen homma. Koululaisten kisoja olemme järjestäneet kolmet, ja heinäkuun alussa täällä järjestettiin myös nelipäiväiset nuorten SM-kisat. Muilla seuroilla järjestyshalukkuutta ei vain oikein ole, Kuparinen kertoo.
Sijainti siis riippuu siitä, missä päin löytyy aktiivinen seura, joka kisat järjestäisi. Turnauksia järjestäessä ei nimittäin riitä, että paikalle tuodaan pelilaudat ja nappulat, vaan paikalla on oltava muun muassa shakkituomareita ja turnausjohtajia, joilla on oltava oikeat koulutukset kunnossa, ja Akaan Shakista niitä löytyy.
Kuparinen itse toimii tämän kisan turnausjohtajana. Päätuomarina toimii Eero Tiiva, joka toimii Suomen Shakkiliiton puheenjohtajana mutta edustaa Akaan Shakkia. Apulaistuomareina ovat Veikko Rantanen, myös Akaan Shakista ja Panu Laine, joka on Suomen FIDE-edustaja.
Turnauksessa pelataan yhdeksän kierrosta, ja pelissä käytetään tietokoneella hoituvaa sveitsiläistä paritusjärjestelmää, joka on shakissa yleinen. Turnaukseen osallistuvan pelaajan kannattaa opetella etukäteen siirtoja, aloituksia ja taktiikoita.
Sotapeli ja taistelupeli
Ossi Kuparinen muistuttaa, että netti on täynnä erilaisia avauksia ja taktiikoita, shakki on kuitenkin taitopeli. Turnaukseen osallistuvan on kuuluttava johonkin shakkikerhoon, ja hänellä on oltava voimassa oleva pelaajalisenssi. Omaa pelilautaa tai nappuloita ei tarvitse tuoda, vaan pelin järjestäjäkerho hoitaa ne paikalle. Jos kerholla itsellään ei ole tarpeeksi tavaroita, niitä lainataan muilta kerhoilta.
– Shakki on sotapeli, taistelupeli, jossa kilpaillaan nappuloiden välityksellä toista vastaan. Tämä on kamppailulaji parhaimmillaan. Shakki on Suomessa urheilulaji, vaikka kaikki eivät sitä urheiluksi laskekaan, Kuparinen kertoo.
Shakkiturnaukset ovat siis urheilupelejä aivan kuten esimerkiksi jalkapallokin on.
Yleisen stereotypian vastaisesti shakkia pelaavat monen ikäiset, ja se aloitetaan usein jo ennen kouluikää. Nytkin nuorimmat Akaan Shakin jäsenet ovat juuri aloittamassa ensimmäistä luokkaa, kun taas vanhin jäsen täyttää syksyllä 86 vuotta.
Netin käytön yleistyttyä shakin pelaamisestakin on tullut helppoa, kun oman tasoisen vastustajan löytää helposti mihin vuorokaudenaikaan tahansa.
Jokaisesta siirrosta viisi sekuntia lisää
Shakkipelejä on monenlaisia. Akaassa pelattava SM-turnaus on nopeaa shakkia, jossa kummallekin pelaajalle lyödään kelloon 15 minuuttia aikaa, ja jokaisesta siirrosta tulee viisi sekuntia lisäaikaa. Siirrot tulee tehdä tämän ajan sisällä, muuten säännöt ovat samat.
Pikashakki on samanlaista kuin nopea shakki, mutta sen aikaraja on vieläkin lyhyempi, usein vain viisi minuuttia ilman mahdollisuuksia lisäaikaan.
Vaikka shakkikisoihin saa tulla yleisöä, sitä on Kuparisen mukaan harvoin. Nuorten kisoissa on usein huoltajat mukana, mutta aikuisten kisoissa harvoin kukaan tulee paikalle. Kuparinen kuitenkin toivoisi, että kisoihin tulisi enemmän katsojia. Pääsymaksua ei ole, ja kaikki ovat tervetulleita, kunhan muistavat antaa pelirauhan. Myös neuvominen on kielletty, ja pelaajiin on jätettävä tietty etäisyys.
Shakinpelaajat aikaansa edellä
Akaan Shakki perustettiin vuonna 2000, kun Viialan Shakki ja Toijalan Shakki yhdistyivät.
– Akaan Shakki perustettiin siis jo ennen Akaata. Tästä näkee, että shakinpelaajat ovat usein aikaansa edellä, Kuparinen nauraa.
Shakissakin pelataan sarjaa, aivan kuten muissakin urheilulajeissa, ja Akaan Shakki on säilyttänyt paikkansa 1. divisioonassa. Kerhoon kuuluu hieman yli 20 pelaajaa, joista vanhin täyttää 86, ja nuorimmat aloittavat alakoulunsa syksyllä.
Torstaisin shakkikoulu tapaa Laaksolassa, ja syyskuun alussa alkaa shakkikoulu, jossa kaiken ikäiset voivat tutustua shakin lumoihin. Viikonloppuisin kerho usein ottaa osaa shakkiturnauksiin, ja ympäri vuoden kerholla on myös omia tapahtumia, kuten kesäisin Kangassaaressa järjestettävä rento turnaus oman kerhon porukalle ja kerhon yhteistyöjoukkueille. Siellä paistetaan makkaraa, pelaillaan ja vietetään yhdessä rennosti aikaa.
– Shakki ei ole mikään helppo peli. Kestää kauan, että oppii pelisäännöt puhumattakaan avauksista ja taktiikoista. Se on pitkä ja haastava homma, mutta antaa myös paljon, Kuparinen kertoo.
Hän suosittelee shakkia kaikenlaisille ihmisille. Äkkipikaisemmille ihmisille sopii nopea shakki, kun rauhallisemmille taas klassinen shakki. Peli vaatii kärsivällisyyttä ja kestävyyttä, ehkä myös vähän matemaattisia taitoja ja taitoa nähdä niin sanotusti ”mutkankin taakse”.
Lumi Anttila