Viialan ensimmäinen kunnanjohtaja Esko Korkeamäki on kuollut 88-vuotiaana

Viialan kuntaa vuosina 1969–1992 johtanut Esko Korkeamäki on kuollut 88-vuotiaana. Korkeamäki oli Viialan ensimmäinen kunnanjohtaja.

Korkeamäki syntyi 14.4.1933 Jokioisilla, jossa hän asui varhaislapsuutensa isovanhempiensa luona. Kouluikäisenä hän muutti äitinsä ja isäpuolensa luokse Forssaan.

– Häneltä jäi koulu kesken Forssassa, ja opiskelu pääsi vauhtiin vasta aikuisiällä. Vähän yli 20-vuotiaana hän kävi kaksivuotisen Työväen Akatemian, joka oli siihen aikaan väylä Yhteiskunnalliseen Korkeakouluun Tampereelle. Hän opiskeli siellä kunnallistutkinnon ja päätyi sitä kautta kunnalliselle uralle, kertoo Esko Korkeamäen poika Pasi Korkeamäki.

Esko Korkeamäki toimi kunnansihteerinä Kestilässä ja Säämingissä ja kunnansihteeripestien välissä sairasvakuutustoimiston johtajana Sulkavalla. Viialan kunnanjohtajana hän aloitti 1.12.1969. Korkeamäki jäi eläkkeelle 31.7.1992. Puoluetaustaltaan Korkeamäki oli sosialidemokraatti.

Korkeamäki muistetaan myös paikallishistoriaa käsittelevistä kirjoistaan. Hän kirjoitti muun muassa Viialan ja Toijalan työväenliikkeiden historiat sekä Viialan VPK:n historian. Teos Vanhaa Viialaa: Viialan historiaa sanoin ja kuvin julkaistiin vuonna 2007. Eläkevuosinaan Korkeamäen kiinnostuksen kohteisiin kuului myös sukututkimus.

Pasi Korkeamäki kertoo, että historiaharrastus oli isälleen tärkeä läpi elämän.

– Muistan, kun hän luki monia historiakirjoja meille mukuloille. Hän löysi kirjoja, joissa oli tapahtumadraamaa ja joita lapsikin jaksoi kuunnella.

Korkeamäen perheeseen kuuluivat vaimo Kaija sekä lapset Pasi ja Sari. Lapsenlapsia on neljä ja lapsenlapsenlapsia kaksi. Kaija Korkeamäki kuoli vuonna 2010.

Alzheimerin tautia sairastanut Esko Korkeamäki asui viimeiset vuodet Torkonkartanon palvelutalossa Toijalassa. Hän kuoli Torkonkartanossa 12. marraskuuta.

Esko Korkeamäki (1933–2021). Kuva: Akaan Wanhat Toverit

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?