Kaupungin taideteos jätettiin Kurisjärven koululle

Päivi Sjöstedtin Heijastus-tekstiilityö jätettiin poisjoutavien joukkoon Kurisjärven koululle.

Päivi Sjöstedtin Heijastus-tekstiilityö jätettiin poisjoutavien joukkoon Kurisjärven koululle.

Kun Akaan kaupunki vuoden 2013 alussa sulki sisäilmaongelmista kärsineen Keskustan koulun, sen irtaimisto varastoitiin tyhjänä olleeseen Kurisjärven kouluun.

Akaan teknisen johtajan Antti Kemin mukaan tarkoitus oli, että tavarat puhdistetaan ja viedään remontin jälkeen takaisin Viialaan.

Remontti on valmis, osa tavaroista on sijoitettu takaisin Keskustan koululle, mutta osa jäi Kurisjärvelle.

– Sinne jäi tavaroita, joista todettiin, ettei niillä ole enää käyttöä missään meidän kouluissa. Kun Kurisjärven koulu tammikuussa vuokrattiin, sovimme vuokraajan kanssa, että hän saa, jos haluaa, pitää tavarat ja myydä kirpputorillaan. Muussa tapauksessa ne olisivat päätyneet roskalavalle, sanoi Kemi.

Pulpettien, tuolien ja lasivitriinien lisäksi koululle jäi muun muassa paljon kirjoja, työkaluja, dioja,  diaprojektori, piirtoheittimiä sekä koulun voimistelusalin ja musiikkiluokan esineistöä

Kymmenen laatikollista Korkeamäen kirjoja

Kurisjärven koululle jätettyjen tavaroiden joukossa on muun muassa Viialan kunnan tilaama Päivi Sjöstedtin tekstiiliteos Heijastus vuodelta 1990. Yli 10 000 markkaa maksanut neliosainen teos oli aiemmin Keskustan koulun palloiluhallin kahvion seinällä. Se on Akaan kaupungin omistamien taideteosten luettelossa numero V 477.

– Tekstiilejä voidaan toki puhdistaa, mutta tätä ei sitten uskallettu viedä takaisin, totesi Kemi.

Kurisjärven koululta löytyy myös kymmenen avaamatonta laatikollista Viialan kunnan painattamaa, Esko Korkeamäen kirjoittamaa Vanhaa Viialaa -kirjaa.

– Siitä otettiin aikoinaan melkoisen suuri painos, ja niitä on mennyt roskiinkin. Uskon, että niitä on vielä jäljellä tarvittava määrä, sanoi Antti Kemi.

Sivistysjohtaja Jukka Oksa oli puolestaan tietämätön ja hämmentynyt kuullessaan sivistystoimen alaan kuuluvien esineiden hylkäämisestä.

– Onko tämä teos siellä vielä? Jos se on kaupungin omaisuutta, olisihan se pitänyt talteen ottaa, samoin ne Viiala-historiakirjat. Kyllä meidän nyt pitää käydä siellä vielä katsomassa, sanoi Oksa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?