Lukemista kesäviikonloppuun: Yö Arajärvellä on nauttimisen arvoinen

Arajärven maisemissa lepäävät sekä silmä että sielu.

Arajärven maisemissa lepäävät sekä silmä että sielu. Kuvat: Mikko Peltoniemi.

Juttu on julkaistu alun perin kesäkuussa 2015.

Kuikka, heinäsorsa, käki, hanhiaura, orava ja lukematon määrä pikkulintuja, joiden tunnistamiseen tarvittaisiin joku parempi asiantuntija. Tällaista seuraa tarjoaa yö Akaan kaupungin omistamassa Arajärven leirikeskuksessa, vartin ajomatkan päässä Viialan keskustasta.

Akaan Seutu avasi Artsun kauden ennen virallista varaussesonkia ja majoittui toukokuussa toiseen vuokrattavista neljän hengen pikkumökeistä.

Kuten mökkikauden avaukseen kuuluu, ensimmäisenä piti tehdä tulet pesään. Kuivat puut kamiinan vieressä ja hyvä veto takasivat sen, että mökki alkoi lämmetä sujuvasti.

Mökin vuorokausihintaan kuuluu pienempi kahdesta saunasta, joten seuraavana oli vuorossa tulen sytyttäminen saunan puukiukaaseen. Lämminvesisäiliö oli täynnä, joten yöpyjä-saunojan tehtäväksi jäi hakea muutama ämpärillinen viileämpää pesuvettä järvestä.

Arajärven leirikeskuksessa on kaksi neljän hengen mökkiä, joita Akaan kaupunki vuokraa kesäkaudella.

Arajärven leirikeskuksessa on kaksi neljän hengen mökkiä, joita Akaan kaupunki vuokraa kesäkaudella.

Makkaraa sisältävä iltapalamenu edellytti avotulta, jota varten rannassa on kaivonrengas-nuotiopaikka. Puuta ja sytykettä siis siihenkin, ja tikkua raapaisemaan. Sitten olikin jo aika lisätä klapeja mökin kamiinaan ja saunan pesään.

Nuotiolta ei malttaisi lähteä

Vaikka majoittujaa ei millään muotoa velvoiteta työsuorituksiin, vetivät talvella tehtyjen hakkuiden jäljiltä mökin katolla olleet oksat, havut ja kävyt vahvasti puoleensa. Onneksi tiluksilta löytyi tikkaat ja harja. Saunaankin oli mukava mennä, kun tiesi tehneensä jotain ja säästäneensä kaupungin työntekijöiden aikaa ja vaivaa.

Liekkeihin tuijottelu on hyvä harrastus, jolle ei tahdo aina löytyä tarpeeksi aikaa.

Liekkeihin tuijottelu on hyvä harrastus, jolle ei tahdo aina löytyä tarpeeksi aikaa.

Loppuilta sujui makoisissa löylyissä ja nuotiolla istuen, seininä metsät ja kattona kirkastunut taivas Otavineen. Savusta ja puheensorinasta päätelleen saunat lämpenivät myös vastarannalla. Näkyipä sieltä valojakin.

Kun ihminen irtautuu hektisestä arjesta istuksimaan nuotiolle itsensä kanssa, hän huomaa hyvin pian, että onpas tässä mukavaa. Koska seuraavana päivänä odottivat muut aktiviteetit, oli jossain vaiheessa yötä painuttava pehkuihin.

Pikkumökkien tunnelmaa ei ole pilattu sähköllä, joten kaapista löytyneet kynttilät pääsivät hyötykäyttöön ja mahdollistivat otsalampun syrjäyttämisen. Talo tarjoaa kerrossängyt ja patjat, joten petikamppeiksi riittää makuupussi ja hifistelijälle tyyny liinoineen.

Hintakehitys kestää vertailun

Mökillä aamuun kuuluu aina joko sateen muuttuminen poudaksi tai kirkkaan yötaivaan vaihtuminen tihkuun. Arajärvi tarjosi jälkimmäisen vaihtoehdon, joten testihenkilö könysi kahdeksan tienoilla rapsakasti pystyyn, täytti puulaatikot ja kiukaan vesisäiliön, keräsi roskansa, kantoi kamat autoon ja suuntasi perheen pariin aamukahvin keittoon.

Arajärven tunnelmallisessa ja siistissä mökissä on yksi ominaispiirre, joka jäi mietityttämään. Hinta.

Akaan kaupunki veloittaa mökkivuorokaudesta saunoineen ja puineen 12 euroa 40 senttiä. Jos mökin petikapasiteetista ottaa kaiken irti ja majoittaa siihen neljä henkeä, jää pekkaa tai maijaa päälle maksettavaa 3 euroa 10 senttiä.

Mökin kaapissa olevasta mapista löytyvät Viialan kunnan säätämät käyttöohjeet vuodelta 1993. Niissä mökkivuorokauden hinnaksi kerrotaan 70 markkaa eli nykyvaluutassa 11 euroa 77 senttiä.

Kesäretkeilijät herätys! Eipä ole monessa majoituslaitoksessa hintataso näin alhainen eikä etenkään sama kuin 22 vuotta sitten.

Kamiiina keskellä lattiaa toi nopeasti lämmön mökkiin.

Kamiiina keskellä lattiaa toi nopeasti lämmön mökkiin.

Arajärven asujaimistoon kuulu muun muassa tämä orva.

Arajärven asujaimistoon kuuluu muun muassa tämä orava.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?