Forum Akaa: Sampolan Sopu – Yhtä köyttä jo joulukuusta 2019

Maamme sai uuden hallituksen. Akaa jatkaa vanhalla. Maan hallitusta johti ja johtaa edelleen sosialidemokraatti. Niin johtaa Akaassakin.

Maan hallitus kaatui Suomen Keskustan ilmaisemaan luottamuspulaan. Onko Akaan hallituksessa ja hallituksella luottamusta? Ja miten sitä mitataan, kun Akaan hallituksessa eivät istu pelkästään enemmistön edustajat kuten maan hallituksessa?

Hankaloittavan lisäkierteen paikalliseen luottamuspohdintaan tuo se, että Akaassa ei koskaan tiedä, ketkä ovat oppositiossa. Ei siis edes sitä, mitä mieltä kaupunginhallituksen puheenjohtajan edustaman puolueen ja samalla suurimman valtuustoryhmän edustajat ovat kaupunginhallituksessa.

Onko siis luottamusta? Onko yhteistä luottoa? Se lienee helpointa mitata luottokortilla.

Kun Akaan kaupunginhallitus 17.9.2019 päätti kaupungin johtoryhmän luottokorteista, se joutui äänestämään. Tulos oli 6–4. Kuusi luotti, neljä ei. Tällä tuloksella kaupungin luottokortin sai paitsi kaupunginjohtaja myös yhdeksän muuta johtoryhmän jäsentä.

Luottamuskortin veti kaupunginhallituksessa esiin – eli esitti luottokortin antamista vain kaupunginjohtajalle – kappas vain, Suomen Keskustan edustaja Mervi Pulkkinen. Häntä kannattivat äänestyksessä sosialidemokraatit Hannu Järvinen ja Saija Roininen sekä perussuomalainen Tapio Kivistö.

Luottokorttia koko johtoryhmälle kannattivat niin ikään kaksi sosialidemokraattia, Harri Rämö ja Salla Bister, sekä vihreiden Hanni Joronen, vasemmistoliiton Tuija Toivonen-Perttunen ynnä kokoomuksen Jaakko Leinonen ja Sami Rajala.

Maanantaina 2.12.2019 Akaan Demarit ja Akaan Vasemmistoliitto kokoontuivat Viialan Sampolaan pohtimaan, löytyisikö Akaasta yhteisiä asioita ajettavaksi. Toisin sanoen olisiko kahden eritoten Viialassa ja Toijalassa perinteisesti vahvan vasemmistopuolueen välillä luottamusta sitä kohtaan, että oltaisiin joistain asioista samaa mieltä. Esimerkiksi kaupungin talouden tasapainottamisesta.

Demareiden Harri Rämö kertoi olevansa paikalla kaupunginhallituksen puheenjohtajana, jonka täytyy tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa. Tästä balansoivan objektiivisesta positiostaan Rämö kuvaili puntaroivalla puheenparrellaan myös demareiden ja vassareiden keskinäistä samanmielisyyttä kaupunginhallituksessa. Rämö sanoi, uskoakseni jopa spontaanisti mutta joka tapauksessa äärimmäisen osuvasti: ”Kun demariryhmä menee kahtia, vasemmistoliitto on ainakin jomman kumman puolella.”

17.9. käydyssä luottokorttiluottamusäänestyksessä Tuija Toivonen-Perttunen oli samaa mieltä demareiden voittajapuolikkaan kanssa. Tilanne tasapainottui kuitenkin jo saman kokouksen myöhemmässä pykälässä, joka koski kiinteistökauppaa. Saija Roininen esitti, että kaupungin omistamaa Vainionlahden leirikeskusta ei myydä 250 000 eurolla. Roinista kannatti tutusti toveri Järvinen mutta nyt myös vasemmistoliiton Toivonen-Perttunen, joka sai voitonmaljan perään maistaa tappion karvasta kalkkia. Turpiin tuli 7–3.

Vaan kuinka kävikään vasemmistorintamalle heti viime viikon maanantaina pidetyn yhteishenkikokoontumisen jälkeen? Jo seuraavana päivänä kokousti kaupunginhallitus ja äänesti kaupungin vuoden 2020 talousarviosta ja talouden tasapainottamisesta. Äänestys päättyi 7–4, ja katso, kaikki neljä demaria ja yksi vassari olivat enemmistössä samaa mieltä siitä, että palautetaan valmisteluun!

Muihin hieman yli tusinaan pykälään Sampolan henki säteili vieläkin voimallisemmin ja puoluerajat ylittäen: niistä kaupunginhallitus oli sataprosenttisen yksimielinen.

 

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?