Luontokuvaajat onnistuivat kohtaamaan harvinaisen hirven Akaassa – ”Mieleenpainuva luontokokemus kenelle tahansa”.

Akaassa ja Urjalassa liikkui viime vuoteen asti valkoinen hirvisonni, jolla oli 10-haaraiset sarvet. Hirvi ammuttiin hirvenmetsästyksessä Urjalassa viime syksynä. Heikki Mikkola kuvasi valkoisen hirven Akaassa elokuussa 2018 ruokailemassa kaurapellolla tummanharmaan hirven kanssa. Kuva Heikki Mikkola

Akaan metsissä elelee tällä hetkellä ainakin yksi valkoinen hirvi. Luontokuvaajat, akaalainen Esa Ringbom ja loimaalainen Heikki Mikkola ovat kuvanneet valkoisia hirviä Akaassa useana vuonna.

Ringbom näki ensimmäisen kerran valkoisen hirven synkällä metsätiellä Kylmäkoskella vuonna 2016.

– Hirvi meni auton edestä kymmenen metrin päästä. Ensimmäinen reaktio oli tietenkin hämmästys ja ihastus. Minulla oli kamera auton penkillä mutta tilanne tuli eteen niin nopeasti, etten ajatellutkaan ottaa siitä kuvaa, Ringbom kertoo.

Ringbom on harmissaan, ettei hän sukupuolta lukuun ottama ehtinyt painaa mieleen eläimen tarkempia tuntomerkkejä.

Uroshirvi ammuttiin Urjalassa

Seuraavana vuonna Ringbom palasi samalle paikalle toivoen näkevänsä harvinaisuuden uudelleen, mutta yhden uroshirven sijaan hän kohtasikin kaksi 1,5-vuotiasta valkoista hirvisonnia.

– Melko varmasti voin sanoa, että vasat ovat vuonna 2016 näkemäni uroshirven jälkeläisiä, koska hirvet olivat samalla alueella, Ringbom toteaa.

Ringbom on seurannut toisen vasan kehitystä mutta toisen kohtalosta hänellä ei ole tietoa. Vasojen todennäköinen isä kaadettiin Urjalassa viime syksynä.

Ringbom ja Mikkola toivovat, että 3,5-vuotiaaksi varttunut valkoinen hirvi saisi jatkaa elämäänsä rauhassa, eikä sitä ammuttaisi.

– Emme toivo tätä valokuvauksen takia vaan siksi, että valkoinen hirvi on varsin hieno ja mieleenpainuva luontokokemus kenelle tahansa. Valkoiset eläimet ja varsinkin kokonsa puolesta näyttävät hirvet elävöittävät ja rikastuttavat luontoa ja ympäristöämme. Valkoinen väri ja tummat väriläiskät mahdollistavat tunnistamisen, mikä lisää mielenkiintoa, Ringbom sanoo.

Tumma ja vaalea samalla pellolla

Ringbomin luontokuvaajaystävä Heikki Mikkola on tehnyt Akaassa yhden havainnon myös valkoisesta naarashirvestä noin viiden kilometrin päässä paikasta, jossa Ringbom on kohdannut valkoiset uroshirvet.

Ringbom ei usko muiden hirvien karsastavan valkoista väriä. Sen puolesta puhuu myös Heikki Mikkolan kuva, jossa valkoinen ja tummanharmaa hirvi ruokailevat samalla pellolla. Luontokuvaajien mielestä edes hirven luontaiselle viholliselle sudelle värillä ei ole merkitystä.

– Talvellahan väristä voi olla eläimelle myös hyötyä, Ringbom toteaa.

Luontokuvaaja Esa Ringbom kohtasi kaksi valkoista hirvenvasaa Akaassa heinäkuussa 2017. Sen jälkeen hän on onnistunut kuvaamaan toista niistä joka vuosi. Ringbom on yhdistänyt kolme kuvaa yhdeksi kuvaksi havainnollistaakseen hirvisonnin kehitystä. Vasemmalla hirvi on 1,5-vuotiaana vuonna 2017, jolloin sillä oli vasta kaksi sarvipiikkiä. Keskellä se on 2,5-vuotias vuonna 2018 nelihaaraisine sarvineen. Oikealla on sama hirvi kuvattuna tänä vuonna, jolloin se on 3,5-vuotias. Hirvelle näyttäisi olevan kehittymässä kahdeksanhaaraiset sarvet. Kuva Esa Ringbom

Valkoinen peura menehtyi

Ensimmäisen valkoisen hirven kohtaaminen on saanut Ringbomin kiinnostumaan muistakin valkoisista eläimistä. Eläin voi olla täysin valkoinen albiino tai leukistinen. Leukistinen tarkoittaa, että eläin tuottaa väripigmenttiä eli melamiinia, mutta häiriön vuoksi se ei varastoidu turkkiin.

Ringbom arvioi valkoisuudeltaan eriasteisia hirviä olevan Suomessa ehkä kymmenkunta. Myös Akaan valkoiset hirvet ovat leukistisia, koska niiden silmät ovat tummat. Harvinaiseen albinisimiin liittyy punasilmäisyys.

Luontokuvaajat Ringbom ja Mikkola ovat nähneet ja kuvanneet myös Kylmäkosken Taipaleella vuosia liikkuneen valkoisen peuran. Varsinkin Mikkola on kuvannut sitä usein.

– Peura menehtyi viime talvena ilmeisesti luonnollisen kuoleman kautta, Ringbom kertoo.

Kuhmossa Ringbom onnistui tänä kesänä ikuistamaan valkoisen 1,5-vuotiaan karhun.

Luontokuvaaja Esa Ringbom on kuvannut valkoisten hirvien lisäksi muun muassa valkoisen peuran ja valkoisen karhun.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.