Päivölän opisto isännöi yksityistä vietnamilaislasten kesäleiriä – taustavoimana Rovio-pelifirmasta tuttu kansainvälinen vaikuttaja

Vietnamilaisnuoret vanhempineen kuuntelivat varsin kiinnostuneina Anne Alfthanin (oik.) tietoiskua suomalaisesta luonnosta.

Joukko vietnamilaisia nuoria kulkee valkeakoskelaisen kierkkovenesoutuyhdistyksen naisten Anna ja Arja Alfthanin perässä metsässä ja kuuntelee Annan puhetta suomalaisesta luonnosta ja eläimistä. Yhdessä pohditaan sanan ”ilves” vietnaminkielistä vastinetta, sillä englanninkielinen sana ”lynx” ei ole kaikille tuttu.

Lapset saapuivat viikon mittaiselle opintoleirille Päivölän opistolle Vietnamin pääkaupungista Hanoista yksityisestä alakoulusta. Leiriä järjestämässä ollut vietnamilainen Katherine Cao kertoo, että lasten koulussa tähdätään ”maailman kansalaisuuteen”, kykyyn elää monissa kulttuureissa ja ymmärtää eri kansallisuuksia.

Leiri päättyi heinäkuun lopussa. Päivölän opistolta kerrotaan, että leirin ohjelmassa oli opiston opintotarjontaan ja suomalaisuuteen tutustumista. Kymmenen 11–12-vuotiasta lasta valvojineen muun muassa osallistuivat matematiikan ja kuvaamataidon tunneille, kävivät kalastamassa, vierailivat Valkeakosken Jylhänniemen metsässä ja tekivät retken Lempäälän Ideaparkiin.

11-vuotias Kim-tyttö tarjoaa metsässä pensaasta poimimiaan vadelmia toimittajalle. Mahtoikohan kukaan mainita lapsille, että vadelma pitää tarkistaa sisältä matojen varalta? Moinen seikka tuntuu turhalta, kun ympärillä käy näin utelias pöhinä. Metsäretkellä on vaihdettu aihetta eläimistä luonnon antimiin.

Kim kertoo tykänneensä leirillä olemisesta.

– Minulla on mahtava tunne tästä kesäleiristä. On ollut jännittävää tehdä monenlaista, käydä täällä metsässä ja opiskella suomalaisia sanoja ja leikkiä suomalaisten kaverien kanssa. He ovat nyt minun parhaita kavereitani Suomessa.

Suomalaisilla kavereilla tyttö tarkoittaa Tarttilan kylän lapsia, jotka olivat vietnamilaisten mukana leirin aikana ja toimivat ikään kuin paikallisina tuutoreina. Leirin tärkeä tarkoitus olikin nuorten kansainvälinen vuorovaikutus.

Taustalla Angry Birdsin puuhamies

Päivölän opiston rehtori Pekka Järvi kertoo, että opisto oli jo pitkään yrittänyt hankkia yhteistyökumppania kansainvälisen projektin järjestämiseen. Vietnamilainen oppilaitos päätyi kuvioon mukaan sattumalta: Vietnamista kotoisin oleva ja Suomessa opiskellut Katherine Cao halusi tuoda vietnamilaisia nuoria Suomeen ja löysi yhteystiedot Kesälukioseuraan, joka välitti Caon idean Päivölän opistolle.

– Maanne on niin mukava ja puhdas. Nämä vietnamilaislapset ovat kaupungista, eivätkä he koskaan näe tällaista ympäristöä. Suomea ei juuri tunneta Vietnamissa, eikä siellä pääse näin lähelle luontoa, Cao selittää.

Mielenkiintoisen yhteistyöstä tekee myös se, että Cao työskentelee Angry Birds -pelin kehittäneestä Roviosta ja Slush-yritystapahtumasta tunnetun Peter Vesterbackan yrityksessä. Vesterbacka on jo pitkään pyrkinyt edistämään suomalaisen koulutuksen kansainvälistä tunnetuksi tekemistä. Niinpä mies on ollut myös työntekijänsä Caon ja Päivölän opiston yhteistyöprojektin tukija.

– Heti tämän leirin jälkeen pitäisi ruveta suunnittelemaan seuraavaa. Eikä pelkästään vietnamilaisten kanssa. Haluamme paikalle ihmisiä myös Kiinasta, Intiasta, Indonesiasta, Kolumbiasta, Argentiinasta ja muualta. Tämä oli hyvä pilotti, mutta haluamme tehdä ensi vuonna paljon enemmän, Vesterbacka latasi puheenvuorossaan Päivölän opiston järjestämässä leirin juhlatilaisuudessa.

Kansainvälinen leiri saattaa todella saada Päivölässä jatkoa tulevina vuosina. Rehtori Järven mukaan suunnitelmissa on laatia omat leirikokonaisuudet lapsille ja yläkoulu- tai lukioikäisille nuorille. Opisto aikoo tehdä ainakin vietnamilaisen oppilaitoksen kanssa yhteistyösopimuksen.

– Tällä vietnamilaisten leirillä oli mukana myös kiinalainen opettaja, joka oli innostunut tuomaan oman ryhmänsä Päivölään ensi vuonna. Jos he haluavat tulla, niin eipä siihen sen kummempaa vaadita.

Metsäretkellä Valkeakosken Jylhänniemessä ihmeteltiin muun muassa vadelmia, joita voi noin vain poimia ja syödä.

11-vuotiaat Kim (vas.) ja An kävelivät reippaasti juurikkoisella metsäpolulla. An, jonka suomalainen kaveri oli nimennyt Antiksi, oli innostunut vierailusta Ideaparkissa. Kotiinviemisiksi hän oli ostanut upouudet kuulokkeet.

Peter Vesterbacka (vas.) vieraili heinäkuun lopulla suojattinsa Katherine Caon järjestämällä vietnamilais-suomalaisella leirillä. Rehtori Pekka Järvi vakuuttaa, että Päivölässä ollaan kiinnostuneita jatkamaan kansainvälistä leiritoimintaa, jota Vesterbackan kontaktit maailmalle saattavat edistää. Kuva: Mikko Peltoniemi

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.