Valhetta mediassa

Suomeen on viime vuosina pesiytynyt ikävä valemedioiden joukko. Tämän mahdollistaa halpa tekniikka ja verkko. Ei tarvita kummoisiakaan pääomia, kun saa verkon laulamaan mielestään ilosanomaa. Totuuden kanssa näillä medioilla ei ole mitään tekemistä, eivätkä nämä mediat välitä viestinnän lainalaisuuksistakaan. Virheitä ei oikaista, eikä tuomioistakaan piitata. Tarpeen tullen poistutaan maasta.

Piinallista valemedioiden toiminnassa on se, että niitä seurataan. Kansan medialukutaito on valitettavan heikko, ja näitä medioita uskotaan. Valemediat myös tunkeutuvat vakavasti otettaviin tilaisuuksiin ja vääntävät niistä mieleisiään tarinoita. Kiihkeintä on keskustelu maahanmuuton ympärillä. Karjalakin halutaan takaisin ja kaduille järjestyskaarteja.

Tämän lisäksi yleiseen mielipiteeseemme vaikutetaan maan rajojen ulkopuoleltakin. Tätä vaikuttamista ei pidä tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä liioitella. Valppaana pitää toki olla, mutta aina kannattaa miettiä rauhassa, mitä on tapahtumassa siellä, jossa jotakin näyttää tapahtuvan. Totuudessa on se hyvä puoli, että se paljastuu aina, ennemmin tai myöhemmin.

Paikallislehti Akaan Seutu ei ole valemedia. Siksi on kiusallista, ja loukkaavaakin, joutua keskusteluun, jossa Akaan Seudun sisällön totuus asetetaan kyseenalaiseksi. Toimintaamme ohjaa Suomen laki. Lehdellä on vastaava päätoimittaja, jota sitovat omat säädöksensä. Olemme myös sitoutuneet Julkisen Sanan Neuvoston toimintaan.

Akaan Seutu on osa Pirkanmaan Lehtitalo -konsernia, joka on muun muassa neljän paikallislehden ja yhden paikallisradion yhteenliittymä. Ammattitaitomme viestintäalalla on valtava ja kehitysaskeleemme vaikkapa verkossa voimakkaat.

Akaan Seudun toimittajat tekevät työtään totuusbisneksessä. Termin nosti esiin toimittaja ja kirjailija Matti Rönkä muutama vuosi siten Vasenkätisten Vestivaalilla Akaan Viialassa. Tiedot lehtijuttuihin kaivetaan eri lähteistä, jotka aina varmennetaan. Jos lähteenä on vaikkapa hallinto-oikeuden pöytäkirja, on omituista kysyä, mistähän se lehti näitä tietoja oikein kaivaa, varsinkin kun lähde on mainittu itse lehtijutussa.

Totuus on joskus ikävää, ja se pyritään kieltämään tekemällä mediasta syntipukki. Sitten on vielä asioita, joita ei haluta median käsittelevän. Näin puhuttaessa täytyy muistaa, että maailma on muuttunut. Kumppaniksemme on tullut pysyvästi myös sosiaalinen media, joka kyllä kertoo oman totuutensa, jos valvottu tiedotusväline vaikenee. Toisaalta puskaradio on aina pitänyt huolen, että totuus kyllä tiedetään, vaikka se tapahtuisi keskellä kesäteatteria. Elämme siis tänään aika julkisessa maailmassa, mutta eihän siinä mitään, jos on puhtaat jauhot pussissa.

Akaan kaupunki ja Akaan seurakunta ovat julkisyhteisöjä, jotka pyörivät kansalta kerätyin verovaroin. Siksi on erittäin tärkeää, että näiden yhteisöjen toiminta on mahdollisimman julkista. Näiden yhteisöjen toiminnan seuraaminen on Akaan Seudun toimituksen arkipäivää. Lehdessä luetaan julkisia asiakirjoja, osallistutaan julkisiin kokouksiin, haastatellaan ihmisiä, keskustellaan omien tietolähteiden kanssa ja varmennetaan kuultuja väitteitä ihan arkisena työnä. Sensaatioita emme hae, mutta peittelemään emme lähde. On akaalaisten yhteinen etu, että kaupungin keskeisten instituutioiden asiat ovat kunnossa.

Valemedioista poiketen Akaan Seutu antaa tilaa palstoillaan ja verkossa vastaväitteille. Meidät voi aina haastaa, ja osallistumme mielellämme keskusteluun totuusbisneksestä. Tällä lehdellä on siitä yli 100 vuoden perinne. Kaino toive tässäkin keskustelussa kuitenkin on, että pysytään totuudessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?