Hirvialhon budjetti on yli tuplanakin liian tiukka

Kotitalousluokan teko pyritään aloittamaan hiihtolomalla

Entinen tekstiilityön luokka ja sen vieressä oleva luokka tyhjennettiin nopeasti viime keväänä, koska niiden tilalle piti jo kesän aikana tulla kotitalousluokka.

Entinen tekstiilityön luokka ja sen vieressä oleva luokka tyhjennettiin nopeasti viime keväänä, koska niiden tilalle piti jo kesän aikana tulla kotitalousluokka.

Viialan yhtenäiskouluun kuuluvan Hirvialhon koulun uuden kotitalousluokan rakentaminen pyritään aloittamaan hiihtolomaviikolla helmi–maaliskuun vaihteessa. Akaan teknisen johtajan Antti Kemin mukaan oppilaiden ja henkilökunnan lomaillessa tehtäisiin äänekkäimpiä väliseinien purkutöitä.

Hirvialhon koulussa opetetaan yhtenäiskoulun luokkia 6–9, ja koulussa on yksi kotitalousluokka. Se jää entiselle paikalleen, ja viereen tehdään uusi 129 neliön luokka yhdistämällä kaksi luokkaa käytävän eri puolilta.

Kahdeksan minuutin kone saattaa jäädä haaveeksi

Toinen kotitalousluokka piti tehdä jo kesällä 2015, mutta alkuperäinen 66 000 euron määräraha ei riittänyt. Lokakuussa 2015 Akaan valtuusto myönsi rakentamiseen 70 000 euron lisämäärärahan, ja nyt teknisen toimen investointilistalla lukee kotitalousluokan kohdalla 140 000 euroa.

Antti Kemin mukaan urakkapäätöksiä ei ole vielä tehty, koska nykyinenkään määräraha ei tahdo riittää.

– Se on vähän tiukka. Puhutaan joistain tonneista. Kilpailutus on käyty, ja sisällöstä on neuvoteltu, Kemi kertoo.

Kulku Hirvialhon koulun alakerran kautta liiikuntasaliin katkeaa, kun kaksi luokkaa yhdistetään menevä käytävä

Kulku Hirvialhon koulun alakerran kautta liiikuntasaliin katkeaa, kun kaksi luokkaa yhdistetään menevä käytävä.

Hänen mukaansa on pohdiskeltu esimerkiksi sitä, minkälaisia astianpesukonevalintoja tehdään.

– Siihen on suunniteltu alunperin aika kallis kone. Kahdeksan minuutin pesuohjelman kone maksaa hieman enemmän kuin puolen tunnin, eikä sellaista ole kotonakaan kellään. Kotitalouttahan opetetaan sitä varten, miten kotonakin toimitaan, Kemi toteaa.

Alkuperäinen kustannusarvio on edelleen mysteeri

Koska urakkasisällöt ovat vielä auki, kotitalousluokan rakennustöiden kestoa ei tiedetä. Tuoreessa investointiohjelmassa viime vuodelta tälle vuodelle siirretty hanke on merkitty kestämään helmikuun lopusta huhtikuun loppuun.

– Siihenkin tarvitsen vielä muutamia tietoja. Olen pyytänyt urakoitsijoilta täsmennyksiä, joista yksi on yksityiskohtainen aikataulu, Antti Kemi kertoo.

Rakennustekniikan ja talotekniikan urakat eivät tule teknisen lautakunnan käsittelyyn, vaan Antti Kemi  tekee urakoitsijavalinnat viranhaltijapäätöksenä. Koska hän ei ole vielä tehnyt päätöksiä, pysyvät myös saadut urakkatarjoukset julkisuudelta piilossa.

Antti Kemin mukaan on edelleen mysteeri, miksi LaRa Oy:n tekemä alkuperäinen kustannusarvio meni niin pahasti alakanttiin.

– Ihan selkeätä vastausta en ole heiltäkään saanut. Neliömäärät ovat kuitenkin samat, ja kotitalousluokka on kotitalousluokka. Siellä on tietty määrä helloja ja jääkaappeja ja vesipisteitä. Alkuperäisen kustannusarvion laskijalla oli jäänyt jotain pois.

Oppilaskunnan huoneeksi suunniteltu tila on tämän lukuvuoden ollut varastona, koska koululla ei ole tiedetty, milloin paljeoven takana alkavat kotitalousluokan rakennustyöt.

Oppilaskunnan huoneeksi suunniteltu tila on tämän lukuvuoden ollut varastona, koska koululla ei ole tiedetty, milloin paljeoven takana alkavat kotitalousluokan rakennustyöt.

Tekninen lautakunta teki 70 000 euron lisämäärärahapyynnön syyskuussa 2015 sen perusteella, kuinka suuria urakkatarjouksia töistä oli saatu.

Uuden luokan arkkitehtisuunnitelmat on tehnyt Hirvialhon koulun ja monen muunkin akaalaisen koulun peruskorjauksen suunnitellut urjalalainen Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?