Rakennusten nimet ovat Keskuri ja Hirvialho

Viialassa valmistaudutaan yhtenäiskoulun aikaan

Keskustan koulun rehtorista Kaija-Leena Salovaarasta tulee Viialan yhtenäiskoulun rehtori.

Keskustan koulun rehtorista Kaija-Leena Salovaarasta tulee Viialan yhtenäiskoulun rehtori. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Viialan Keskustan koululla ja Hirvialholla valmistaudutaan ensi syksyyn, kun koulut yhdistetään uudeksi yhtenäiskouluksi.

– Siihen pyritään, että saadaan ainakin rakenteet mahdollisimman selkeiksi ensi syksyksi. Tavoitteena on, että koulu saadaan käynnistymään yhtenäiskouluna, Keskustan koulun rehtori Kaija-Leena Salovaara linjaa.

Yhtenäiskoulussa on ensi syksynä noin 700 oppilasta ja henkilökuntaa 90–100 henkeä. Rakennusten niminä ovat Hirvialho sekä Keskuri. Salovaara aloittaa koulun rehtorina, kun taas apulaisrehtorin viran hakuaika loppuu maaliskuussa. Virkaa hakee myös Hirvialhon nykyinen rehtori Anne Saari.

– Mielestäni on reilua, että paikkaan on avoin haku. Nykyinen virkani on määräaikainen, ja tulinkin tänne tätä muutosprosessia varten, Saari kertoo.

Yhteisiä opettajia ainakin kielissä ja taideaineissa

Käytännön tasolla yksi muutos tulee olemaan siinä, että toiminta molemmissa toimipisteissä pyritään yhtenäistämään.

– Mehän pyrimme siihen, että meillä on yhtenäinen pedagoginen linja läpi koko koulun. Toiminta- ja tapakulttuuri täytyy myös yhtenäistää, Salovaara kertoo.

Luonnollisesti myös yhteistyö nykyisten Keskustan koulun sekä Hirvialhon koulun välillä tulee lisääntymään entisestään. Keskustan koulun remontin vuoksi yhteistyö on ollut melko tiivistä jo jonkin aikaa. Tulevaisuudessa yläkoulun opettajia opettaa myös alakoululla ja toisin päin.

– Puolin ja toisin. Opettajien ammattitaitoa hyödynnetään. Tämä näkyy varsinkin kielissä ja taideaineissa.

Myös koulujen tiloja pyritään hyödyntämään mahdollisimman hyvin. Keskurin remontissa onkin otettu huomioon yhtenäiskoulun tarpeet. Esimerkiksi ruokahuollossa valmistuskeittiö on tulevaisuudessa Keskurilla, kun taas Hirvialholla on oma tarjoilukeittiö.

Muutosprosessissa riittää tekemistä kevään mittaan, vaikka sen ei odotetakaan olevan täysin valmis heti syksyllä.

– Työn alla on paljon koulupäivän rakennetta, lukujärjestykset ja opettajien yhteiskäyttö. Kaikki tällaiset asiat, Salovaara luettelee.

Kuudesluokkalaiset jäävät Hirvialholle

Keskustan koulun remontin odotetaan valmistuvan vuoden loppuun mennessä. Näillä näkymin joulun jälkeen nykyiseen Keskustan koulun rakennukseen siirtyvät esikoululaisista neljäsluokkalaisiin asti. Viidennet luokat muuttavat syksyllä 2016 vielä Keskurille, mutta kuudesluokkalaiset jäävät Hirvialholle jatkossakin.

Koulujen oppilaiden vanhemmille teetettiin aiemmin lukuvuoden aikana kysely tulevaisuutta ajatellen. Yksi kysymyksiä vanhemmissa herättänyt piirre onkin ollut oppilaiden turvallisuus.

– Totta kai se tuottaa ajatuksia, että onko noiden pienten turvallista olla tuolla isojen kanssa. Mutta meillä on jo aika hyvä kokemus, kun oppilaita on ollut yläkoululla ja tätä yhteistyötä on tehty.

Kyselyn tulokset otetaan huomioon koulun toimintasuunnitelmaa tehdessä. Myös vanhempainyhdistyksen kanssa on juteltu aiheesta.

– En ole ainakaan kuullut mitään sellaista, että kukaan olisi kovasti muutosta vastaan. Mitään valtavaa kritiikkiä ei ole tullut, Salovaara kertoo.

 

Hirvialhon koulun määräaikainen rehtori Anne Saari pyrkii yhtenäiskoulun apulaisrehtoriksi. Kuva: Johanna Mäkinen.

Hirvialhon koulun määräaikainen rehtori Anne Saari pyrkii yhtenäiskoulun apulaisrehtoriksi. Kuva: Johanna Mäkinen.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?