Liikuntatunnilla pitää liikkua

Akaan kouluissa on paljastunut viime aikoina huomattavia kosteusongelmia, joiden takia alakouluissa on meneillään evakkoruletti. Esimerkiksi Arvo Ylpön koulun liikuntasali on tällä hetkellä Pappilan alakoululaisten opetuskäytössä.

Vaihtoruletin takia, ymmärrettävästä syystä, ollaan tilanteessa, jossa Arvo Ylpön oppilaille ennen joululomalle lähtemistä ilmoitettiin, että kevätlukukaudella liikuntatunnit ollaan pääasiassa ulkona. Tämä on lähtökohtaisesti hyvä asia, ja näin on syytä sääolosuhteet huomioiden ollakin.

Koululta kuuluu kuitenkin kummia. Pahimmillaan liikuntatunnit kuulemma korvataan esimerkiksi kävelyllä kirjastoon lainaamaan pulpettikirjoja. On selvää, ettei tämä voi olla vaihtoehto varsinaisille liikuntatunneille. Liikuntatuntien määrä ylipäätänsä on niin alhainen, että olisi kohtuullista käyttää vähäisetkin jäljellä olevat siihen itseensä.

Olisiko tässä vaikeassa tilanteessa nähtävissä mahdollisuus tehdä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa? Koululiikunnan eräs perustehtävä on tutustuttaa lapset erilaisiin liikunnan muotoihin ja parhaimmillaan tehdä tutuksi paikkakunnan omaa liikuntatarjontaa. Toijalasta niitä kyllä löytyy, jos tahtotilaa yhteistyöhön on. Esimerkiksi ToVoLi ry ylläpitää vanhalla harjatehtaalla ensiluokkaisia liikuntatiloja. Sijainti on erinomainen, ja tilat ovat pääasiassa aamu- ja iltapäivisin vajaakäytössä.

Varmasti yhteistyöstä kohtuullista korvausta vastaan voitaisiin neuvotella. Salit on mahdollista vuokrata tyhjinä, jolloin niitä voitaisiin hyödyntää aivan samalla tavalla kuin koulujen omiakin saleja, tai tarvittaessa myös ohjattuja tunteja voisi hyödyntää osana liikuntatunteja. Tämä tarjoaisi vaihtoehtoja, hieman pelivaraa tilanteeseen sekä tukisi luonnollista yhteistyötä koulujen ja paikkakunnan oman tarjonnan kesken.

Mikäli kynnyskysymykseksi tässä tapauksessa muodostuu raha, niin toivon asiassa ajateltavan ensisijaisesti lapsia. Akaassa kaivataan säästöjä jälleen tänäkin vuonna, mutta koulutoimesta säästämisen kerrannaisvaikutukset ovat siitä ikäviä, että koululaisilta säästämisen vaikutukset heijastuvat pitkälle tulevaisuuteen. Tuskin kukaan pystyy luotettavasti sanomaan, kuinka kauan nykyisenkaltainen tilanne tulee olemaan päällä, joten nyt olisi syytä miettiä mielekkäitä vaihtoehtoja lyhytaikaisen tempoilun sijasta.

Jenny Thuneberg

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?