Katso minkälaisia kouluja Akaan Seudun lukijat haluavat Toijalaan – Kouluverkkokyselyn tulos oli äärimmäisen tiukka, kärkisijoilla vain kolmen äänen ero

Kaikissa neljässä kaupungin jatkovalmisteluun edenneessä vaihtoehdossa Arvo Ylpön koulu muuttaa pois nykyisistä rakennuksista. Kuva: Mikko Peltoniemi

Akaan kaupunki suunnittelee parhaillaan Nahkialan ja Pappilan koulut korvaavaa, Nappilan kouluksi kutsuttua uudisrakennusta. Koulu on tarkoitus rakentaa joko käytöstä poistetun Toijalan terveysaseman paikalle tai Nahkialan koulun tontille.

Samaan aikaan etenee myös Etelä-Toijalan kouluverkon kehittäminen. Se koskee Arvo Ylpön koulua, Toijalan yhteiskoulua ja Akaan lukiota. Akaan kaupunki tiedotti 7. lokakuuta, että jatkovalmistelussa on mukana neljä eri vaihtoehtoa.

Akaan Seudun äänestykseen osallistuneista 37 prosenttia oli sitä mieltä, että 0–6-luokille rakennetaan Arvo Ylpön koulun korvaava uusi koulu ja kuvassa oleva Toijalan yhteiskoulu peruskorjataan. Toijalan yhteiskoulun kanssa samassa rakennuksessa toimii myös Akaan lukio. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kahden kärki erottui selvästi

Akaan Seutu kysyi viime viikonlopun verkkoäänestyksessään lukijoiden mielipiteitä siitä, mikä olisi paras vaihtoehto Etelä-Toijalan kouluverkkoratkaisuksi. Vaihtoehdot olivat seuraavat:

  1. 0–6-luokille rakennetaan Arvo Ylpön koulun korvaava uusi koulu ja Toijalan yhteiskoulu peruskorjataan.
  2. Toijalan yhteiskoulu muutetaan ja laajennetaan 0–9-luokkien yhtenäiskouluksi ja lukio muuttaa uudistiloihin.
  3. 0–9-luokille rakennetaan uusi yhtenäiskoulu ja lukio muuttaa uudistiloihin.
  4. Rakennetaan kokonaan uusi 0–9-luokkien yhtenäiskoulu- ja lukiokokonaisuus.

Äänestys käynnistyi torstaina 20.10. kello 9, ja maanantaihin 24.10 kello 15 mennessä ääniä oli annettu 176 kappaletta. Tulokset jakautuivat selkeästi kahteen kastiin.

Vastaajista 65 (37 prosenttia) oli sitä mieltä, että 0–6-luokille rakennetaan Arvo Ylpön koulun korvaava uusi koulu ja Toijalan yhteiskoulu peruskorjataan. Tässä tapauksessa Akaan lukio toimisi peruskorjauksen jälkeen edelleen nykyisessä rakennuksessa Toijalan yhteiskoulun kanssa.

62 vastaajaa (35 prosenttia) oli sitä mieltä, että Etelä-Toijalaan tulee rakentaa kokonaan uusi 0–9-luokkien yhtenäiskoulu- ja lukiokokonaisuus.

Kolmanneksi tuli se vaihtoehto, että 0–9-luokille rakennetaan uusi yhtenäiskoulu ja lukio muuttaa omiin uudistiloihin. Tätä mieltä oli 27 vastaajaa (15 prosenttia).

Niukasti neljännelle ja viimeisellä sijalle äänestyksessä jäi se vaihtoehto, että Toijalan yhteiskoulu muutetaan ja laajennetaan 0–9-luokkien yhtenäiskouluksi ja lukio muuttaa omiin uudistiloihin.  Tätä vaihtoehtoa kannatti 22 äänestäjää (13 prosenttia).

Verkkolehden äänestyksen yhteydessä oli mahdollisuus perustella omaa näkemystään, mutta kommentteja kertyi vain yksi: ”Ei noista vaihtoehdoista voi äänestää yhtäkään”.

Akaan Seudun verkkoäänestyksen tulos jakoi Etelä-Toijalan kouluverkkovaihtoehdot kahteen kastiin.