Akaan arkkitehtuurikilpailuun tuli yli 80 ehdotusta

Arkkitehtuurikilpailu koskee karttaan rajattua, noin 30 hehtaarin aluetta Toijalan keskustassa. Tarkempaa suunnittelua on ehdotuksissa tehty Valtatien ympäristöön noin kahdeksan hehtaarin alueelle.

Arkkitehtuurikilpailu koskee karttaan rajattua, noin 30 hehtaarin aluetta Toijalan keskustassa. Tarkempaa
suunnittelua on ehdotuksissa tehty Valtatien ympäristöön noin kahdeksan hehtaarin alueelle.

Toijalan keskustan ilmeen kohentamiseksi ja kaavatyön pohjaksi järjestettyyn arkkitehtuurikilpailuun on tullut 86 ehdotusta. Kilpailuehdotusten postittamisen määräaika päättyi viime keskiviikkona 1. lokakuuta, ja suurin osa ehdotuksista tuli perille torstain ja perjantain aikana.

– Meillä on nyt täällä 70 kuorta, ja 12 on vielä noudettavissa postista saantitodistuksella, kertoi Akaan kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen maanantaina 6. lokakuuta.

Torstaihin mennessä ehdotuksia tuli vielä neljä lisää. Sarkkinen on tyytyväinen kilpailuehdotusten määrään.

– Minun veikkaukseni oli 50–100, ja siihenhän tuo osuu, vaikka vähän jännitti, tuleeko niitä niin hyvin. Ihan tyytyväisillä mielin olemme tässä vaiheessa.

Nimimerkillä jätettyjä ehdotuskuoria ei avata vielä. Sarkkisen mukaan Akaassa odotetaan kilpailun järjestämiseen osallistuvan Suomen Arkkitehtiliiton SAFAn ohjeita ja aikatauluja jatkosta ja raadin kokouksista. SAFAssa riittää tällä hetkellä töitä toisenkin kilpailun kanssa.

– Guggenheim-museon suunnittelukilpailun yli 1 700 ehdotusta voivat vaikuttaa meidän aikatauluumme. Viime viikolla sieltä ei kukaan ehtinyt vastata kysymyksiimme. Meidän tuomaristossamme ei ole samoja henkilöitä kuin Guggenheim-kisassa, mutta SAFAn oma kilpailusihteeri järjestää asioita myös Guggenheim-kisassa, Sarkkinen sanoo.

Akaan kilpailulla haetaan kestävää ja toisaalta vaiheittain toteutettavaa ratkaisua Toijalan keskustakorttelien massoittelun, julkisen katutilan, näkymien ja liikenneratkaisujen suhteen.

42Arkkitehtuurikilpailu2

Valtatien ympäristö on arkkitehtuurikilpailussa tarkemman suunnitelun kohteena. Kuva: Mikko Peltoniemi

42Arkkitehtuurikilpailu3

Laajempi suunnittelualue ulottuu myös pääradan pohjoispuolelle Toijalan asemaa vastapäätä. Kuva: Mikko Peltoniemi

Toijalan keskustaan toivotaan kaupunkikuvaltaan valoisaa, raikasta ja modernia ilmettä, joka on houkutteleva kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina. Arkkitehtuurin ja massoittelun toivotaan ilmentävän Akaan pikkukaupungin vehreää ja valoisaa ilmettä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?