Akaa saa ainakin elinkeinopäälliokön

Etelä-Pirkanmaan elinkeinopalvelut kuntien omaksi toiminnaksi

Valkeakosken Seudun Kehitys Oy lopettaa toimintansa heinäkuun viimeisenä päivänä yli 30 vuoden aktiivisen toiminnan jälkeen. Tämän jälkeen seudun elinkeinopalvelujen tarjoaminen siirtyy Valkeakosken ja Akaan kaupungeille sekä Urjalan kunnalle.

Toijalan yrittäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:n toimintaan. Yrittäjien puheenjohtaja Sirkka Koivuniemi luovutti kiitokseksi ruusut yritysasiamies Risto Rantalalle (vas.) ja toimitusjohtaja Raimo Koskelalle.

Toijalan yrittäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:n toimintaan. Yrittäjien puheenjohtaja Sirkka Koivuniemi luovutti kiitokseksi ruusut yritysasiamies Risto Rantalalle (vas.) ja toimitusjohtaja Raimo Koskelalle.

Akaassa elinkeinoelämän ja yritystoiminnan edellytyksiä kehittää ja yrityksiä auttaa elokuun alusta alkaen Akaan kaupungin elinkeinopalvelut, jota johtaa vasta valittu elinkeinopäällikkö Kristiina Salo. Lisäksi Akaassa on vuoden loppun asti menossa Salon luotsaama Akaa Point-hanke.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari (oik.) pohti tiedotustilaisuudessa, tarvitseeko Akaan elinkeinopäällikkö tuekseen vielä yritysasiamiehen. Jouko Konsala johtaa Pirhan Helmeä.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari (oik.) pohti tiedotustilaisuudessa, tarvitseeko Akaan elinkeinopäällikkö tuekseen vielä yritysasiamiehen. Jouko Konsala johtaa Pirhan Helmeä.

– Akaassa on monipuolinen elinkeinorakenne, hyviä yrityksiä ja tavoitteenamme on tietenkin houkutella niitä kaupunkiimme vielä lisää. Uskon muutosten kautta pystyvämme tarjoamaan Akaan yrittäjille vielä entistäkin parempia palveluita, kertoo Akaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaari.

Urjalassa elinkeinopalveluita hoitaa elokuun alusta alkaen elinkeinoasiamies Satu Sarin, joka toimii tehtävässään tiiviissä yhteistyössä kunnanjohtaja Hannu Maijalan kanssa.

– Elinkeinoasiamies on kuntamme yrityspalveluiden kehittämisen lisäksi tärkeässä roolissa myös kunnan palvelutuotannossa ja hän hoitaakin myös muun muassa kunnan matkailun kehittämistä sekä kuntamarkkinointia. Lisäksi hän osallistuu kunnan keskushallinnon johtoryhmätyöskentelyyn ja on aktiivisesti mukana näin koko kunnan kehittämistoiminnassa, Maijala kertoo.

Uusi elinkeinoasiamies toimii kunnan palveluksessa täyspäiväisesti, viitenä päivänä viikossa.

– Elinkeinoasiamies tiivistää kunnan ja yrittäjien välistä yhteistyötä ja hän tuleekin olemaan näkyvässä roolissa kunnassamme. Hän ottaa aktiivisen roolin suoraan yrittäjiin päin ja muu muassa vierailee paikallisissa yrityksissä tutustumassa näiden toimintaan, kertoo Hannu Maijala.

Hankekoordinaattori sijoittuu Valkeakoskelle

Valkeakoskella uuden yritysasiamiehen ja kaikkia Etelä-Pirkanmaan kuntia palvelevan hankekoordinaattorin valinta tapahtuu kesäkuun loppuun mennessä.

– Suoraan kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan alaisuuteen muodostetaan kaupunkikehityksen yksikkö, johon kuuluvat kaupunkisuunnittelu ja elinkeinopalvelut. Elinkeinopalveluihin kuuluvat elinkeinojohtaja Mikko Seppälän luotsaamana yrityspalvelut, kaupungin markkinointi-  ja matkailupalvelut sekä hankekoordinaatio. Lisäksi kaupunkisuunnittelu- ja elinkeinopalvelut saadaan linkitettyä keskenään. Näillä toiminnoilla on keskeinen merkitys koko kaupungin kehittämisessä, kertoo Valkeakosken kaupunginjohtaja Jukka Varonen.

Kaupungin yritysasiamies tulee palvelemaan valkeakoskelaisia yrityksiä ja yrittäjiä esimerkiksi yritysten kehittämiseen liittyvissä asioissa, toimimalla viestinvälittäjänä päättäjien ja yritysten välillä, etsimällä seudulle uutta yritystoimintaa sekä osallistumalla kaupungin yritysmarkkinointiin.

Yrityspalvelut jatkavat täydellä teholla

Ensimetri, Pirkan Helmi ry ja Yritys-Suomi-toimijat jatkavat alueen yrittäjien tukemista normaalisti myös kehitysyhtiön lopettamisen jälkeen. Yrittäjien palvelukseen astuu lisäksi kaikkia Etelä-Pirkanmaan kuntia palveleva hankekoordinaattori, joka aloittaa työnsä elokuussa Valkeakoskella.

– Koordinaattori toimii paitsi seudullisten kehittämishankkeiden, myös pk-yritysten rahoitusneuvonnan parissa, sanoo Jukka Varonen.

Alkavien ja uusien yrittäjien tuki säilyy Etelä-Pirkanmaalla vahvana hallinnollisista muutoksista huolimatta.

– Sopimuskumppani vaihtuu, mutta muuten toimimme kuin ennenkin. Asiakkaalle muutos ei näy mitenkään, kiteyttää Tampereen Seudun Uusyrityskeskus Ensimetrin toimitusjohtaja Jari Jokilampi syksyn kuviot.

Onko kauppatieteiden maisteri Jukka Huilla Ensimetrin Akaan työntekijä, selvinnee lähiaikoina. Ensimetrin palvelut sijoittuvat Akaassa kaupungintalolle.

Onko kauppatieteiden maisteri Jukka Huilla Ensimetrin työntekijä Etelä-Pirkanmaalla, selvinnee lähiaikoina. Ensimetrin palvelut sijoittuvat Akaassa kaupungintalolle. Jukka Huilla kertoo auttaneensa Vaskeakosken Seudun Kehitys Oy:n tehtävissä 1000 yrityksen perustamisessa Etelä-Pirkanmaalle. Ansioistaan uusyritystoimintaa tutkineellekin Jukka Huillalle on myönnetty Suomen Uusyrityskeskusten kultainen ansioristi.

– Sama tuttu yritysneuvoja jatkaa asiakaspalvelua Akaassa ja Valkeakoskella sekä tarpeen mukaan myös Urjalassa ja Pälkäneellä, Jokilampi lupaa.

Ensimetrillä on käytössään 125 neuvojan ja 1300 asiantuntijan verkosto, joka on valmiina auttamaan uutta yrittäjää. Vuodessa yrittäjäksi aikoo noin 2500 ihmistä, joista vain 30 prosenttia aloittaa yrityksen.

Pirkan Helmi jatkaa

Pirkan Helmessä palvelut jatkuvat ennallaan kehitysyhtiön toiminnan loputtua. Vahvasti EU-rahoituskausien mukaan elävä yhdistys palvelee Etelä-Pirkanmaan yrityksiä monenlaisissa tukiasioissa. Sen kautta voi hakea esimerkiksi uuden yritystoiminnan käynnistämiseen tarkoitettua perustamistukea sekä investointitukea erilaisiin kone- ja laitehankintoihin.

– Palvelumme painottuvat pieniin yrityksiin kun taas ELY-keskuksen tarjoamat palvelut ovat isommille yrityksille tarkoitettuja. Meihin voi kuitenkin ottaa rohkeasti yhteyttä, ohjaamme kyllä oikeaan paikkaan, vakuuttaa hankeneuvoja Eliisa Vesisenaho.

Pirkan Helmen keinot auttaa yrityksiä ovat investointituki, investointien toteutettavuusselvitys ja perustamistuki. Seitseman vuoden aikana Pirkan Helmen kautta Etelä-Pirkanmaalle on kanavoitu tukirahaa 3,5 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?