Lidl ja uimahalli ylivoimaiset suosikit – Lue akaalaisten ideat siitä, mikä lisäisi kaupungin elinvoimaa ja viihtyisyyttä

Akaaseen toivotaan muun muassa lisää pieniäkin tapahtumia, jotka vetäisivät väen liikkeelle. Arkistokuva ensimmäisestä Marianne-päivästä.

Akaan Seutu pyysi lukijoitaan kertomaan, millaiset palvelut, yritykset, ympäristöt tai muut sellaiset saisivat akaalaiset viihtymään paremmin ja houkuttelisivat uusia asukkaita kaupunkiin. Akaalaiset ovat idearikasta väkeä, sillä kyselyyn saapui 312 vastausta. Lisäksi kysely alkoi elää omaa elämäänsä Facebookissa, missä kysely keräsi vielä 277 kommenttia nostaen kysymystä kommentoineiden kokonaismäärän lähes kuuteensataan kaupungin kehittämisestä kiinnostuneeseen.

Kauppoja ja harrastusmahdollisuuksia

Akaan toivotaan profiloituvan sporttikaupunkina, jossa jokainen kaupunkiin muuttava saisi kuntosauvat kaupungilta. Myös kuntoportaita toivotaan lisää. Arkistokuvassa kuntoportaita harppova kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen ei usko, että uimahallia kaupunkiin saadaan.

Ehdotuksia tuli laajalla rintamalla, mutta kaksi ylivoimaista suosikkia olivat uimahalli ja Lidl. Akaan Seutu haastatteli heinäkuussa 2020 kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkista mahdollisuudesta rakentaa uimahalli nykyisen kaupungintalon paikalle. Sarkkinen ei pitänyt paikkaa hyvänä, mutta ei tyrmännyt ideaa.

– Mielenkiintoinen avaus. Ei ole koskaan tullut itselleni mieleen tälle tontille. Isolla epäilyksellä kuitenkin suhtaudun, Sarkkinen totesi tuolloin.

Yksi peruste epäilykselle oli uimahallin ylläpitokustannus. Ajankohta uimahallin toteuttamiselle ei ehkä ole realistinen.

– Urheilupaikkamme ovat kampuksia Toijalassa ja Viialassa. Keskittäisin uimahallin toiminnot niiden yhteyteen, Sarkkinen lisäsi.

Akaassa on potentiaalia

”Muutosvoimainen, nuorekas, rohkea ja avoin johtaminen ja vetovastuu. Sellainen meininki, että asioita tapahtuu, eikä vain haudota jossain lautakunnissa. Kunnon markkinointi. Potentiaalia olisi vaikka mihin, mutta sitä ei osata käyttää. Peruspalvelut kaikkiin isoihin taajamiin, ei ainoastaan Toijalaan. Tiedän, että nämä ovat julkisia palveluja ja kuntamarkkinointia, mutta näiden korjaaminen saisi minut ainakin viihtymään ja pysymään täällä.”

”Lidl kaupunkiin (Toijalaan mieluiten) ja kirjastot myös viikonloppuisin auki.”

”Frisbeegolf-rata Viialaan, Lidl, nuorisokahvila.”

”LIDL ja uimahalli, liikennepuisto lapsille. Lidl ja uimahalli.”

”Toimiva vuorohoito keskustan alueella!”

”Pienemmät luokkakoot, erityisopetukseen panostaminen. Koulun ja päiväkotien henkilökunnan viihtyvyyden parantaminen, jolloin henkilökunta olisi pysyvämpää. Pätkätyöt pois, työolosuhteet inhimillisemmiksi eikä niin että koko ajan venytään.”

”Vasta vähän aikaa Akaassa asuneena sanoisin, että uimahallin puute on iso miinus. Tämä oli yksi syy, miksi harkitsimme, ettemme tänne edes muuttaisi. Lähimpiin uimahalleihin on melkoinen matka ja uimahallin palvelut ovat sellaisia, joita tykkäisimme kovasti käyttää. Liikunta ja kuntoutusmuotona sopii tosiaan vauvasta vaariin.”

”Uimahalli.”

”LIDL. Eikös siihen moottoritien viereen sataman puolelle olla kaavailemassa jotain aluetta? Sopisi Lidlille oikein hyvin. SUBWAY. Tarpeeksi jo kebabbia ja pizzaa kylällä. Subway melkein tulikin siihen Pellavatehtaalle.”

”Lidl ja uimahalli.”

”Lidl!!”

”Uimahalli.”

Joukkoliikennettä ja alueiden tasa-arvoa

”Kaupungin osoittamia vihtametsiä, joissa saa käydä raksimassa oksia vesakosta. Selkeästi tiedossa olevat, riittävän laajat vihtapaikat lisäisivät hyvinvointia niin liikunta- kuin rentoutumismielessä.”

”Kylmäkoskelle enemmän palveluita. Täällä on uusi koulu, joka kyllä houkuttelisi tänne lisää lapsiperheitä. Mutta kun kaikki peruspalvelut siirretään Toijalaan niin se vähentää vetovoimaa tänne.”

”Nysse kulkemaan säännöllisesti Akaa-Tampere -väliä.”

”Akaasta puuttuu ehdottomasti julkisen liikenteen yhteys yöaikaan. Viialaan ei pääse millään yleisellä kulkuneuvolla kello 22 jälkeen Tampereelta. Olisi oikeasti vetonaula, jos bussi tai juna kuljettaisi teatterista, keikalta ynnä muusta myös yöaikaan.”

”Kaupunki voisi myös järjestää enemmän kulttuuritoimintaa lapsille, ottaa mallia esimerkiksi Hämeenlinnan Arxin toiminnasta.”

”Roskiksia ympäri taajamia lisää! Matinpuistontie mennyt rakennustyömaan aikana todella huonoon kuntoon, kun rekat ovat kulkeneet ja kääntyneet tässä ympäri. Tietä tullaan jatkossa käyttämään varmasti entistä enemmän, joten korjaus on paikallaan.”

”Drifti- ja tempuilualue kiitos, ei tulis valituksia aina.”

”Akaassa on paljon käsityöläisiä ja pienyrittäjiä. Olisi hienoa, jos vaikka kesäaikaan olisi jossain viihtyisässä miljöössä käsityöläiskorttelin tyylinen paikka.”

”Bussipysäkeille kunnon katokset myös taajaman ulkopuolelle!”

”Ehdottomasti uimahalli. Nyt täytyy lähteä vesijuoksulle Valkeakoskelle ja aina on siellä muitakin akaalaisia. Uimahalli auttaisi pysymään kunnossa eikä tarvittaisi niin paljon hyvinvointikeskuksen palveluja.”

”Lidl.”

”Parempi tiedotus kaupungin tapahtumista ja tapahtumien sijainneista. Junantuomana ei motivoi lähteä jonnekin ”pertsan nuotiopaikalle” jos ei tiedä missä se on, tai kuka on Pertsa. Nuorisolle pitäisi saada myös lisää oleskelupaikkoja ja tapahtumia.”

”Kaupungistamme puuttuu mahdollisuus vesiliikuntaan. Se on kuitenkin monille ainoa vaihtoehto pitää yllä toimintakykyä.”

”Lidl ja uimahalli.”

”Tieolosuhteet, Kurisjärventie!”

”Yritykseksi ehdottaisin Lidliä, se täältä puuttuu. Ympäristöön olisi mukava saada kehitettyä koirapuistoa. Viialasta sellainen löytyy mutta siinä olisi hieman parantamisen varaa. Siellä voisi olla jonkinlainen pienimuotoinen rata koiralle. Ja kunnallisvero lähelle nollaa.”

”Kuntalisä kotihoidontukeen, uimahalli.”

”Uimahalli.”

”Lidl olisi tarpeellinen, myös nuoremmalle sukupolvelle suunnattuja liikkeitä enemmän.”

”Viialan kirjastoon sellaiset aukioloajat, että siellä pystyisi asioimaan työssäkäyväkin. Liikenne- tai veturipuisto. Enemmän ajanviettopaikkoja.”

”Hyvinvointikeskuksen lisäksi tai yhteyteen myös talo, josta löytyisi nuorille kaikki palvelut saman katon alta esimerkiksi psykologi, nuorisokahvila, ohjaamo, nuorisoneuvola.”

”Sisäinen liikenne kuntoon. Viialasta lähtee terveysasema, millä kuljetaan täältä Toijalaan lääkäriin, kun omaa autoa ei pysty käyttämään.”

”Akaa vetää puoleensa hyvätuloisia ja korkeasti koulutettuja. Ensimmäinen idea: Akaan keskusta tarvitsee tunnelin S-Marketin kohdalle. Nyt ”autojen aorta” on tukossa. Junien käyttö on lisääntymässä.”

”Toinen idea: Asema tarvitsee jatkossa lisää työssäkäyntiparkkeja autoille ja polkupyörille. Tällä lisätään vetovoimaa ja parannetaan samalla alueellista ympäristötasetta. Nämä kaksi ideaa ovat ympättävissä pääradan suunnitteluun Näin mm. tunnelin toteutus menisi ratahallinnon piikkiin. Kunnanisiltä kehityspainetta ja -työtä eteenpäin.”

”Uimahalli, jäähalli.”

”Akaasta puuttuu Lidl. Sen voisi laittaa Toijalaan tai Kylmäkosken Tokmannin lähelle.”

”Tonttien hinnat voisi pudottaa reilusti. Tämä lisää kiinnostusta ja rahan saa veroina takaisin muutamassa vuodessa asukkailta. Toinen asia olisi mainita nämä Akaan järvimaisemat, jotka ovat hienot moneen paikkaan verrattuna.”

”Uimahalli, puistoja järvimaisemaan tai minne vaan. Pääasia, että saadaan edes yksi. Pysyviä ja pystyviä oikeita lääkäreitä, eikä pelkkiä harjoittelijoita. Pääsy lääkäriin vähintään viikossa.”

”Vanhuksille kunnon asuntoja ja palveluja. Uudet koulurakennukset. Sorakadut asfaltoitava pikaisesti. Nyt kadut kuin Venäjällä. Tässä tärkeimmät. Jatketaan listaa sitten, kun nämä on ensin hoidettu.”

”Ehdottomasti joku iso yleinen leikkipuisto. Uimahalli ja muuta harrastustoimintaa. Lidl! Citymarket tai Prisma. Uusi koulu ja päiväkoti. Nämä asiat kun on kunnossa eipä Akaassa tarvi mihinkään poistua.”

”Uusi kunnallinen päiväkoti. Muutto Akaaseen toiselta paikkakunnalta ja kunnan päivähoitopaikkaa ihan mahdoton saada. Päiväkoti- ja kouluasiat kuntoon kiireellisesti niin houkuttelee lapsiperheitä kaupunkiin.”

”Jokin isompi kauppa esimerkiksi Citymarket tai Prisma, jonka yhteydessä voisi olla ravintola/kahvila toimintaa sekä muuta yritystoimintaa. Lidli olisi ihan ehdoton myöskin.”

”Paremmat yöjunayhteydet Tampereelta olisivat tarpeen, tai vaikkapa yöbusseja! Lähellä on paljon tapahtumia, mutta paluukyyti on lähes poikkeuksetta ongelma. Kaupunkiin pitäisi saada jäähalli, uimahalli ja Lidl.”

”Toimivat julkiset kulkuyhteydet saman kaupungin sisällä. Palveluiden keskittyminen Akaan ”keskustaan” vähentää Viialan ja Kylmäkosken houkuttelevuutta.”

”Asiansa osaavat päättäjät. Loppuisi nuo turhat isot korjausurakat, joiden pieleen menemisestä ei kukaan kanna vastuuta, ja verot vaan nousee sekä lapset sairastuu. Pidettäisi edes jotakin terveyspalveluita myös Viialassa ja Kylmäkoskella.”

”Nuoriso-ohjaajat kouluille. Jäteaseman pitäisi olla auki myös lauantaisin. Lainattavat liikuntavälineet. Omakoti- ja yritystonttien hinnoista puolet pois.”

”Nahkialanlammen ympäristön siistiminen sekä muiden kaupungin alueiden hoitaminen. Satama-alueelle hotelli missä on lisänä erikokoisia kokoustiloja ja muutenkin satama-alueen siistiminen ja kehittäminen.”

”Sisäinen liikenne kuntoon myös liitoskuntien osalta. Sisäinen liikenne satamaan. Ei tuulivoimaa Akaaseen. Ammattitaitoiset lautakunnat, jotka perehtyvät oikeasti päätettäviin asioihin.”

”Toijalan aseman siistiminen – käytännössä uudelleen rakentaminen. Tiilihirvitykset maan tasalle ja tilalle liikekeskus palveluineen, vaikka se Lidl, jota niin moni toivoo. Asema on käyntikortti, ja valitettavasti tällä hetkellä aivan karmea. Esteetön pääsy raiteille tulisi myös turvata paremmin.”

”Vuoropäiväkoti Toijalaan Viialasta.”

”Kunnolliset leveät hiihtoladut, jossa pääsee vapaallakin tyylillä. Toki olettaen ja toivoen että lumisia talvia tulee. Silloinkin kun lunta on, latujen ylläpito on Akaassa luokattoman huonoa, verrattuna esimerkiksi Lempäälään, mistä voisi ottaa mallia.”

”Uimahalli.”

”Kunnon iso ruokakauppa, Lidl olisi jees.”

Ravintolamaailma kaipaa piristystä

”Joku tosi kiva yökerho olisi kiva saada.”

”Hyvä ravintola olisi tervetullut Viialaan! Etätyöläisille take away -ruoka toisi mukavaa vaihtelua.”

”Kunnon ravintolatapahtumat, toriruokailu.”

”Kyllä tuo kaupungin sisäinen liikenne olisi hyvä juttu, nyt kun vielä terveysasematoimintakin siirtyy Toijalaan! Parasta olisi kun terveyspalvelut säilyisivät esimerkiksi Viialassa.”

”Jäähalli ja uimahalli nuorten aktiivisuutta tukemaan ja mikä ettei aikuistenkin.”

”Jäähalli.”

”Kaupunkilaisten pitäisi saada avoimesti ehdottaa parannuksia kaikkeen, jotka kuuluu kaupungin hoitaa, eli kysely pitää saada näkyvämmäksi.”

”Lidl, Citymarket tai Prisma.”

”Lidl, jotta ruoka olisi edullisempaa ja valikoimat paremmat. Uimahalli, joka toisi väkeä myös kauempaa ja saisi myös yrityksille lisätuloja.”

”Uimahalli, jäähalli.”

”Lisää kulttuuria kaivataan. Olisi mukavaa kuunnella luentoja tai tietoiskuja ajankohtaisista aiheista, esimerkiksi luonnosta, asumiseen liittyvistä suunnitelmista.”

”Koirapuisto ja hidasteet Pätsiniementielle.”

”Uimahalli.”

”Pienempiin taajamiin satsaaminen, Kylmäkoski ja Viiala ja sinne yritysten houkutteleminen. Tiloja on rutkasti tyhjillään. Kylmäkosken kylällä ei ole edes jouluvaloja talvisin.”

”Koulujen ja päiväkotien kuntoon panostaminen. Koululaiset on saatava pitämään kotikaupungistaan, jotta haluavat jäävän tänne tai palata tänne opiskelujen jälkeenkin. Uimahalli ehdottomasti sekä ympäristön siistiminen, lähdetään ihan nurmikon leikkaamisesta kesällä säännöllisesti yleisillä alueilla.”

”VR-yhteistyöhön panostaminen, ja rautatien käyttöasteen nostaminen. Yritysten houkutteleminen hyvinvointikeskuksen ympäristöön Matinpuistonkin puolelle, ei pelkkien kerrostalojen rakentamista.”

”Uimahalli.”

”Puistoalueiden ja tienvarsien siisteys ja ihanat istutukset. Nyt niistä on säästetty liikaa.”

”Poliisiasema, Prisma tai Lidl.”

”Asiakas ja palveluohjaaja uuteen terveyskeskukseen. Terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden tulisi tehdä enemmän yhteistyötä.”

”Liikennepuisto, Nahkialanlammen siistiminen ja hiekkarannan tekeminen siihen, talvella jäälle luistinrata, kelkkarata, latu, satamaan laitureita veneitä varten ja veneet pois rannoilta.”

”Aukiolevat kirjastot, mielellään kahvilalla ja etätyötiloilla. Kunnon nuorisotilat ja monipuolista tekemistä. Kohtuulliset luokkakoot ja opetuksen ja koulutuksen laatuun panostaminen. Kaunis ympäristö, muun muassa istutuksia, taidetta, valaistus kuntoon.”

”Liikuntapisteitä ja kunnollisia leikkikenttiä ympäri kaupunkia. Uimahalli.”

”Nuorena arvostaisin frisbeegolfrataa Viialan suunnalle. 12-väyläinen ois näppärä, jokuseen kertaan miettinyt miksi sellasta ei jo ole Viialassa. Oriniemen sillan kalastuskielto aivan turha, siellä käy väkee muutenkin kalassa, hyvä paikka kun kyseessä. Vaelluskalavesistöksi merkattu ja periaatteella jalokalapitoinen vesi ja kalastus kielletty.”

”Ehdottomasti lapsille leikkikenttä Heinäkankaan/Riihiniemen suuntaan! Pitkospuut kuntoon satamaan. Sisäleikkipaikka. Iso kirpputori.”

”Sujuva joukkoliikenne Kylmäkoskelta Viialan ja Toijalan asemille. Nuorisolle kokoontumispaikka Kylmäkoskelle.”

”Lidl.”

”Uimahalli täältä puuttuu.”

”Terveet koulu- ja työskentelytilat oppilaille, opiskelijoille sekä kaupungin työntekijöille.”

”Lidl.”

”Kunnon bussiyhteydet Tampereelle niin Viialasta kuin Toijalasta. Kumma että TKL:n bussit kulkee kyllä Vesilahdelle mutta ei Akaaseen.”

”Lähijuna, jonka asemat olisi Akaa-Lempäälä-Hakkari-Kulju-Sääksjärvi-Multisilta-Peltolammi-Tampere.”

”Pienille lapsille liikuntaharrastus, kun Toijalassa ei löydy.”

”Uimahalli.”

”Kaupungin sisäinen julkinen liikenne on todella huono, ilman autoa ei pärjää. Akaan kehittäminen tarkoittaa Toijalan kehittämistä, tähän tulisi saada muutos. Aktiivista infran kehittämistä Kylmäkoskelle, jotta saadaan yrityksiä.”

”Kaupunginhallitus voisi kokoontua muutaman kerran vuodessa Viialassa ja Kylmäkoskella ja siinä samalla tutustua näiden taajamien nääntymiseen.”

”Luontoreitti kiertämään Akaan kyliä Toijala-Kylmäkoski-Viiala-Toijala.”

”Resurssit huolehtia alueiden siisteydestä ja kunnossapidosta. Alueet ja kiinteistöt jäävät ilman ylläpitävää kunnostusta. Kun tämä on hoidettu niin uimahallia kaipaisin.”

”Uimahalli olisi hieno sijoitus Akaan kaupungilta, sijoitettuna 9-tien läheisyyteen, kaikilla olisi mahdollisimman lyhyt matka käyttää sitä. Kaupoista Lidlin saaminen tänne olisi hyvä asia. Sen monipuolinen tarjonta elintarvikkeista vaatteisiin olisi hyvä lisä tänne. Kannattaa kysellä myös muita kaupanalan yrityksiä.”

”Nahkialan lammen alueen kehittäminen ja siinä olevan tapettitehtaan makasiinin kunnostaminen. Kesäkahvilaa ja taidenäyttelyitä makasiiniin. Akaan historiaa ja vaihtelevia näyttelyitä. Motarilta lyhyt matka siihen. Nyt tämä kaunis alue on ihan käyttämättä.”

”Toimiva terveydenhuolto.”

”Viialaan toivoisin yksityistä liikuntakeskusta sekä vähän pidempää pururataa.”

”Suomalainen kirjakauppa.”

”Uimahalli.”

”Nahkialanvuoreen tai jonnekin vastaavaan paikkaan frisbeegolfrata. Hyvin suosittu ja edullinen harrastus!”

”Lidl.”

”Viialasta tulee päästä julkisilla kulkuneuvoilla terveyskeskukseen/hammashoitolaan niin Toijalaan kuin Kylmäkoskellekin.”

Monen vastaajan mielestä Akaa voisi profiloitua kuntoilukaupunkina

”Ulkokuntosali.”

”Kuntoportaat Viialaan.”

”Lisää hyvin opastettuja ulkoilureittejä, Hannuka ihan retuperällä. Nahkialanvuori on kiva.”

”Keskustan siistiminen, vaikka iso ihmeteltävä joulukuusi. Ohjattuja liikuntahetkiä upealle urheilukentälle myös aikuisille, maksu per kerta. Kartanon tenniskentän kunnostus. Tanssikursseja Metsälinnan lavalle.”

”Huvivenesatama Haihunkoskeen tai jonnekin lähelle, suppilauta- ja kajakkivarastot/vuokraamo. Fatbike-vuokrausta ja hyviä reittejä sinne tänne.”

”Akaa voisi profiloitua sporttikaupunkina; jokaiselle Akaaseen muuttajalle sauvakävelysauvat. Juna-aseman viereen puistot, johon saa istuttaa puita, puutarhapalstoja tai vastaavaa. Koirapuisto ehdottomasti jonnekin.”

”Liiketiloja pop-up-tyyppisesti eri tarkoituksiin. Se kaunis entinen nahkatehdas loft-asunnoiksi tai kulttuurikeskukseksi. Munkkikahvila menestyisi aina. Leo-muovin afrikkalaisasunnosta (modulit) mallirakennelma legopuistoksi, että kaikki tajuaa, kuinka upea innovaatio kyseessä. Vaikka komeasti esille radan varteen, että kaikki näkee.”

”Lidl, kuntoportaat Viialaan ja palvelubussiliikennettä myös iltapäivään.”

”Vastuullinen maankäytön suunnittelu.”

”Kaunis kahvila, mihin voisi viedä vieraitakin. Kahvila voisi olla jossakin vanhassa tehdasrakennuksessa tai aitassa. Haihunkosken ympäristöön saisi kivan kokonaisuuden kahvilasta ja matkailuputiikista.”

”Liikuntamahdollisuuksia, ulkopadelkenttä, squash ynnä muuta sellaista.”

”Paremmat junayhteydet Viialasta Tampereelle ja Toijalaan, puistoalueen kuten Haihunkosken alueen kunnostus, paremmat parkkialueet asemalle, sisäliikuntahalli, enemmän kulttuuria, keikkoja, tapahtumia, musiikkiharrastusmahdollisuuksia.”

”Uimahalli, tänne tultaisiin lähikunnista uimaan ja samalla voitaisiin hyödyntää muitakin palveluita.”

”Akaaseen uimahalli sekä Lidl.”

”Lidl kun tulisi niin ei tarvitsisi lähteä muualle kauppaan. Ja voisi muut ostoksetkin tehdä omalla kylällä eikä samalla kauppareissulla muihin kyliin, esimerkiksi Valkeakoski tai Lempäälä.”

”Pienempi kunnallisvero.”

”Lidl.”

”Ostoskeskus, hyvät koulut, oleskelupaikkoja.”

”Viialaan kuntosali, McDonalds.”

”McDonalds, jäähalli, uimahalli ja nuorten viettopaikka.”

”Uimahalli, Lidl.”

”Jäähalli, Lidli, mäkkäri.”

”Koulu! Hyvä koulu Viialaan, jossa ei ois hometta tai muuta.”

”Pienemmät koulut ja päiväkodit. Viialan tuleva suuri yhtenäiskoulu on hieno asia puhtaan sisäilman kannalta, mutta miksi lapset tungetaan suuriin yksiköihin, missä useammin kaikki ovat yhtä massaa ja yksilöllisyys mahdotonta huomioida. Mekin muutimme oletuksella, että meillä on pieni lähikoulu ja nyt kun lapset kouluiässä, niin sitä ei olekaan. Myöskään päiväkoteja ei missään nimessä mihinkään monen sadan lapsen taloihin, joissa myös aikuisten hyvinvointi huononee.”

”Järkeä kunnallispolitiikkaan – yhteinen etu nurkkakuntaisuusajattelun edelle. Akaan puolesta – kaikki.”

”Uimahalli, Lidl, lisää junavuoroja.”

”Ehdottomasti uimahalli! Lidl toisi myös mukavasti vaihtelua elintarvikekauppaan, mutta ei taida olla kaupungin käsissä. Jonkinlainen toiminnallinen sisäliikuntapuisto lapsille.”

”Ulkokuntosali ois mahtava, lasten leikkipuistoihin uusia välineitä ja esimerkiksi Viialan Leppispuistoon valaistus. Viialan kulttuuriklubi tehnyt jo paljon hyvää ja Luttusesta saatiin mahtava keidas. Saunat vielä päälle sinne ja talviuintiin puitteet niin avot!”

”Arajärven luontopolku kuntoon.”

”Hiekkapohjainen, aidattu, iso koirapuisto Nahkialanlammen rannassa.”

”Kunnollinen Ravintola Viialaan. Ei mitään kebab-pizza tyyppistä vaan oikeaa ruokaa ja joku viihtyisä kahvila.”

”Kahvila jossa ei myydä kaljaa ja joka on iltaisin auki Toijalaan. Sekatavarakauppa rautaosastolla, joka on iltaisin ja sunnuntaisin auki. Isompi ruokakauppa ja lisää vaihtoehtoja. Uimahalli.”

”Tori, jossa pysyvät myyntikojut ja auki iltaisin tai viikonloppuisin niin että työssäkäyvätkin pääsevät nauttimaan paikallistarjonnasta. Helppo ja saatavilla oleva tapa vuokrata vene käyttöön satamasta.”

”Uimahalli.”

”Ulkoilureitti, joka kulkisi Viialan kauniiden ranta-alueiden poikki! Voisi alkaa esimerkiksi Haihunkoskelta. Haihunkoskelle jotain kesäkahvilatoimintaa. Muutenkin sunnuntaina olisi kiva kahvitella, mutta paikat kaikki kiinni.”

”Uimahalli, terveysaseman säilyttäminen Viialassa, jäähalli, hieman tilavampi kuntosali Viialassa.”

”Tieverkostot kuntoon muuallakin kuin Toijalassa, myös liikenteenjakajat, pientareet, näiden siistiminen ja kunnossapito.”

”Uimahalli. Iltaisin ja viikonloppuisin kulkeva joukkoliikenne, mikä palvelisi kaikenlaiseen harrastustoimintaan osallistuvia.”

”Hyväkuntoiset ulkoilureitit. Verrattuna naapurikuntiin täällä on todella vähän ja heikkokuntoisia ulkoilureittejä. Hyväkuntoiset viheralueet. Edes kesäistutuksia ei tarvitsisi, kunhan muuten leikattaisi nurmi ja hoidettaisi. Puuttuu kohtuullinen veroprosentti.”

”Uimahalli.”

”Paremmat päättäjät, jotka ottavat vastuun tekemistään virheistä. Puhtaat koulut ja päiväkodit, joissa lasten on turvallista olla. Vanhuksilla ja vammaisille hyvä hoito ja ravitseva ruoka. Että olisimme yhtenäinen kaupunki.”

”25–35-vuotiaille asuntoja, kerrostaloja lisää ja muutakin että he viihtyisivät eikä kaipaisi Tampereelle tai muihin isopiin kaupunkeihin.”

”Julkinen liikenne paremmaksi ajatellen nyt vaikka uuteen hykeen kulkemista. Ja kyllä sen Lidlinkin ottaisin.”

”Kaupungin tulisi ehdottomasti palkata lisää perhepäivähoitajia!”

”Edullinen kylpylä.”

”Tässä muutama varmasti vetovoimaa lisäävä juttu. Lidl. Jonkunsortin sisäkiipeilykeskus. Talvisin aurattu luistelubaana satamaan tai Nahkialanlammen jäälle. Kesäaikana sataman ja Nahkialanlammen alue viihtyisäksi, esimerkiksi lammelle kesäkahvila, beachvolley-kentät, tilaa picnicille. Nahkialanvuoren virkistysalueelle lisää palveluita yhdistysten kanssa yhteistyönä.”

”Rautatieaseman ja ABC:n liittymän alue viihtyisän näköiseksi ja sisääntuloväyliä, joka on suora mainos. Keskustan ränsistyneisiin kiinteistöihin ulkovuoriremontti. Ylipäätään jotain pieniäkin tapahtumia, jotka saisi ihmiset liikkeelle.”

”Nuorille autoilijoille asfalttinen parkkialue.”

”ATK-liike ja kodinkoneliike täältä nyt ainakin puuttuu. Mielestäni kotikaupunkini Valkeakoskikin vetäisi paremmin, jos siellä olisi asuntojen ylitarjonnan sijaan palveluita.”

”Uimahalli.”

”Kotimaan luontomatkailu on nyt hyvin suosittua ja siihen soisin panostettavan myös Akaassa. Hyvin merkityt reitit, joiden varrella laavu, puusee ynnä muut sellaiset retkeilyrakenteet kunnossa. Uimahalli olisi myös hyvä lisä harrastustarjontaan eri-ikäisille.”

”Lidl.”

”Uimahalli, jäähalli ja hiihtoputki.”

”Lidl ettei tarvitse mennä Lempäälään.”

”Akaan näkyvyys ja profiilin nosto. Akaa on täydellinen sijainniltaan ja tunnelmaltaan, Akaan itsetunto on vain valitettavan matala ja itseään vähättelevä. Akaasta ei puutu mitään!”

Yksi kommentti

  1. Ari Hiltunen

    Olipa outo ja ihmeellinen tulos kyselyssä. Uimahalli on ensinnäkin kallis rakentaa ja erittäin kallis ylläpitää. Käyttökustannukset ovat suuret. Vaikka uimahalli nuosi kyselyssä tärkeäksi hankkeeksi epäilen että sillä ei todellisuudessa ole paljon käyttöä. Ihmisten asumisolosuhteet ovat viime vuosikymmeninä niin paljon parantuneet että lähes kaikilla on itsellä hyvät peseytymis ja saunomismahdolisuudet. Eli liian kallis rakentaa ja käyttää. Lidlin saaminen Akaaseen on kyllä ihan kokonaan Lidlin oma asia. Jos ovat joskus tulossa niin kaupunki tai yksityiset joilla on sopivia tontteja varmaan myyvät ne Lidlille. Eipä tuo Lidl varmaan mikään vetovoimatekijä taida olla. Tuskinpa Akaaseen kukaan sen takia muuttaa. Entinen/nykyinenkin Akaalainen asioita seuraava ukko.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?