Toijala Worksin uusi tehdas avattiin – Ministerin mukaan Suomi tarvitsee juuri nyt akaalaista sinnikkyyttä

Toijalan Worksin hallituksen puheenjohtaja Heimo Aho (vas.), ministeri Anna-Kaisa Ikonen ja toimitusjohtaja Pasi Kannisto aloittamassa avajaisnauhan leikkaamista. Kuva: Pekka Mustonen

Koneenrakennukseen ja teräsrakenteisiin erikoistuneen Toijala Worksin uuden tehtaan avajaisia vietettiin Toijalan Lentilässä keskiviikkona. Koska henkilöstö pääsi juhlimaan uutta tehdasta jo joulukuussa, oli keskiviikkona paikalle kutsuttu pääasiassa Akaan kuntapäättäjiä ja Toijala Worksin asiakasyritysten edustajia.

Avajaisten yhtenä puhujana kuultiin kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosta. Ministeri totesi puheessaan, että Toijala Worksilla toissa vuonna sattunut tulipalo järkytti ja huolestutti koko Pirkanmaata.

– Uusi tehdas on erinomainen esimerkki sinnikkyydestä, tahdosta, uudistumiskyvystä ja halusta mennä eteenpäin. Juuri tällaista suomalainen yhteiskunta tässä maailmantilanteessa tarvitsee, kymmenpäiselle yleisölle puhunut Ikonen lausui.

– Te olette täällä malliesimerkki myös siitä, miten vaikea tilanne hoidetaan. Ymmärtääkseni tueksi tulivat kaupungin lisäksi muutkin toimijat, Ikonen jatkoi.

”Geopolitiikka sotkee”

Ikonen sanoi, että Toijala Worksin yli 20 miljoonan investointi on merkittävä myös valtakunnallisesti.

–  Pirkanmaa on kokonaisuutenakin tällaista vahvan teollisuuden ja viennin kotiseutua. Nousussa ovat tällä hetkellä etenkin vety- ja puolustusteollisuuden mahdollisuudet, Ikonen totesi.

Ministeri Anna-Kaisa Ikonen kiitti Toijala Worksin yli 20 miljoonan investointia myös valtakunnallisesti merkittäväksi. Kuva: Pekka Mustonen

Geopolitiikka on Ikosen mukaan palannut kansainväliseen kauppaan ja tuonut mukanaan blokkiutumisen ja kaupan esteet. Hänen mukaansa maan hallitus haluaa antaa yrityksille varmuutta investoida, ja viittasi myös tekeillä olevaan teollisuuspoliittiseen strategiaan.

– Sen laatiminen on samalla valtion ja teollisuuden toimijoiden yhteistyöfoorumi. Suomelle on todella tärkeää säilyttää vahva teollisuus tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa, Ikonen sanoi.

Avoimet ovet tulossa?

Uusia tiloja esitellyt Toijala Worksin toimitusjohtaja Pasi Kannisto kertoi, että Toijala Works on yksi suurimpia hitsaavia konepajoja koko maassa. Tätä tosiasiaa ei hänen mukaansa tiedosta kovinkaan moni paikkakuntalainen.

– Ehkä on syytä pitää avoimet ovet ja kutsua paikkakuntalaiset kylään. Tämä on meille tärkeää myös siksi, että haluamme markkinoida tehdasta myös työpaikkana, Kannisto ideoi.

Hitsaajista on koko ajan huutava pula, ja myös Toijala Works joutuu käyttämään osaksi vuokratyövoimaa Puolasta ja Virosta. Kannisto uskoo, että uusi tehdas on kilpailuvaltti työntekijähaussa.

– Koko konekanta on käytännössä uutta työstökoneita, hitsauslaitteita ja kokoonpanolaitteita myöten. Myös työturvallisuus ja -viihtyvyys on otettu todella huomioon, Kannisto kehui.

Toijala Worksin tilauskirjat ovat täynnä kesään saakka. Kesänkin jälkeen tehtaalla on monenlaisia asiakkaita, joista esimerkiksi puolustus- ja ympäristöteollisuus ovat kasvussa.

Toimitusjohtaja Pasi Kannisto ei pidäkään mahdottomana, etteivätkö myös Naton myönteiset laineet lipuisi myös Akaaseen saakka.

Pasi Kannisto ja Heimo Aho olivat yhtä hymyä uuden tehtaan avajaisissa. Kuva: Pekka Mustonen
Jukka Kemppainen (vas.), Juhani Kivimäki ja Riku Lehtonen Protolab Oy:stä olivat tulleet avajaisiin. Suunnittelu- ja insinööritoimisto Protolab Oy on yksi Toijala Worksin isoista asiakkaista. Kuva: Pekka Mustonen
Heimo Aho ja Anna-Kaisa Ikonen painamassa uuden koneen käynnistysnappulaa. Kuva: Pekka Mustonen
Avajaisiin kutsutut Akaan kuntapäättäjät ja Toijala Worksin asiakasyritysten edustajat pääsivät tutustumaan uuteen tehtaaseen. Kuva: Pekka Mustonen
Pasi Kannisto johti opastusta tehtaan tiloista. Kuva: Pekka Mustonen
Yksi kutsuvieraiden näyttävimmistä ajoneuvoista oli tämä miina-, sirpale- ja luotisuojattu maastoajoneuvo. Sen on suunnitellut Protolab ja valmistanut Toijala Works. Kuva: Pekka Mustonen