Säästöjä?

Lokakuun kokouksessaan tekninen lautakunta päätti esittää Hyvinvointikeskuksen perustamista Toijalan terveysaseman ja entisen Hakalehdon vanhainkodin tiloihin, joita peruskorjattaisiin ja myös laajennettaisiin.

On erittäin haasteellista saada Toijalan terveysaseman rakennus remontoimalla terveeksi, Hakalehdon tilojen kuntoon saaminen onkin sitten todella epätodennäköistä. Ei auta, vaikka kaivettaisiin salaojat ja poistettaisiin ulkokuori ja huonot eristeet ja maalattaisiin sisäpinnat. Rakennus on siinä kunnossa, että se olisi parasta purkaa ja tehdä tilalle uusi, terve tila. Akaan kaupunki on niin köyhä, ettei sen kannata sijoittaa euroakaan tulokseltaan epävarmaan remonttiin. Suuri kiitos Saija Roiniselle, Aki Anderssonille ja Jussi Uimille siitä, että rohkenitte esittää asian jättämistä pöydälle.

Hyvinvointikeskussuunnitelman toteutumisen myötä terveyspalvelutoiminta loppuu Viialan ja Kylmäkosken terveysasemilla. Suunnitelmassa kerrotaan, että tiloille on mahdollista järjestää muuta käyttöä, esimerkiksi kehitysvammaisten toimintakeskuksen siirtäminen vuokratiloista jompaankumpaan toisi kaupungille noin 90 000 euron säästön vuokramenoissa.

Suunnitelman alkuteksteissä on kerrottu, että kaikki terveyskeskusrakennukset ovat siinä kunnossa, että niihin pitäisi tehdä peruskorjaus. Tämän peruskorjauksen hintaa ei ole otettu huomioon, kun suunnitellaan terveysasemille muuta käyttöä. Vai aikooko kaupunki tarjota näitä epäterveitä tiloja peruskorjaamatta esimesimerkiksi kehitysvammaisten toimintakeskukselle?

Samassa kokouksessa tilahallinto esitti yhtenä tavoitteenaan ”kaupungin kiinteistöjen, erityisesti koulujen, saattamisen oireettomaksi sisäilman osalta”. Koulut korjattaisiin käyttökelpoisiksi, jolloin väistötiloista voitaisiin luopua (Rasin, Keskustan ja Arvo Ylpön koulut). Koskeekohan suunnitelma myös Toijalan yhteiskoulun ja Hirvialhon kouluja? Molemmat rakennukset on korjattu muutama vuosi sitten, mutta jo nyt monet saavat tiloissa pahojakin oireita. Mielestäni nämä koulut olisi syytä korjata välittömästi, sillä Akaassa ei ole herkistyneelle yläasteikäiselle yhtään tervettä koulua. Miten he voivat suorittaa oppivelvollisuutensa? Entä opettajien ja muun henkilökunnan terveys? Ei kannata siis luopua väistötiloista, sillä niille on vielä käyttöä.

Tilahallinnon taloussuunnitelman perusteluissa kerrotaan, että välittömästi suoritettavat hätäkorjaukset tulee minimoida tehokkaalla PTS-suunnittelulla ja suunnitelmaseurannalla. Suosittelen myös rehellistä ja realistista kuntotutkimusta, sillä tekninen toimi antaa aivan liian ruusuisen kuvan Akaan kaupungin kiinteistöjen kunnosta. Kannattaa kuunnella käyttäjiä. Meiltä homeherkistyneiltä saa myös arvokasta tietoa rakennusten kunnosta. Kiinteistöt eivät pysy kunnossa, jos niissä ilmenevät ongelmat vuosi vuodelta lakaistaan maton alle.

Kirsti Tulikari

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?