Ikoneita ja Karjala-aiheisia töitä esillä Galleriakirkossa

Karjala-aiheiset työt ovat kunnianosoitus Valamon munkeille.
Karjala-aiheiset työt ovat Alpi Ikäheimosen kunnianosoitus Valamon munkeille.

Kivisenlinnan Galleriakirkossa Sotkialla on avautunut ikonimaalausta harrastavan Alpi Ikäheimosen näyttely, joka koostuu ikoneista ja ikonimaalaustekniikalla toteutetuista Karjala-aiheisista töistä.

Ylöjärven Siivikkalassa asuva Ikäheimonen innostui ikonimaalauksesta kymmenkunta vuotta sitten Valamon luostarin kurssilla. Reilu vuosi sitten ikonien rinnalle tulivat naivistiset taulut rajantakaisesta Karjalasta sadan vuoden takaa. Karjala-aiheisista töistä on tehty korttisarja, jota on myynnissä muun muassa Valamon kaupassa.

– Jokaisessa taulussa ortodoksimunkki seikkailee Karjalan kylässä. Mukana on myös tsasouna. Työt ovat karjalaiskylän kuvausta, Ikäheimonen kertoo.

Taiteilijan mukaan työt ovat kunnianosoitus Valamon munkkiveljeskunnalle. Ikäheimonen ei itse ole ortodoksi, mutta arvostaa ortodoksisuuteen liittyviä perinteitä ja luostarin hienoa miljöötä. Valamossa Ikäheimonen viettää aikaa sen hiljennyttyä talvisin ja syksyisin.

Ikäheimonen on itse lähtöisin Tampereelta, mutta suvun juuret vievät itään. Ikäheimosen isoäiti syntyi Pietarissa ja äiti Viipurissa, ja ukin äiti piti Elisevaaran asemaravintolaa.

Ikäheimosen taideharrastus noteerattiin jo nuorena, kun hän menestyi Tampereen kaupungin piirustuskisoissa. Ikäheimonen teki aikanaan myös pilakuvia Aamulehdelle nimimerkillä Alpi. Varsinainen leipätyö löytyi rakennusmestarin koulutuksella. Puolitoista vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Ikäheimonen toimi 30 vuotta rakennuspuolen vahinkotarkastajana vakuutusyhtiössä.

Kivisenlinnan Galleriakirkon isäntään Vesa Kiviseen Ikäheimonen tutustui vuosikymmeniä sitten juuri rakennustöissä. Ikäheimonen huomauttaa, että nuorina rakennusmiehinä kumpikaan tuskin olisi uskonut, että tiet kohtaavat jonain päivänä Galleriakirkossa.

– Niin se elämä kuljettaa.

Alpi Ikäheimosen yhdeksän ikonin ja yhdeksän Karjala-aiheisen työn näyttely avautui Galleriakirkossa perjantaina ja se on esillä pari viikkoa.

Alpi Ikäheimonen on maalannut ikoneita kymmenen vuotta.
Alpi Ikäheimonen on maalannut ikoneita kymmenen vuotta.