Häävalojen uusiminen – mikä ihana syy järjestää juhlat!

Profile Image of Akaan Seutu

Vietitkö reilut pari viikkoa sitten lauantain alkuiltaa katsellen kuninkaallisia häitä? Ruotsin prinssi Carl Philip sai Sofiansa, ja Tukholma oli häähumua tulvillaan. Ihanaa!

Uutisissa kuninkaalliset häät kirvoittivat niin myönteisiä kuin kielteisiä lausuntoja. Viiden vuoden sisällä kolmannet häät olivat joillekin haastatelluille ruotsalaisille jo liikaa. Toiset taas ilmoittivat rakastavansa häitä.

Myös sosiaalinen media pursusi aiheesta. Eräs tuttavani kirjoitti näin: ”Minusta Sofian hymy on kertakaikkisen hurmaava ja Carl Philip kauniiden siskojensa tapaan paitsi ilo silmälle myös häkellyttävän karismaattinen. Kaiken yleisen ruotsalaisen onnistuneisuuden lisäksi he osaavat kirjoittaa vielä hienoja puheitakin… Mutta parasta oli katse, jolla sulhanen morsiantaan katsoo.”

Pappina saan vihkiä hääpareja, ja  kesähäitä on vielä luvassa.  Kauniita morsiamia, komeita sulhasia ja rakastuneita katseita…iloa ja onnea runsain määrin! Toivon ja rukoilen pareille rakkautta ja yksimielisyyttä sekä siunausta liittoonsa.

Hiljattain soi puhelin ja puhelimen toisessa päässä iloinen ääni kertoi: ”Haluaisimme uudistaa vihkivalamme, olemme olleet yhdessä jo pitkään. Onnistuuko?”

Tottahan toki, totesin. Sovimme ajankohdan ”vihkivalojen uusimiselle”, josta käytetään kirkkokäsikirjassa nimitystä ”avioliiton vihkimisen muistopäivä”.  Kunpa tällaisia tilaisuuksia olisi enemmänkin, mutta ihmiset eivät taida tietää tällaisesta mahdollisuudesta. Ehkä tällaisia tilaisuuksia voisi  alkaa järjestää ”hääyön” tavoin.

Kun on löytänyt puolison, avioitunut ja elää avioliitossaan onnellisesti, voi siitä kiittää  ja iloita. Ihan jopa niinkin, että kirkko osallistuu siihen! Tilaisuudessa soitetaan ehkä vielä uudelleen häämarssi, jonka tahdissa muinoin marssittiin, luetaan raamatunkatkelma ja rukoillaan: ”Kiitämme yhteisistä vuosista ja elämästä, jonka he ovat saaneet jakaa keskenään. Kiitos onnen ja ilon päivistä, joilla olet siunannut heidän avioliittoaan. Kiitos siitä, että he ovat voineet kulkea yhdessä myös vaikeitten aikojen läpi. Anna heille monia yhteisiä ja onnellisia vuosia.”

Mikä ihana – ja ennen kaikkea tärkeä – syy järjestää juhlat! Kiittää rakkaudesta, yhteisistä vuosista ja perheestä. Tilaa pappi, kutsu vieraat ja siitä se lähtee! Kippis ja onnea kaikille hääpareille, tuoreille ja jo vuosia yhdessä olleille!

Riina Saastamoinen

Kylmäkosken kappalainen