Kaupunginhallituksen mielestä asukkaiden ja kuljettajien väliset sopimukset toimivat hyvin

Akaa ei halua järjestää jätekuljetuksia itse

Kaupunginhallitus on päättänyt lausunnosta, jonka Akaa antaa Loimi-Hämeen Jätehuollolle jätteenkuljetuksen järjestämisestä kaupungin alueella. Akaan kanta pohjautuu esitykseen, jonka Hannu Järvinen (sd) teki Harri Rämön (sd) ja Salla Bisterin (sd) kannattamana. Järvisen esitys voitti äänestyksen 10–1 ja erosi merkittävästi kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren esityksestä.

Nyt hyväksytty Akaan kaupungin kanta on, että kunnan vastuulle kuuluvan jätehuollon järjestämistavaksi tulee valita edelleen kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus. Jokaisella kiinteistöllä on mahdollisuus tehdä kiinteistökohtainen jätehuoltosopimus haluamansa yrityksen kanssa, ja hallituksen enemmistön mielestä monipuoliset jätehuoltopalvelut ja mahdollisuus kiinteistöittäiseen jätehuoltoon toteutuvat.

Lausunnon mukaan Akaassa toimii useita jätehuoltoyrityksiä ja koko Akaan alueella on tarjolla jätteenkuljetuspalvelua kattavasti ja luotettavasti sekä kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin.

Puheenjohtaja Rytkönen oli eri mieltä

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren ja tekninen johtaja Antti Kemin laatima esitys kaupungin kannaksi oli, Akaan tulee itse järjestää jätteenkuljetus kaupungin alueella. Perusteluina mainittiin muun muassa se, että jätelain mukaista edellytystä maksujen tasapuolisuudesta kiinteistön haltijoille ei voida todentaa laskutuksen perustuessa yksityisoikeudellisiin sopimuksiin. Maksuvelvollisilta puuttuu myös jätelain mukainen oikeus maksumuistutuksen tekemiseen viranomaiselle.

– Jätemaksut eivät ole viranomaisen kohtuullistettavissa tai määrättävissä. Kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa maksuvaikeuksissa olevalta kiinteistöltä voidaan lopettaa ja on lopetettukin jätteenkuljetus kokonaan, Viitasaaren esityksessä todettiin.

Vaikka Akaassa toimiikin useampi jätteenkuljetusyrittäjä, eivät niiden tarjoamat palvelut ole Viitasaaren ja Kemin mielestä jakautuneet koko kunnan alueelle.

– On nähtävissä, että palveluja on tarjolla kattavammin keskusta-alueiden taloudellisesti tuottoisimmilla alueilla.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen jättivät hallituksen päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kommentit (2)

  1. Hannu Mikkonen

    Kunnan järjestämä jätteenkuljetus ei tarkoita sitä että kunta ostaa autot ja alkaa kuljettaa, vaan kunta (TAI LHJ) kilpailuttaa kuljetukset alueellisesti. Näin saadaan kuljetukset toimimaan koko kunnan alueella ja mahdollisimman edullisesti. On aika erikoista että sosialidemokraatit näin innokkaasti ajavat kunnalle kuuluvaa tehtävää yksityisille yrityksille. Ja vielä Vasemmistoliittokin! Mihin enää tarvitaan porvareita? Kun kaupunginhallitus teki edellisen kerran samanlaisen päätöksen, niin asiatietona käytettiin paikallisten yrittäjäjärjestöjen lausumaa että Akaassa toimii lukuisia jätekuljetusyrityksiä. Talomme isännöitsijä sanoi silloin ettei kuljetusta voi kilpailuttaa kun on olemassa vain yksi toimija (pörssiyhtiö). Haeskelin silloin netistä ja puhelinluettelosta ja vaikka mista näitä ”lukuisia toimijoita” mutta en löytänyt. Niinpä pyysin tällä palstalla yrittäjäjärjestöltä jätekuljetusyrittäjien listaa, mutta eipä niitä nimiä koskaan tullut. Lausumia annetaan mutta sisällöstä ei vastata.
    Joten, arvoisat kaupunginhallituksen jäsenet: Kun nyt tiedätte että Akaassa toimii useita laadukkaita ja kohtuuhintaisia jätekuljetusyrityksiä niin kertokaa ihmeessä yritysten nimet meille kuntalaisille, että päästään kilpailuttamaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?