Ali Kulhiasta Akaan seurakunnan uusi kirkkoherra

Ongelmien ratkaisu kiehtoo tulevaa johtajaa

Tuleva kirkkoherra Ali Kulhia soittaa työssä ja vapaa-ajalla. Kulhian soittimia ovat kitara ja basso.

Tuleva kirkkoherra Ali Kulhia soittaa työssä ja vapaa-ajalla. Kulhian soittimia ovat kitara ja basso.

Akaan seurakunnan kirkkoherraksi valittu Ali Kulhia sai tiedon valinnastaan sunnuntaina kello 21.15 ollessaan kävelemässä kuntosalille. Siellä hän vastaanotti myös ensimmäiset onnittelukukat.

– Loppumetreillä ei enää jännittänyt. Olin henkisesti varautunut siihen, että lopputulos voi olla mikä tahansa ja turha ruveta haaveilemaan. Tulee vaan paha mieli, jos ei tulekaan valituksi.

Pitkä vapaa jatkui vielä maanantaina, jolloin Kulhia onnitteluviestien lomassa kokosi palapelejä ja luki viikonlopun Tukholman-matkalta tuotua ratikkamuseon kirjaa perheen pienimmän kanssa sekä valmisteli tulevaa Majataloiltaa.

Kulhia aloittaa kirkkoherrana huhtikuussa nykyisen kirkkoherran Sari Lindströmin jäädessä eläkkeelle.

Mielenkiintoinen hallinto

Ali Kulhia toimi Viialan seurakunnan viimeisenä kirkkoherrana, ja Akaan seurakunnassa hän on Viialan alueen pappi. Kulhia sanoo kaivanneensa enemmän vaikutusmahdollisuuksia kuin mihin kappalaisen työ on antanut mahdollisuuden.

– Kirkkoherrana on mahdollisuus tehdä enemmän. Kappalaisena on välillä voimattoman sivustakatsojan osassa, kun ei voi osallistua kirkkoneuvoston kokouksiin eikä ole toimivaltuuksia. Jos omasta mielestä jokin asia on pielessä, ei voi tehdä mitään. Lisäksi työsuojelupäällikkönä olen huomannut, että esimiehenä asioiden hoitaminen olisi paljon notkeampaa.

Kulhian mukaan myös hyvät kokemukset Viialan kirkkoherrana kannustivat hakemaan Akaan seurakunnan johtajaksi. Hallinnollisia tehtäviä hän pitää mielenkiintoisina.

– Hallinnossa ratkaistaan ongelmia ja yritetään tehdä seurakunnalle parasta mahdollista tulevaisuutta. Siinä voi tehdä hyvää työtä. Mutta jos hallintoa hoitaa huonosti, mahdollisuudet menevät ja töiden tekeminen on tukalaa.

Akaan seurakunta on noin 40 henkilön työpaikka. Kulhia haluaa olla kehittämässä työyhteisöä ja työn organisointia.

– Se tarkoittaa sitä, että jokaisella on selkeä sijainen ja muutkin tietävät, mitä tehdään, jos joku sairastuu tai lähtee pois. Valmiuspäällikkönä olen tottunut siihen, että koko ajan pitää ottaa huomioon, että jotain voi sattua. Ihmisillä on turvallinen mieli, kun he tietävät, että siitäkin selvitään.

Kulhia haluaa paneutua huolella papiksi Viialan alueelle valittavan seuraajansa rekrytointiin ja toivoo, että viialalaiset voisivat jollain tavalla olla mukana valintaprosessissa.

– Totta kai toivon, että täällä olisi hyviä tyyppejä, jotka osaavat tehdä töitä niin, että seurakuntalaiset innostuvat.

Viialasta löytyy kannattajia myös kappeliseurakunnalle. Kulhia on perehtynyt aluetyön eri muotoihin ja niiden etuihin ja puutteisiin, mutta muistuttaa ratkaisun olevan kirkkovaltuustolla.

– Täytyisi löytää sellainen ratkaisu, joka palvelee sekä työaloja että alueen ihmisten tarpeita ja toiveita.

Kolme erilaista jumalanpalveluskeskusta

Kulhia muistuttaa, että strategian mukaan Akaan seurakunnassa on kolme erilaista jumalanpalveluskeskusta Toijala, Viiala ja Kylmäkoski, joiden elinvoimaisuutta pyritään tukemaan.

– Ne saavat olla omannäköisiään. Eihän siinä olisi mitään mieltä, jos viivottimen pitäisi joka paikassa olla samassa kulmassa. Niin ei mikään asia parane.

Kulhian mukaan seurakuntarakenteiden muutoksissa tärkeintä on huomioida ihmiset.

– Kun on tutkittu liitosasioita, on todettu että niistä ei koidu taloudellista hyötyä, mutta sen sijaan saadaan aikaiseksi aika paljon hämmennystä, minkä jälkeen sopeutumisprosessi vie 7–8 vuotta. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan ongelmaksi on koitunut se, että liitoksia on runnottu asiajohtaminen edellä, eikä ole keskitytty siihen, miten saadaan ihmiset mukautumaan ja elämään uudessa muodossa. Täytyy muistaa, että seurakuntalaiset ovat mukana vapaaehtoisesti. Ihmiset eivät ole ruohonleikkureita, joita voi siirrellä kirkolta toiselle.

Kulhian mukaan kirkon on syytä herkällä korvalla kuunnella myös kirkosta eroavia.

– Itse pyrin keskustelemaan ihmisten kanssa ja kyselemään tunnelmia. Jos kirkko ei kiinnosta, kysyn, miten asioiden pitäisi olla. Jokaisella ihmisellä on unelmia kirkosta – niilläkin, jotka ovat eronneet.

Toiminnan kehittämiseksi tuleva kirkkoherra aikoo kehittää asiakaspalautejärjestelmää.

– Meidän pitää selvittää seurakuntalaisten tyytyväisyyttä toimituksiin ja tilaisuuksiin. Silloin meillä olisi enemmän välineitä kehittämiseen. Emme voi juuttua siihen, että kaikki viisaus olisi meissä.

53-vuotias Ali Kulhia asuu perheensä kanssa Viialassa.  Vastapainoa papintyölle ovat lasten kanssa puuhailu, soittaminen, kuntoilu sekä perhejudo. Kesällä Kulhia aikoo jatkaa kirkkovenesoutuja Vilaksen airoissa.

 

 

Ali Kulhia sai yli puolet äänistä

Akaan kirkkoherraksi valittu teologian tohtori Ali Kulhia sai kirkkoherranvaalissa 610 ääntä. Ehdokkaista Kirsi Hämäläinen sai 352 ja OlliMatti Vuori 57 ääntä. Hylättyjä ääniä oli kuusi.

Kaikkiaan vaali sai liikkeelle 1025 äänestäjää. Äänestysprosentti oli 10,4.

Vuonna 2001 pidettiin edellinen kirkkoherranvaali, jossa annettiin 640 ääntä. Nykyinen kirkkoherra Sari Lindström tuli valituksi 341 äänellä. Vuonna 2001 äänestysprosentti oli 10,7.

Ali Kulhia sai kirkkoherranvaalissa lähes 60 prosenttia äänistä.

Ali Kulhia sai kirkkoherranvaalissa lähes 60 prosenttia äänistä.

6alikulhia2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?